破產聯盟

查看: 4792|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

新人準備入學,感受極之不好!

想講下呻下,若有不喜歡不要插我!
大家好, 我最近申請破產,雖然已經宣左誓,但要排到6月14日先上庭等個官決定批定唔批,我有HSBX,X民,安X,日本仔4條數. 當初宣誓完之後,6C幫我FAX俾,叫做好彩HSBX,X民,安X一收到FAX都冇再打俾我,反而日本仔真係好有病,同其他師兄師姐一樣,風狂打電話俾我,就已今日為例,
首先用一個太空卡電話打黎,要我一定要還,仲話就算破左都要繼續,之後我同佢講我真係冇錢啦,佢就好惡咁話後果自負就收左我線,
幾秒之後就另一個唔同既電話打黎話唔還錢就上黎我家,之後就總共打左400幾次電話俾我,每次響幾下就收線.
忽然之間感覺自己變番一個小朋友做錯事俾父母責罵一樣,但又好似一個走犯咁怕隨時俾人捉番去坐一樣.

坦白講真係還唔到先走呢步,以為會輕鬆D,但感覺上原來好似仲衰.
唔知大家當初點樣捱過呢? 教教小弟吧
推薦
如果唔想俾人滋擾,就唔好借財仔。
宜家只有撐住,對方都無咩計,呢d 電話攻勢,如前面巴打所講,最後一擊。其實佢份工都好慘,好多時白做。工作黎姐,大家體諒下。
回復 支持 1 反對 0

推薦
我都好希望個令快D出到,努力捱完4年就可以從新做人!
回復 支持 1 反對 0

你掉轉頭諗,呢d已經係佢地唯一可以做到既野,

係佢地唔夠你玩,唯有玩電話,
好似九十年代d初中雞咁,我出面跟幾多k架,有大佬架,你放學小心D呀
係佢輸唔起發爛渣

站於法律上,你只要無視佢地,一蚊亦唔洗還,電話喂兩句就由得佢
等破產令一出,佢地全部收得聲,

鬼叫你黎香港做生意咩,有破產法呢樣野,係惡做d架啦

c兄欠佢幾錢?
我欠日本仔佢地2萬幾
2幻幾都咁煩,還左幾期?'
還左2期,所以佢一直話可以告我欺詐,但我問過6c,只要我有還過,佢地就唔可以告我係欺詐.
問心,掂既都唔想問任何人借錢,更加唔需要申破呀..再者我係估唔到佢可以痴線成咁呀.

佢話可以告詐騙你就信
你可以告呀!成唔成功咁解
正如你都可以話告佢恐嚇!
我又想告梁振英貪污
我又想告林鄭掠奪長者財產
告得入先得架,你拎乜野證據去告人先
根本佢講乜都改變唔到實況,
所以亂吹都要吹到你驚,
你動搖肯還,佢咪達到目的

根本詐騙與否,冇得用供款期數定義
供款多與少亦只係比人既感覺,憑感覺又點入罪

借錢時無諗住破產,但再經歷過轉變,才發現無能力還,則冇犯法

借錢前已經故意唔打算還、一早諗定破產,仲借,你借果刻想破已經犯法,

詐騙與否主要睇你借錢時有冇'故意',而呢個'故意'都相當難定義!
但我相信實際唔少老破者都犯過呢樣,有d人打算破產,但無錢,仲碌卡透支申破,咁個logic上已經犯法
但點解無事,因為要佢去證明一個人借果刻有心唔還,係幾難!(但唔代表可以囉正牌咁做,始終唔正統)
所以財仔咪偷換概念,用感覺上既法則去嚇你,喂你還得兩期,我實告你架!(告得入先算)

咁我而家唯有頂多一個月,希望唔會有大字幕果D啦
首先佢追你錢係正常唔係有病,以為入左紙就唔可以追呢個諗法先係有問題,當然追數手法就另外討論
另外你借錢唔還走去破產,借錢比你果D人咁就可能無機會收得返借出去D錢,咁你自己話你有無錯?你唔可以話追你還錢果位有問題
所以話人唔啱時自己諗下,唔係因為理財不善洗鬼走去破產咩,破得產就要承擔所有後果,唔可以怪人
tbl07 發表於 17-5-2016 02:58
還左2期,所以佢一直話可以告我欺詐,但我問過6c,只要我有還過,佢地就唔可以告我係欺詐.
問心,掂既都唔想問任 ...

佢再CALL 話要告你詐騙,就話唔好意思,你真係無錢.
而且真係唔係詐騙.佢唔信,就等個官判
唉…佢地開始又玩每一分鐘瘋狂地打黎收線,真係唔知點好
tbl07 發表於 17-5-2016 10:36
唉…佢地開始又玩每一分鐘瘋狂地打黎收線,真係唔知點好

可能佢地人工都好貴,宜家係電腦CALL 你
如果次數太多,可以去告佢地滋擾.
如果經INTERNET 打出,由外地出發,就好難CHECK

ANYWAY,小熊來電 對你有用
樓主,加油,我地同一日上庭
咁岩同一日?大家都加油呀!
tbl07 發表於 18-5-2016 14:40
咁岩同一日?大家都加油呀!

師兄我想問下邦x收到你臨時破產令係咪已經停曬所有追數?
小弟準備入學 好擔心邦x同ub會有收數行動
你係過來人 可否指點下小弟
邦x係你申破後, 只係有封信叫你申請債務重組
當6c幫我fax哂俾所有財爺之後,邦x從來冇打過或寄信俾我,安x亦只係打過1次,6c再fax之後就冇啦…1係日本仔每日仍然堅持住4百幾個call而已
tbl07 發表於 19-5-2016 04:03
當6c幫我fax哂俾所有財爺之後,邦x從來冇打過或寄信俾我,安x亦只係打過1次,6c再fax之後就冇啦…1係日本仔每 ...

你做乜唔報警