破產聯盟

查看: 10094|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

破產 FAQ 48 - 交文件的程序

多謝會員 catcatchoi 提供

我3月3 日頒令, 3月6日上會計師樓交文件

本人安排去屯門良景村一舊工業大廈的計師樓交文件

去到只有職員2-3人, 但只有1人負責收文件

而等候交文件人士有4-5人, 所以我大慨等左15分鐘

職員態度尊業, 但笑容欠奉, 可能太多人交文件
佢話每日下午5:00 仲多人

最麻煩 3姓律師行, 又唔幫/報 d 人填初步問卷
要會計師職員幫佢填, 阻著等候人士

最後, 職員同我講, 破管署一主任會跟我這4年
叫我有咩同佢聯絡...

之後走得.. 全程大慨30分鐘

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=714&extra=page%3D1
多謝會員 CPKing 補充

建議大家先攪清楚 係 破產頒令後交文件 定係 見破產主任或受托人 頃生活費。

如果是前者 破產頒令後交文件,你只要係 頒令後三天[内]電聯代理人,約好時間上去交文件就可以,頒令[前]佢地一般唔會理你。

注意唔係三天[内]一定交到上去,只係要你在三天内先[主動]電聯代理人,由對方[定]時間比你幾時至上去。

除咗破產信要求嘅文件副本外,另需準備東西如下:

1) 如果之前改過名,就帶備改名契副本。
2) 如是失業者,需帶備資助人(如適用)身分證 副本。
3) 在職者,需帶備受僱合約。
4) 要盡填個份 初步訊問表,唔係太明白嘅地方就先漏空佢,到時代理人會每項同你再對一次。但一定要盡填及簽定晒名,千其唔好上到去至開始填。
5) 所有信用卡,借貸或財務月結單,要預先影印好,排好先後及釘裝好。比方說5月[入纸]申報攪破產,就要準備5,4及3月份月結單。如重有2月份月結單在手,就準備定以防佢地要。

一般會面時間只有15至30分鍾,所以要準時到達,但唔好提早,無謂碰見[其他] 破產人啦!

有問題就預先寫好,好心嘅代理人會答你嘅。重有,記住寬容D!

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=1625