破產聯盟

查看: 2172|回復: 13

如題

請問有無師兄試過做佣金制的工作直接同外判講數?例如每月一口價供多少,生活費鬆手D。要不然大家攬抄
你想法真係理想
實際唔係咁計
只計批生活費
多出來就上繳
補多一句
呢4年就乖乖地
唔好諗埋呢D啦
如果人人傾完一次
之後搵份高人工的工
都係上繳一樣金額
人人都咁做啦
只能爭取唔係逐月計 爭取年計或季計
我意思係同一份工
唔好再諗d 古惑嘢,查到加監仲大鑊
我只想有個雙贏的局面,生活費批唔到多根本沒有拼命跑單搵錢的衝動
Man0817 發表於 24-1-2018 19:00
我只想有個雙贏的局面,生活費批唔到多根本沒有拼命跑單搵錢的衝動

當有呢類想法時候,想一想如果冇做老破,你現時會乜嘢環境。
hohochi 發表於 23-1-2018 17:04

借係定額啦!適合果啲月薪計啲人囉!我啲就唔得啦!必須要加班工作,白做啦!除非做個科文,做來做去都係咁多,花紅雙糧乖乖被人共產!
睇咗成個月,講真,我以前沒諗過生活費點計嘅,心都涼埋!比如話,我屋企4個人,住公屋,我一個人收入加班連津貼4萬2仟,計我嘅生活費最多2萬4~2萬6,哇!佢就欏走好多,不如搵份低人工嘅工作啦,實傾唔掂啦!唔慣至得,前幾日我主動打電話俾果位自稱做到外判主任嘅顧問,佢話,我點到即止,寫大1O萬就還多啲囉!我想再問,人啲都唔睬我LU!
佢既模式係: 你搵10,000 當比生活費7,000你, 你要還3,000, 你將來搵 12,000, 你要還5,000
hohochi 發表於 23-1-2018 17:04

年計季計有何分別!到頭來佢一樣會查你收入條數,一樣要嘔出來
airmax 發表於 24-1-2018 20:34
當有呢類想法時候,想一想如果冇做老破,你現時會乜嘢環境。

法例有咁既保障,就是給人重生的機會。既然都行到呢步肯定想自己好過點。
Man0817 發表於 25-1-2018 22:08
年計季計有何分別!到頭來佢一樣會查你收入條數,一樣要嘔出來

做SALE行業收入時多時小,爭取季結就係合理生活費之餘唔會因為今個月收入小左唔夠洗下個月收入多番又照扣,可以俾你係果季唔超過生活費情況下拉上捕下