破產聯盟

查看: 6060|回復: 64

收到信話唔回覆就告我, 可以點做? @@

想請教各位大大, 在6c幫忙入左紙未出令時, 若收到財仔信話最近發現我在申請過程中沒有如實申報財政狀況, 如7日內唔回佢點還數就會刑事告我欺詐...若借此財仔時係被中介介紹上去又可以點處埋呢? 若非經中介介紹上去又可如何處理呢? @@
你係中介借錢搞破產定中介淨搞借錢?
如果係(中介淨搞借錢),您又還佐幾多期,仲有幾時搞破產?
FAX破產NO.比佢.
之前被吸血中介介紹過借錢, 申破是找6c搞非中介
若借此財仔時係被中介介紹上去又可以點處埋呢? 若非經中介介紹上去又可如何處理呢? @@ 因最快要幾日後才聯絡到6c, 想預先請教一下各位大大的意見...>~<
因失業這個月入左紙, 這間2個月前借的, 6c處埋破產手續時未夠期供第1期 (有加這財仔入債權人list), 可以點算呢...?

[size=33.7313px]如果佢要告你嘅理解釋到就得!

因未出令未有正式no., 是否可以請6c幫忙fax 排期no. 佢呢?
PoorGuy2018 發表於 21-10-2017 20:48
因未出令未有正式no., 是否可以請6c幫忙fax 排期no. 佢呢?

yes, 可以的.
cmc903 發表於 21-10-2017 20:48
你還咗幾多期?

6c處埋破產手續時未夠期供第1期, 之後跟6c建議沒有再還任何財仔數  >~<

好的,謝謝,  我下星期一會盡快同6c傾及請他fax no.給那財仔, 不過也怕財仔果邊因已check到我入左紙而會想告我... >~<
會否被控欺詐,並非視乎債務總額多少,而是借貸時的情況及經濟狀況!  向多方借貸,則蓄意欺詐並意圖藉著破產避債的表證便確立了,必會被控欺詐!  如上所言,要判斷破產者有否欺詐,除了借貸的方式及還款情況外,尚要視乎其借貸時的經濟狀況!  因基本上無論如何,收入都無法應付還款,加上利息的累積!故明知收入應付不了債務,卻仍然選擇借貸及隱瞞貸款方,同樣屬欺詐!
重點係,你有無提供不實資料。如果無,據我所知,未見過此種案例被告。你都可以刑事告佢架,問題在於警方受唔受理。咩刑事告,佢係邊位先?
cmc903 發表於 21-10-2017 20:55
會否被控欺詐,並非視乎債務總額多少,而是借貸時的情況及經濟狀況!  向多方借貸,則蓄意欺詐並意圖藉著破 ...

好難告得入。就算加拿大有案例債仔拎去賭,輸左都全身而退。
但樓主問題在於,我懷疑佢填寫不實資料。咁就真係有機會被告。
若果之前是跟中介指示去報資料的....那可以點算呢...?
flypig 發表於 21-10-2017 21:00
好難告得入。就算加拿大有案例債仔拎去賭,輸左都全身而退。
但樓主問題在於,我懷疑佢填寫不實資料。咁 ...

香港法院請來的加拿大判官,唔係加拿大有案例
PoorGuy2018 發表於 21-10-2017 21:04
若果之前是跟中介指示去報資料的....那可以點算呢...?

你有否中介指使的證據?
冇....因中介只以電話同我講, 我又唔醒水冇錄到音.....同埋中介用太空咭多分分鐘已冇得call番....
我安X, 及時X份約夠話唔可以破產啦, 其實冇乜效力.
hic2008 發表於 21-10-2017 21:11
我安X, 及時X份約夠話唔可以破產啦, 其實冇乜效力.

最怕係因為當日跟中介指示去報部分資料, 又冇錄音證明係中介指示我去報資料, 怕財仔真係會告我甚至報警話我詐騙....>~<