破產聯盟

查看: 6224|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

新人求教... 好大壓力... 比啲意見

小弟月入$40,000欠債如下:

富X $12,1xx 結餘轉戶 60期供左13期, outstanding $571k
hxbc card 1 $96,900
hxbc card 2 $46,000
hxbc card 3 $36,700
hxbc Revolving loan $112,000
Amxx card $84,100

以上每月還緊 minpay
另有
hxbc card 4 用來做 autopay
dbx card 用來做八達通
以上二張月月清

本身諗住做多個結餘轉戶清晒同 cut 晒啲 card 但問左二間唔批仲攪到 tu F > G 而家唔敢再問

我係咪可以搵 hxbc 同 Amxx 分別做 DRP 分期慢慢還?
我好大壓力每月快入不夠支出, 又要比錢屋企, 屋企人唔舒服又唔嚇得, 我而家都唔知點做好 ><

我喺 hxbc 度出糧, 佢會唔會我一問佢就凍結左我每月啲自動轉賬出糧?

唔該各位大佬教教小弟

搵hcbc搞下睇下批唔批先
高收入...有機會
請問是否指跟 hxbc 做 DRP? 直接打上 hxbc hotline 問? 有專用電話還是照打去電話理財選 credit card?
怕唔怕佢忽然間要我即時還晒?
"富X $12,1xx 結餘轉戶 60期供左13期, outstanding $571k"

即係點?
kungfu 發表於 17-6-2017 11:12
"富X $12,1xx 結餘轉戶 60期供左13期, outstanding $571k"

即係點?

可以視為 ploan $12,1xx 60期供左13期
餘下期數總共 $12,1xx * 47 = 大約 $571k

不過我見佢個還款表剩餘本金只係 $490k 左右
其實我主要想集中晒 hxbc 同 Amxx 啲數來供, 唔想而家比 minpay 九成都係息, 好辛苦, 減埋開支人工都唔夠
本身諗住做轉戶咁一個月總供 $20k 左右, 但點知比二間銀行都 reject 左... 好灰
樓主,我無計錯,你而家爭人差唔多1球,成 25 倍。

呢個比例,真係好難有一線銀行肯再借或者乜P。因為風險太大。

TU 去到 G 就唔好再試啦。

不如你計下,去到盡,你每月有幾錢還先

admin 發表於 17-6-2017 12:01
樓主,我無計錯,你而家爭人差唔多1球,成 25 倍。

呢個比例,真係好難有一線銀行肯再借或者乜P。因為風險 ...

好感激 admin 既關心, 真心感激
我諗一個月大約可以還到 20k 左右
長痛不如短痛,攪破產吧,每月還2万還4年囉,好過你依架甘還4年都係攪唔掂,依苦呢?你的情況實係難做重組,可以話浪費時間,個人意見
但如果重組到的話, 我每月還 20k 我想如果還 6年都總共 1.4m, 如果7 年都有 1.68m
我唔想咁輕言破產...
如果有一線銀行肯接的話,當然不破產。。沒有一線接手的話,搞老破吧,你及家人都會好過現在~
babichan 發表於 17-6-2017 14:24
如果有一線銀行肯接的話,當然不破產。。沒有一線接手的話,搞老破吧,你及家人都會好過現在~ ...

感激你的意見
我依架輕鬆晒,老破後比之前的日子開心得多多聲~
eklekl 發表於 17-6-2017 13:01
但如果重組到的話, 我每月還 20k 我想如果還 6年都總共 1.4m, 如果7 年都有 1.68m
我唔想咁輕言破產... ...

樓主,我當人地收你 10% 息,你每年只還到本金 10 個。即是要成 10 年以上。

中間重要唔出錯。

不過,唔破都是一個好選擇。

而家你個 TU 太低啦。好難有人會同你做。同埋個比例太高,就咁睇機會好細羅。

個人意見就係
1. 照計你成 4 皮人工,可唔可以接下D part time。例如你係會計,就接下 job 羅
2. 有無租屋?搬番去住。
3. 先穩定準時還錢
4. 還左 credit card 先
5. 間朋友借,唔好借多。清左小個張卡先。

等到 TU 升到 C /D 先再講
admin 發表於 18-6-2017 22:56
樓主,我當人地收你 10% 息,你每年只還到本金 10 個。即是要成 10 年以上。

中間重要唔出錯。

多謝你 admin, 我就係想正面積極啲面對佢

等我照你意見度一度...
如果我期期準時還, 要等 tu 升返要幾耐左右? 同埋到時應該富x 個總結欠又少啲, 咁可以有咩選擇?
師兄可盡快搵匯豐攪,你收入吳錯,有機會。就算吳得都可以淨做匯豐所有數,起碼每個月負擔無噤大
我欠款總數同樓主差不多,收入才3萬2,於16月前向獅子成功申請idrp,分74期每月18230
挨左二個月,減晒無謂洗費,準時清數,tu 上返 F,再同屋企人商量,借錢比我找清高息咭數,總算見到署光。而家再接 job 搵外快,希望 tu 再上可以有機會再搵到低息啲既貸款轉移份 p loan。 我真係好好采,教訓真大,以後真係要"還得到先好借"。