破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

有啲古惑野!又係果個中介打來嘅!

係咁樣嘅!我係律師行搞嘅破產,文件有列明我收入幾多,支出幾多,話交番俾破產署,但係果日交文件,人哋都唔收律師行嘅文件,只係填初步訊問表,同埋開支評估!依家果中介打電話來話:上次果份文件照我以前嘅合約收入填嘅!估低咗依家嘅新合約嘅收入同埋我又加咗人工咁!要重新做一份文件交俾破產官!如果唔係,我有可能要供款!哈哈!都行到呢一步,仲有得呃渦!我想問嚇各位點睇呢樣嘢?佢等緊我答复喎!
中介入黑名單, 唔使再聽電話。你末上法庭,可以加名入去。 有佢公司及地址同電話日後破產管理處同佢對數...

補充內容 (20-1-2018 18:19):
合約的價值對於每個人唔同, 毀約就有機會賠款嘅可能所以加名家寶好啦最安全日後有咩事同
師兄係咪仲味破到產?
cmc903 發表於 20-1-2018 18:04
中介入黑名單, 唔使再聽電話。你末上法庭,可以加名入去。 有佢公司及地址同電話日後破產管理處同佢對數.. ...

佢係中介,又係幫我安排律師行申請破產嘅人,本身我交俾破產暑文件中嘅評估收支果份報表,係律師行嘅會計部整出來嘅!佢話我份報告係以前舊果份工作合約計算嘅!但係交咗之後,12月中,我又轉新工,新合約就每月底薪高咗千八蚊,佢認為我有必要重新做一份新報告交俾破產暑睇!姐係又再俾錢啦!我就唔制嘍!都破咗產啦!鬼睇呢份新報告咩!又係呃錢!
講真!律師都信唔過,轉彎抹角,又係揾錢!之前去過三姓問:1.有冇拎過強積金?有!加2千!2,有冇保險?有!又加2千,幾個問題問落來,計一計,已經2萬幾啦,加埋會計報告,2萬5過外。但係,人哋都有個譜,有個理由!最搞笑嘅,有個女人打電話,安排我去尖東一間叫華X理財搞破產,頭一年每月供6千幾,供一年就唔哂供啦!以後,無論人工幾高,都唔係還錢!哇,香港地,破產市場好大呀!哈哈!
Chung811 發表於 20-1-2018 20:28
講真!律師都信唔過,轉彎抹角,又係揾錢!之前去過三姓問:1.有冇拎過強積金?有!加2千!2,有冇保險?有 ...

呢啲中介經常說似事疑非嘅事,引人落塔。事實(邊有今好既事)呢啲詐騙集團多好牛毛。