破產聯盟

查看: 2138|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

傾生活費問題 希望俾D意見

小弟月頭申破,6月14頒令,而家最大問題係傾生活費

雖然聽人講都係頒完令先傾,但而家諗定都要

月入1萬7 (自僱人士),家有1母1兄,父已離婚

屋租3千,母仲有工作,兄無業,父領綜緩

想問傾生活費可以供養父嗎? 初步詢問時供養父母最多係2800(仲未有講領綜緩

雖然月入1萬7但人工其實好彈性,個人無返就無錢

懶人包:傾生活費 可以報養父2800+1200(醫療費)+5000(個人生活費+個人雜費+車費)+屋租3000+家庭開支洗費5000(包含3人晚餐1個月.水電煤.上網.手機.)

希望大家俾D意見,個人期望係唔需要扣起錢

PS:如果佢唔批咁多,我係可以做少幾日搵少D,唔知咁樣可唔可以?
推薦
kinkinkin123 發表於 22-5-2016 23:49
原來係咁

目前情況係咁:我要放假就由公司搵人做,會扣起我當日的糧

講左,點樣控制收入係無問題,

收入冇超額度,就唔洗還

你故意失業、故意轉工、
或者明明contract係20000一個月,故意狂射波,等公司扣你錢扣到得10000
故意令到份糧少,係冇問題!

原意係:入得你袋就同你計。都冇入過你袋,又點迫你計?
無犯法就無犯法,吹你唔帳,話你低裝好、賤格好,who fucking care!

但係,就冇得話自己接判做老闆,全數17000入自己袋,再分比替工

多謝熱心解答!  發表於 23-5-2016 00:03
回復 支持 1 反對 0

個人期望係唔需要扣起錢, 即係唔想還錢

你要諗你係主任跟定外判跟, 如果暫時係主任跟, 即係有機會要開大會, 你欠咩銀行錢

如果要開大會即多數要還錢

如果父親有領綜緩, 供養父母既額多數會減

cl475867 發表於 22-5-2016 20:20
個人期望係唔需要扣起錢, 即係唔想還錢

你要諗你係主任跟定外判跟, 如果暫時係主任跟, 即係有機會要開大會 ...

要點樣先知係主任跟定外判跟?
同埋如果扣既話,最多可以俾到幾多?
如果破署封信有主任名即係暫時主任跟, 即係有機會要開大會

母有工作未必供到
兄,父可以供,但多寡不敢講

首先計左容易計既部份
因母有工,保守計,屋租,水電煤電話費只能分到50%權益
除非佢收入極少,可能比你全權負擔

保守計大約1500+500+200+200+100 咁上下

咁你純個人方面
食物3500左右,車費500-1000、手提電話200-300
雜費500
Up to呢到8000-9000
至於供養部分就難預料了
兄弟係年幼讀緊書、定殘疾、定係純唔做野都影響多少
父方面更加唔敢講,同母離婚,但亦是親父,雖不同住,但確實失業,都好大變數
你供養人果part我冇乜明確頭緒
不過可以肯定答你最尾條問題:
係冇問題既!點解你認為有問題?
邊條法例規定破產人必需為債權人供款而揭盡所能工作,你工作既行程完全由你掌管,佢只能管理已經入左你袋的薪金,你拒絕工作,令到自己低收入,無唔到佢管
大把人炒散番part time,目的就係做到條數等於或低過生活費,
唔洗還係其次,實質係廢是煩,你有過多淨又要留住,一唔覺意洗多左又要嘔,係仲辛苦

Alex2233 發表於 22-5-2016 21:09
母有工作未必供到
兄,父可以供,但多寡不敢講

但有綜緩會點計

有綜援又唔代表會1蚊都唔供養得既,法例上的確係父,但綜援提供左絕大部分基本需要,可能生活水準較低,但都唔會批得多
母有工作,亦唔會多,
細佬亦要睇下係乜咩背景啦

當佢基本上分擔50%家居權益,加上自己個人開支約9000左右

果三個人加埋都唔知批唔批到3000,
最後估計11000-14000左右

17000收入在呢個partten 多數要還,你點控制收入則由你決定
但係收入過高,判定左,就一定要忍手,理財,留錢拎去還,係一定要還,判定左唔還,就不能準時解破

你洗凸左會好麻煩,每個月唔留神洗凸左千幾,或者拎去搏輸左,年尾埋單叫你嘔番一筆成20000既差額,都好大鑊

由於一個破產者理財能力有幾糟糕大家都可想言之,你有錢埋黎就會洗架啦!什至拎去搏

所以個人例子,就乾脆等佢批出生活費準則後,
就request 公司/ 搵新工時,request offer 要exactly 等於番果條數(或少番一兩百蚊)
咁就唔需要擔心洗凸左還唔到既問題!
Alex2233 發表於 22-5-2016 21:26
有綜援又唔代表會1蚊都唔供養得既,法例上的確係父,但綜援提供左純大部分基本需要,可能生活水準較低,但 ...

批幾多最重要係睇主任跟定外判

我上面個預算係正常唔狼既主任情況下

如果變態外判可能總結扣多10-20%
其實我仲等緊傾生活費, 頒咗令就黎半年啦
我緊主任,已批13800度

月入1萬7

如果同佢講我放假要搵人替工,要俾返570蚊/日俾佢

我1個月放4日,但錢照出係我戶口到,咁會唔會批高D?
批幾多要睇主任定外判跟

你up乜呀?你搵替工就叫公司直接出比佢,
同公司講,段斤計,既然我番得17、18日,你就計番10000,11000比我好啦
替工番左7,8日,佢都名正言順,出番4千比佢,各還各出糧,各還各報稅,咁就無問題

間公司唔係九流到咁呀?邊有得話糧照出比你,由你再出比替工

你再同主任解釋話,有幾日d錢唔係我架,要比番替工架

你當人地係傻?就算係真都冇人會信你囉,因為你戶口真係落左17000,鬼信你係真替工定假替工
錢入你袋就當左係你收入計

Alex2233 發表於 22-5-2016 23:28
你up乜呀?你搵替工就叫公司直接出比佢,
同公司講,段斤計,既然我番得17、18日,你就計番10000,11000比 ...

因為間公司係外判左俾我做

即係俾一筆錢我,如果我放假要搵人替工 就要俾返個日錢俾人

所以個筆錢會照匯落我戶口,再由我俾返替工既人

即係說話係咁講,我本來就唔放假,但係如果咁同個主任/外判講會唔會批高D?

咁唔怪得啦,係唔可以架,
咁樣你已經有僱主成份,分分中呢份工都做唔到

反而咁啦,

睇下你搵唔搵到熟人,掉轉身份,
由你果位熟人接主公司判,由佢出任判頭
17000先由客戶(主公司)過入佢袋,17000點分配由佢話事,佢係老細
佢一樣可以番10日,你又番20日

咁佢視你為僱員,出番果11000-12000糧比你,
你變成打佢工,你果位熟人身分就係老細

咁就無問題

Alex2233 發表於 22-5-2016 23:40
咁唔怪得啦,係唔可以架,
咁樣你已經有僱主成份,分分中呢份工都做唔到

原來係咁

假設生活費批左1萬4俾我,要扣起我3千,咁我可否減少上班日子令條數岩岩到1萬4而不需要扣錢?
kinkinkin123 發表於 22-5-2016 23:49
原來係咁

法例上無規定你一定要日日都返工,佢批萬四你做到萬四就唔返佢耐你唔何