破產聯盟

查看: 23727|回復: 23

破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口

破產人的出糧戶口,感覺受其視!

某網友之親身經歷:
「破產人的出糧戶口,感覺受其視!
我公司的出糧戶口一定要指某間中資銀行但又不入中銀的網絡, 此銀行一定要在指定的分行用存摺提存, 不發提款咭, 公司每個月自動轉賑, 但每次我總比同事遲一,兩日收到糧款, 因為沒有提款咭, 所以每次都要抽時間到那分行提款, 挺麻煩兼有時撲個空, 因為不確定是那日過數, 而每次teller都要找file影印, 破產官給開戶的信.

1)其實銀行電腦化一定有破產人的提存紀錄, 點解不發咭給破產人?
2)因為成日都是遲收到糧款, 所以很擔心破產官會突然凍結戶口, 而不通知呢 ?靠份糧過活, 所以很憂慮, 每個月出糧都驚餐飽. (我是依照破產官的指示, 沒有行差踏錯)」

小弟的感慨:
1. 中資銀行係咁老套!

2. 其實好多中資銀行仲停留係石器年代,入面d野根本仲未電腦化!

3. 當年我係集友由請存摺戶口,佢只係給我存摺,吾比申請提款咭,該分行經理話呢d係公司政策,話我地呢d破產人士誠信不足,可能會用該銀行發出的提款咭做出不法行為!!!!!!!!!!

4. 我當年每個月人打簿及排隊攞晒所有現金出來,費事留錢係集友.

5. 反而hong kong bank就真係服務至上,申請存摺時可以一齊申請埋提款咭.

出糧戶口

搞破產第一件最麻煩既事,係搞個出糧戶口!

一入紙就會凍結的原因:你欠佢錢/佢係大銀行,打工仔冇份糧點生活呀!

Tips : 由入紙到頒令,大約2-3個月,如果出支票糧,或可任意選擇一間銀行做autopay既話...

就可去豐明/永隆/創興開戶,因為佢地係細銀行,會係頒令日後至凍結個戶口,到時你都攞咗破署信搞手續,所以就唔洗擔心個戶口被凍結冇糧出。入紙後都開到架!

創興是我的個人經驗,冇最低存款,又有提款咭。

至於頒令後,你可選擇繼續用上述既銀行,或者開過個新既。
enjoylife

係唔係就咁去話想開存款戶口就得架喇? 洗唔洗話我入左紙等緊班令呢? thanks

原帖由 enjoylife 於 2008-11-17 23:56 發表
搞破產第一件最麻煩既事,係搞個出糧戶口!

一入紙就會凍結的原因:你欠佢錢/佢係大銀行,打工仔冇份糧點生活呀!

Tips : 由入紙到頒令,大約2-3個月,如果出支票糧,或可任意選擇一間銀行做autopay既話...

就可去豐明/永隆/創興開戶,因 ...
Mud,

唔洗,就咁去話開戶,問你原因,答出糧autopay。

你有咁既需要咩?

回復 #4 enjoylife 的帖子

enjoylife

冇, 我都未搵到野做. 不過諗住開定先可能以後容易姐.
係呢, 係唔係一定要有野做先比開戶信我既呢? 如果我做part time咁點呢? thanks
入紙前開既戶口,到頒令後都會凍結,除非你同破署主任講,要用返佢黎出糧。

至於破署就一定要你有工做,至會批開戶信比你。

反正你而家冇需要,不如日後找到事做至搵主任出信啦!

回復 #6 enjoylife 的帖子

明白 thank you very much
原帖由 mudshui 於 2008-11-24 17:49 發表
enjoylife

冇, 我都未搵到野做. 不過諗住開定先可能以後容易姐.
係呢, 係唔係一定要有野做先比開戶信我既呢? 如果我做part time咁點呢? thanks

如果你真係有需要開戶口來做某種用途,可以求其搵一個再培訓局的有津貼發放的課程讀,跟住同破產管理署講需要一個戶口來收津貼.

至於你到時係吾係完整地讀晒呢個課程,或只係讀一日半日,就自己執生啦.

而通常呢d再培訓局的課程,返足全日大約有150元津貼,而某d課程可能只係返半日,就會有半日津貼發放.

回復 #8 gpo4074 的帖子

john,
而家半日課程冇津貼架,一定全日先有.
另外如果開左戶,跟住太耐冇通知主任你再找到工,主任會係之後寄信叫你取消個戶口.
請問開了銀行户口, 主任是否能夠自己查閱銀行户口的紀錄,不用我們授權呢?

回復 #10 tigger 的帖子

基本上,如果你係破產期內,你嘅户口係由破產署受托監管嘅。
原帖由 tigger 於 2009-2-1 02:24 發表
請問開了銀行户口, 主任是否能夠自己查閱銀行户口的紀錄,不用我們授權呢?

政府人唔會咁得閒的。得閒佢地會講下股票…

通常:銀行會將個記錄 send 去給佢地覆核。
如果我户口有一些現金或支票存入,又或有定期支出(如自動轉賬之類),是否主任會查證.出糧之數目是否一清二楚,冇得報細數,花紅可否報少一點數.
原帖由 tigger 於 2009-2-1 18:31 發表
如果我户口有一些現金或支票存入,又或有定期支出(如自動轉賬之類),是否主任會查證.出糧之數目是否一清二楚,冇得報細數,花紅可否報少一點數. ...

係你破產依4年銀行戶口係受到監管的,所有收支數目都應該有合理解釋.

但如果你明知D錢銀有晒存入紀錄,你仲冒險去報細數,萬一比破署check到係犯法架,延長破産期不特止,到時監都有得你坐呀.
原帖由 roy 於 2008-11-25 11:03 發表
john,
而家半日課程冇津貼架,一定全日先有.
另外如果開左戶,跟住太耐冇通知主任你再找到工,主任會係之後寄信叫你取消個戶口.

我都報左再培訓局,重林住用返個舊戶口...要"幾耐"無野做會要求我取消個戶口?

回復 #15 bb_q_888 的帖子

嚴格上來講,當破產人士係工作上有任何變動,例如人工加或減、升職、轉工等,便要即時通知破產管理署.

及如果出埋最後一期糧,而期間仲未搵到工,咁理論上要即時取消個戶口.
原帖由 tigger 於 2009-2-1 18:31 發表
如果我户口有一些現金或支票存入,又或有定期支出(如自動轉賬之類),是否主任會查證.出糧之數目是否一清二楚,冇得報細數,花紅可否報少一點數. ...

其實每條數你都應該報清楚,可能佢未必問/查你.

但一查你又唔岩數...你好難自完其說.

你夠膽咪報少d,不過風險自付....

我地都係無錢還先破產,但係破左產重林住呃破署就連人格都破產啦!
原帖由 gpo4074 於 2009-2-1 19:29 發表
嚴格上來講,當破產人士係工作上有任何變動,例如人工加或減、升職、轉工等,便要即時通知破產管理署.

及如果出埋最後一期糧,而期間仲未搵到工,咁理論上要即時取消個戶口. ...

即時取消個戶口,

係cut個戶口;還是...還原凍結戶口?
其實吾好用「呃」呢個字啦.

好多時只係有技巧地申報開支,及要求高少少的支出上限.
cut戶口