破產聯盟

查看: 2225|回復: 18

IDRP年利率問題

想請教下大家
如果年利率15%係咪屬於好高?

我對呢方面認識較弱 希望大家解答 Thanks
之前爬文,做drp /idrp 好似係10%以下
銀行覆返來個年利率係15% 因為有其他債權人要求調高,每月要供多幾百蚊…想問下 係咪無得再拗低息啲?
其實要視乎你唔工作  邊間銀行做牽頭 爬文好似hsxc會低啲
同埋若果只有單一債權人要求提高利率而又唔過25% 你都可以再flight
我有穩定工作 出糧autopay
我係痕生 不過佢咩都無同我傾過 等左兩個月叫我補左幾次文件,再打來就係話通過左投票,就講我知個plan係 15%年利率,問我o吾ok
我間佢係咪得呢個plan揀 佢話係 因爲有其他責權人要求提高 每個月比原先個plan供多幾百,因爲我返緊工,我吾太方便講甘多,我就話ok。但收左線之後我再搵返啲舊post 見獅子都係10%左右…其實佢咩都無同我講過 我連原先個plan係咩都吾知…其實係咪正常嫁?
佢應該一開始會講過初步plan俾你聽
同埋新供款額分幾期同佔月入多少?
再主動打電話問問佢...
我上年hxxc做就APR 6.26%, 分116期,而家先岩岩還左7期,佔人工三份一還款
佢從來都無講過個plan比我知…只係初步見我交文件的時候提過供款要係薪金的40% 之後就無啦。而家個新供款額都係40%左右 供70期
neti 發表於 18-5-2017 22:06
我上年hxxc做就APR 6.26%, 分116期,而家先岩岩還左7期,佔人工三份一還款

6.26% 甘咪同我個plan差好遠囉…
Double 有多?:(
痕生都可以做IDRP嗎???
kennethwong 發表於 29-5-2017 15:46
痕生都可以做IDRP嗎???

可以 但要先申請DRP 你同佢講其實你係想做IDRP 佢覺得你適合先會再主動邀請
痕生真係好麻煩
我都係痕生,另有中x係第二大,其實佢地兩間債都只係相差幾千,但我又有另外兩間係credit card, 全部加埋約人工一28倍, 請問樓主當時係咪差唔多倍數? Tu record 係咪唔差? Drp 要補乜文件?  我都好傍徨
再計清楚D原來痕生係第二大,中x先係最大!  有冇淨係drp中x卡數,而中x嘅貸款無需drp呢?