破產聯盟

IDRP要等幾耐

咩野親戚霸住間屋住咁巴閉
咪就係業權其中之一位囉,業權5份,匯豐幫我估左價590萬,其他幾位業主已經搬走哂或死左,但住緊條友又唔肯比我地在生既住返入去,死霸住唔放,佢仲傻到以為係長命契,以為其他業主死左佢可以獨霸,我而家都仲諗緊點套現,套到就會即刻還哂idrp佢
恭喜你,9年幾好長,希望你努力加油!我自己當初盲中中搞idrp,都無諗咁多野,我最後批8年,其實8年捱唔捱到都唔知咩世界
我已經過左一年多,希望時間快啲過
加油啦,樓主。
今日簽左名了,開始漫長的生捱。。。
我刚过一年還有六年
想問下樓主可唔可以教下我?因為我而家最大債權人應該係hsbc,我想問下你啲詳細野
我115期終於還左一年零一個月了,生活好左好多,因為還款只佔我三份一,仲儲到小小錢讀書添,工作還是個一份,非常穩定,好多謝上年幫我個位大貓姐姐
回復 支持 1 反對 0

樓主你好,請問當日上庭之前期間,債主有冇追你還款? 我而家驚緊……
樓主你好,更正:請問當日等債權人會議期間,債主有冇追你還款? 我而家驚緊
無呀,等會議期間大貓銀行都叫我唔使理其他,怕d 數唔準,但我個時知痕生會反對多,所以我有錢都還左痕生先,將佢個比例減低至就算佢反對都無用既份數
想問下由申請到批要幾耐時間
一個月左右
突然間想上黎報告下近況,我截至上個月已經還左28 / 115期,仲有漫長既路走,不過唯一唔同左係我每個月除左還錢,就將剩低既1/3 (5000蚊)儲起左,老公就好慳咁捱左2年,兩個儲左50萬,再媽媽批准用佢個1人公屋換居屋一齊住,買左個細單位4百幾萬,我兩個就唔使再租,租個舊錢加少少就變左供樓。

我想講比大家知,要積極面對自己既問題,逃避只會越滾越大,好感謝遇到呢位個論壇,我真係以為我得破產呢條路,而家生性做人,安守本份,唔大洗同唔投機,量力而為就好了。
恭喜你呀
恭喜樓主, 我都是 IDRP 7.8K/MTH 供108期, 現在只餘10期就完結可重生, 各位加油 !
恭喜你! 108期真的不容易

我個case同你有小小似 都想分享下我係大貓IDRP既經歷
欠款如下(最後投票報出黎既數)
大貓 86675.96
恆X 60703.16
渣兜 51491
兄弟3339
美國X通信用卡 8500
現時美國X通因為係計劃書出左第二日報返要求比佢地優先還款
所以即刻找左
最後結果尋日報比我 渣兜同兄弟reject左
我提出還10000比渣兜 令reject比率低過25%
今日去渣兜入左10000  大貓姐姐同我計過
還左渣兜之後 大貓同恆X夾埋有76.11%同意 可以行IDRP
宜家還左比渣兜 等佢下星期一報實數就可以去準備合約
我做公共屋邨保安副主管 人工10100(未扣MPF) 今年27歲
大貓最初計係還2820 120期
宜家因為還左18500 所以期數落到94期
我黎份工做左7年 由做座頭升到副主管
所以可以做到咁長
其實都好彩家人肯借錢幫我頂 唔係就真係做referral case
利息果度月平息0.54% 年利率9.5幾左右%
簽左合約之後會再分享
想補充 大貓姐姐同我講做大貓內部既話可以做到平息0.35% 分84期 每期1350左右
下個月出左4000都要即刻還比屋企人
借咁多其實係因為沉迷玩cosplay 要用錢買cosplay服同埋化妝品 又鐘意去完影相同event後請朋友食飯 所以先搞到咁

Hsxc如果唔批~入學可能係最好選擇~我上年月入16000~大約欠60-70~去中x銀行針~點知佢只係比借錢部們電話我叫我再借~當時二話不二直接坐車去6C報入學~好記得一個月還差唔多14000~依家總算日日訓到~唔洗諗幾時冇錢還