破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: eklekl
打印 上一主題 下一主題

新人求教... 好大壓力... 比啲意見

eklekl 發表於 26-8-2017 07:28
挨左二個月,減晒無謂洗費,準時清數,tu 上返 F,再同屋企人商量,借錢比我找清高息咭數,總算見到署光。 ...

我無點錯你的。我朋友都係咁做
admin 發表於 26-8-2017 13:00
我無點錯你的。我朋友都係咁做

Admin 真係好感激你!回想二個月前食唔落瞓唔到,多謝你的意見!

想問問是否 tu 去返 b, c 咁上下就可以試搵再低息啲既 debt consolidation?
eklekl 發表於 26-8-2017 16:00
Admin 真係好感激你!回想二個月前食唔落瞓唔到,多謝你的意見!

想問問是否 tu 去返 b, c 咁上下就可以 ...

到時大把銀行排隊找你借錢
恭喜師兄可以從回正軌 , 始終收入唔錯仲有得轉下
我收入同負債同樓主差唔多,見到admin嘅建議,我又想試下死慳幾個月,    但係我係最近3個月每月申請一次清卡數貸款係三間銀行都唔成功,好後悔由TU grade E, 問左三間後變成H, 唔知幾耐先升到 C or D ?
唔知樓主最近情況點? 有時間可分享下啊!
sk2883 發表於 6-10-2017 22:58
唔知樓主最近情況點? 有時間可分享下啊!

之前搵屋企人幫忙, 還左啲高息咭數. 而家仲有一富x 既 ploan 同埋獅子既循環貸款一部份未清, 全部大約 550k 左右. 我目標係清埋個循環貸款然後睇吓有無計轉個低息啲既 ploan. 當時借 600k APR 成 21%, 不過提早清要比 3.5% penalty, 我自已計過假設出年年頭搵到 APR 4.7% 左右 (咁低都唔知搵唔搵到), 都只係總數慳到 25k 左右, 叫做好過無啦, 而家儲緊 tu.

tu 方面, 我既經驗係, 之前我一個月內申請左二次結餘轉換, 都唔批, tu 即跌一個 grade 去到 G. 銀行因為申請貸款而查你 tu 係會扣分的. 我還左高息咭數後, 自己 check 過, 應該係因為條數細左, 所以即時升返去 F. 不過我留意到有啲戶口個數銀行未報上去, 個 outstanding 仲喺度, 跟住我過幾個星期再 check, 啲 balance update 左, 期間我全部準時還錢, 有簽少少咭, 但全都月月清, 無做現金透支, 咭既 limit 都無減到, 岩岩琴日 check, tu 上返 C, 個分係好接近 D, 不過我見有張 AX 咭都仲未 update, 仲顯示緊我爭佢 90k.

師兄加油, 睇吓有無朋友或屋企人幫到手, 我最初都唔敢比屋企人知, 但其實屋企人先係最願意幫你. 開源, 搵 parttime, 節流, 減無謂洗費, 唔好再同任何財務機構申請貸款, 準時還錢, 挨吓, 總有出路!!

我而家係煩緊幾時係時候問個低息啲既 loan, 同埋要一擊即中, 唔係 tu 又跌. 又唔知搵邊度做好, 不過而家舒服左好多啦, 都好多謝 admin 比既意見.
你都好好彩,加油!  反而我需要人幫我做drp/iva, 分析, 因我欠四間銀行,其中兩間只有佢哋信用卡,另外兩間有佢地p loans + credit cards, 似乎想keep p loan 唔drp 住, 揾人分析又要交幾千手續費,我今個月都交哂min pay, 但冇乜cash 剩了!
eklekl 發表於 8-10-2017 15:21
之前搵屋企人幫忙, 還左啲高息咭數. 而家仲有一富x 既 ploan 同埋獅子既循環貸款一部份未清, 全部大約 550 ...

CHing 自已有決心。是你自已好野。唔關我事。
我之前睇呢度師兄師姐啲 post, drp / idrp 係可以直接搵銀行攪, 唔駛 6c 中介, 而 idrp 應該係搵最大債權間銀行.

同埋似乎好多人都覺得 iva 不如破, 因為又要比錢又多數供好多年, 中途有事都係要破.

希望師兄快啲搵到出路, 頂住呀, 加油!!
收入咁高,搵出面唔上TU d財務公司啦,有d肯做大額, 十萬以上,可以分到30期。清哂咭數TU升番上去再搵銀行,但你預左息口好拿利。不過又真係幫到你。