破產聯盟

請教咁多位ching

各位ching晚安,大家好!小弟2010年破產,2014年順利解破,直到今年第一次上環聯 cheak,全部都係撇賬,以前所有的欠錢都係撇賬,請問呢個撇賬幾時才可以去除,變成一張白紙,破產記錄也要幾耐先可以去除,不知道在這裏提問岩唔啱,謝謝,麻煩知道的ching請告訴我!
你攞左解破紙通知左環聯未?如果已通知就由14年解破開始計5年
即19年就會清除TU紀錄
借參考早幾日環聯電郵覆我如下
1)    破產之相關公眾記錄將於8年後才可清除;  2)    破產前之欠款記錄將於解除破產日起計5年後於資料庫中清除
想唔撇帳咪想辦法慢慢還返畀人囉想四年後拍拍籮柚乜都冇發生過呀? 抵你一齊抬唔起頭做人 我破產14年裏面慢慢慢慢還番曬畀人先至成功申請到信用卡
撇帳記錄唔會清除,我解除左10年,安信仍然每幾個月就去環聯更新一次,遲還款一日撇帳記錄,但唔知點解兩日後就自動清除,分數又回復返B正常無過期記錄,每年俾佢玩幾次。
好奇一問,你老破期間,有冇上繳?
airmax 發表於 2-1-2022 07:18
好奇一問,你老破期間,有冇上繳?

我老破期間無還過錢,因為散工每年年報都係負數,可能當時唔係外判主任,係破產署主任跟所以無咩麻煩野,仲教我到期時點樣攞解除令。
我13年申破,17年解破,今年六月足九年,已經申請到14張信用卡,中信三張,富邦一張,工銀一張,mox credit  一張,AE 四張,Aeon 一張,安信三張