破產聯盟

查看: 5378|回復: 25

決定老破了,人生是否就此完結

其實我好後生、20中。19歲已經入大公司做財策營業員、畢業後近2年因為生意好差、屋企人又借左d黑財 還息唔還本。我無辦法之下借左好多2,3線財。
數:
政府學資11萬左右(有還過但之後搞唔惦走左)
恆X 銀行 6萬AeXX 日本 UX 14萬
比華X、仁X、駿X、領X、富X、榮智X、柏X、亞X、鈞X、集X。頭3間都借左3萬 但已經還了一半有多、後面幾千至萬五額左右。。
銀行,一二三線加加埋埋成40幾萬。
每個月還成4萬幾。真係爆煲搞唔惦!

今日鼓起勇氣決定老破!但有幾個問題想問各路英雄!

1)我知老破後唔洗在我那一行立足!會即時解顧而且之後都難再入行!但我想問是否我呢世已經玩完?不用去大公司做。不用再申請信用卡 買車上會、也不會有銀行再借錢俾我?

2)二三線財係經由中介公司叫我上去借,有一d公司的確有瞞數無報足(係中介叫),但住址收入銀行薄都係真確無報假!我是否會有官飛上身?

3)佢地係咪會上門?我其實已經同屋企人表明一切!但我有報我女朋友住址做資詢,我怕佢地會去搞我女朋友屋企人!呢幾年不離不棄我已有負於佢、佢肯同我挨世界、但最怕搞到他家人!為了呢件事 晚晚訓唔著!
好多間二三線 屋企人都已經借過,還唔起 我又入不敷支先無奈去借、一直都好準時所以同佢地關係都好!但今次真係走投無路、希望大家可以幫忙解答

你有借的二三綫,我好多都有。你報左你女朋友做资詢人,都好难噤多间都唔上佢门。但既然佢已经知道你嘅事,相信你壓力都会细d。事到如今,冇辦法,破左搬开避避。至于财仔告唔告你,你都冇辦法。你重后生,大把机会……
largelarge 發表於 12-9-2016 23:36
你有借的二三綫,我好多都有。你報左你女朋友做资詢人,都好难噤多间都唔上佢门。但既然佢已经知道你嘅事, ...

女朋友理解 只因為佢係同我住!但佢唯一唔想俾佢屋企人知我搞成咁。
同埋我4年後是否有得從新做人 還是已經係有多限制 問題一既野都係做唔到
欠40幾萬,還4萬幾咁多,樓主你咪搵5萬幾?不如叫女朋友申請一筆銀行貸款幫你啦,唔好破產
廿中就久債40幾個
咀多2,3線 好難無上門同電話騷擾 而且瞞數無報足的確有機會被人告
你一線都成20萬有無得同佢地傾拉長黎還
政府錢係走唔甩,學資係一定要還
我自問不大洗,好多錢借左番黎都係家人還息!現在揀破不用累人累物、唔想再拖累自己女朋友!
hohochi 發表於 13-9-2016 10:00
咀多2,3線 好難無上門同電話騷擾 而且瞞數無報足的確有機會被人告
你一線都成20萬有無得同佢地傾拉長黎還 ...

已經傾過 但2,3線我已經還唔起爆左煲
既然你話d錢係幫家人還息,點解你唔同屋企人講你唔掂
cl475867 發表於 13-9-2016 12:14
既然你話d錢係幫家人還息,點解你唔同屋企人講你唔掂

因為2個字講哂、攬炒
Calvinpkg1234 發表於 13-9-2016 13:42
因為2個字講哂、攬炒

攬炒咁你又幫佢。。。
點解咁搞笑 得一條銀行數 但十幾條一二三線財務
你成日遲還搞到tu差?借唔到銀行?
其實以你嘅情況我諗當時你借到aeon就收手
搵返銀行借就唔會到今時今日嘅地步
我都係過來人 不過無你咁嚴重
我自從破左之後成日都會反省自己點解會搞成咁
其實我都係24歲,但慶幸的是只是銀行和一線財,但二線財我以前家人破的時候,的確照追及上門...
你後生仲有好多機會,今次當教訓,將來學識理財,加油
系,4年後好漢
師兄,現在你情况点呀?二綫点追你呀?
得都被日本仔攪到麻鬼煩
其實你欠 40萬,有本事每月還4萬,不如揾間銀行灘長少少分期還