破產聯盟

查看: 7394|回復: 102
打印 上一主題 下一主題

解破後生活

2012年老破 2017年有解破高院文件,之前分享過解破後第一件事係去無牙齒印既肯申開優X理財綜合戶口,當時staff 一入電腦就知我曾老破,當然有問長問短啦,即時面交高院文件,再由manager係後面左check右check問長問短,最終花了一小時才成功開戶口。
推薦
今人事部call 我 問我是否己解破 我copy左一份比佢 希望不會影向我明天升職啦
回復 支持 1 反對 0

推薦
補充小小 我是一個人走過4年破產生涯的,家人,女友不知我破產的,只有好友,網友及公司高層才知我曾破產。其實曾破產真的對生活帶來不便,心理上亦有陰影,希望將來可以重新做人,過著更好的生活。
回復 支持 1 反對 0

2017年9日9日星期六早上,去無牙齒印既中資集X銀行,開綜合投資戶口。同樣staff 入電腦 突然面色呆左 第一句問 先生你是否曾經申請過(停左她沒有再說) 我笑任回答 係牙 ,我即時面交高院文件,她說今天係星期六經理不在,copy左我的文件,又說倥理及上面check完後,如沒有問題,再call我落分行,辦理開戶手續,她說今天不能開戶,叫我等電話通知阿
2017年9月10日 星期日 打算去HKXC 開投注戶口,稍後再報告
我覺得破產對生活帶來既不便係銀行户口一定要好乾淨,唔可以有其他轉賬出現,否則比外判見到就好麻煩,所以每次網上購物都要去銀行櫃位排隊,呢樣我覺得最不便
現在有Txp ang Gx 及電子錢包己方便好多
今天成功在HKXC開戶口 而無需出示解破信件
阿三妹妹 發表於 10-9-2017 11:52
馬會唔使

之前有師兄話要阿
cl475867 發表於 10-9-2017 08:52
我覺得破產對生活帶來既不便係銀行户口一定要好乾淨,唔可以有其他轉賬出現,否則比外判見到就好麻煩,所以 ...

係牙 解破前 我不敢用轉賑及PPS的 費事外判問長問短 現在重獲自由 感覺自己好似更新人仕
今天馬會送左3張25元的咖啡卷給我 都幾好
請問什麼叫  Txp ang Gx ?
先死後生 發表於 10-9-2017 11:07
今天成功在HKXC開戶口 而無需出示解破信件

Ching做嘢唔駛急,如果真的改了亂洗錢習慣,總有返個身機會的。我2006解,2015才開始申請嘢(破後只有獅子儲蓄),2015後共申請了2大行儲蓄户口,1間大行vs卡和另一間大行的白金master和白金双幤,1間中大行vs卡,全部冇問我拿信而且全批,現在仲有大行主動邀請我免息借30萬
我是申請卡後才開相關儲蓄户口的,所以不是利用资産申請卡的,當然狮子痕生一直唔敢申請。
appleyucn 發表於 10-9-2017 18:15
Ching做嘢唔駛急,如果真的改了亂洗錢習慣,總有返個身機會的。我2006解,2015才開始申請嘢(破後只有獅子 ...

多謝分享 我情況剛反轉 我沒有申請信用卡 ,但需要綜合戶口存放資產
呢四年都冇乜太大影響對生活 屋企人都唔知我老破左 我都冇上繳過一毫子 因為要養家人 之前差大xbank 30幾萬搞唔掂先老破 我果三十幾萬唔係洗大左同埋輸左 係屋企小朋友岩出生身體有小小毛病 而且係急需要做手術 我都還左成年先頂唔順先老破 慶幸小朋友而家健康成長 到九月二十三號到完結四年 跟住等埋封信就可以重新做人了 呢四年破產期對我生活都冇乜太大影響 生活都過得去甘 多謝hkiva師兄師姐回答我甘多問題 希望剛入學師弟妹不要因為破產而影響到生活
祝小朋友健康成長
ssspk 發表於 13-9-2017 03:40
呢四年都冇乜太大影響對生活 屋企人都唔知我老破左 我都冇上繳過一毫子 因為要養家人 之前差大xbank 30幾萬 ...

三十幾就破好似不值。怎都好祝生活愉快
ssspk 發表於 13-9-2017 03:40
呢四年都冇乜太大影響對生活 屋企人都唔知我老破左 我都冇上繳過一毫子 因為要養家人 之前差大xbank 30幾萬 ...

恭喜,祝小朋友身體健康
中資 集X銀行 check左2天仍未回覆我 我追佢 佢話要等中心批才可開戶 我只係要求開理財戶口 存放資產 並沒有申請任何乜卡乜卡 我都五知佢地要check的乜?