破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新工一問

份新工做左個半月,頭半個月就無超出的。但呢个月加班多左有可能就會超出几千蚊,但月尾我就離職了,公司無幫報强積金 。呢種情況唔申報有冇問題;如果申報要點報(因為我公司無簽合約加)。
叫公司出現金,佢地都唔會知你有超出

照報都無問題,假如你離職後,或多或少有失業期,一樣要生活食飯

我當你份份工都係返個半月又冇做,停幾個星期,又做個半月、又辭職、如此類推

係無問題,你點返工法係你自由,你一個星期轉一份工都得
但係你要申報收入係你既責任,唔申報則犯法(即使佢有冇能力查到都好)

另外你亦不需要擔心比佢屈枉錢,

你返得咁散咁亂,年尾埋數時,全年總收入:多數都唔超過生活費x12,

就算某個月收入''稍為''超出預定每月的平均值,但只要後面又少番d,份年報總數冇超過

基本上佢入你唔到,因為事實有晒出糧證明,你收入總額低,兼且工作極不穩定,
就算上訴到法庭,個官無乜可能在你財政咁惡劣既情況下,再迫你還,因為成個破產法最正宗計法都係'年報'

Alex2233 發表於 20-5-2016 23:59
照報都無問題,假如你離職後,或多或少有失業期,一樣要生活食飯

我當你份份工都係返個半月又冇做,停幾個 ...

但不是果果月多左就要上繳嗎?
tungkin_l 發表於 21-5-2016 01:36
但不是果果月多左就要上繳嗎?

首先,成個破產法裡只有週年報表,從來無一樣係月表,
破產法係經法院修訂
認為年度計先係最合適
你盒洗衣粉都唔會一個月就岩岩好用晒,
你買衫褲鞋襪唔會平均一個月買一次
電費都係兩個月先黎一次
仔女書薄學費都唔係每月一次
例如:
判左平均10000生活費果陣,其中已包括仔女書薄費、學費
但仔女未開學果陣你懶散搵8千蚊,
因為唔洗買書!夠用啦,無問題!
開學啦,咪唯有搏命搵番黎,交書薄費,
咁你就話人果個月超標
屈佢嘔,仔女唔比讀書!
但佢條數去到一年計仍低於$120000
無超標,咁你自己話講唔講得通
根本正常情況每一個月開支都會有多有少,可能一時9000、一時10000、一時11000
收入有多有少亦唔出奇
所以先法例先決定,用年報評定收支係最均爭

唔好唔思考就由得人騎住
唔通佢下次同你講每星期計,每日計,每個鐘計你又信?
每個鐘唔可以搵多過50蚊,否則即磅差額

晒我上面時間講咁多
咁都唔明!唉!

Alex2233 發表於 21-5-2016 02:43
破產法係經法院修訂
認為年度計先係最合適

c兄資料好幫到我,因我每月收入極不穩定,謝謝。
Alex2233 發表於 21-5-2016 02:43
破產法係經法院修訂
認為年度計先係最合適

哦…明白了,謝謝