破產聯盟

查看: 4233|回復: 16

破產中,附屬咭

我已經係破產人士,但屋企人唔知我破產,仲影咗我張ID去申請張附屬咭俾我,我當然唔想要更加當然知唔會批。
我想問
1)會否影響主咭人TU?
2)銀行會否通知主咭人,我係破產人士?
無端端攪啲咁嘢好煩呀!我想安安份份過埋2年咋
希望大家知道解答下我,唔該晒!
影印你身份證,你唔知發生乜事?

NOPE!!!
就算唔當面講你產已破,都會暗示.
唔暗示你屋企都會估到.
你一係同屋企報定案,投降輸一半!!!
一係同屋企拆掂佢,你唔要佢張附屬卡.
屋企人熱情之極,幫你出埋附屬卡!會錫你錫到弄!係會唔會做網絡講嘅:《啃老族》呵呵!
flypig 發表於 22-1-2018 10:23
NOPE!!!

唉。。真係煩到死!
我有諗過破產係個人私隱,銀行應該唔會透露
但當然我唔肯定。
最重要唔影響主咭人TU,我唔想因爲自己衰而影響其他人
Blackp 發表於 22-1-2018 06:51
當然知啦!

既然你知佢哋申請附屬卡,點解唔去求其一個理由阻止? 你應該知道老破不可能有信用卡喎。

airmax 發表於 22-1-2018 13:40
既然你知佢哋申請附屬卡,點解唔去求其一個理由阻止? 你應該知道老破不可能有信用卡喎。

...

鬼唔知咩!阻得住就唔使頭痕啦!
我覺得你更加需要搞掂自己先,如果比有關方面知道你自己可能仲麻煩。
airmax 發表於 22-1-2018 13:40

...

但系張信用卡卡主唔系他WOW,唔系等于破左產D人開靚車住豪宅甘?D野都唔系他名下。。。。。。。
如果你當初唔切法阻止
宜家已經返唔到轉頭

你只有
1)  坦白向屋企人報案
2)  編定個你認為你屋企人會信的故事

少少意見, 不喜勿插:  第一步你無阻止, (例如唔會身份證影, 藉口唔想有個誘因去LOOK咭使錢......點都好), 點都易過你爆煲解話
宜家你屋企人就算估唔到你實況, 都一定以為你周身咭數, 奶晒野的, 你張咭到手機會接近0....
我咁睇。

如果樓主家人突然咁熱情的話…平時就唔係

我估…

佢地根本一直估你破左產,又無卡,又古古怪怪
其實佢地就係想試下你
admin 發表於 22-1-2018 18:16
我咁睇。

小朋友就話啫,成年人又有社會經驗,要拒絕點都有多少方法呱,而且樓主亦已表明知道攞佢身份證申請附屬卡,應該都知道存在一定風險。
admin 發表於 22-1-2018 18:16
我咁睇。

係屋企人想我幫手儲飛行哩數,早2年前叫我出卡,當然我做到啦!我就是旦話銀行唔批,咁就無再講啦!但星期六突然拎我ID話申請附屬卡俾我,唉。。。我話唔要架!但已經email咗form去銀行啦⋯⋯所以我先好頭痕
Blackp 發表於 22-1-2018 20:12
係屋企人想我幫手儲飛行哩數,早2年前叫我出卡,當然我做到啦!我就是旦話銀行唔批,咁就無再講啦!但星 ...

打錯字,(當然我無做到)
唔批就解釋自己TU差或iva羅 都好過篤爆自己老破
我周身卡數,所以斧底抽薪,將信用卡剪哂!!出附屬卡,係唔係任我碌???但我宜家cut card 的時候,一個仙數都唔會找,到時你唔好追我呀!!!!!.........呢個屋企人制唔制?