破產聯盟

查看: 3727|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

廢止破産令

2005年破産,最近收到破產局寄信來廢止破産令,現想向法院申請廢止破産令。但破産前欠下銀行信用卡及貸款款項,想一次過清還,共有4間銀行及2間財務,想請問自己去銀行問欠款幾多或找律師處理較好? 律師費要幾多呢?  
請師兄解答!謝謝

即解破後,想 申請廢止破産令??
間間息唔同.都係傾番黎.

http://www.hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=88
Hi, 好耐無見,
一年前我仲係度煩緊我爸爸廢止破產令既事, 我爸爸2003年尾欠2大銀行1財仔, 去年收到信要賣聯名物業, 之後搵律師做, 律師費連其他費用4萬左右
今日收到律師電郵, 話破處會退返用剩既錢俾我, 亦已經入左我acc
加油啦!
amy126 發表於 22-3-2016 16:15
Hi, 好耐無見,
一年前我仲係度煩緊我爸爸廢止破產令既事, 我爸爸2003年尾欠2大銀行1財仔, 去年收到信要賣聯 ...

I am very glad of hearing it.

唔經唔覺,C打都搞左一年
又做左一條GUIDELINE,俾後來者知道前例搞幾耐.
恭喜哂!!

我都要再多謝amy過去嘅經驗分享, 我都搞咗就快半年, 由同債權人議價、還錢、收不反對信, 直至搵6C搞呈請文件、而家排期到下個月上庭, 只希望過程能快d順利完結。
samam2015 發表於 22-3-2016 23:46
我都要再多謝amy過去嘅經驗分享, 我都搞咗就快半年, 由同債權人議價、還錢、收不反對信, 直至搵6C搞呈請文 ...

最難果關就係同債權人傾還幾錢, 之後就籌錢, 過到呢2關, 基本上之後都無問題, 債權人收到錢就唔會玩野反對, 債權人唔反對, 破署亦唔會玩野反對, 所以之後就好順利!
破產唔係4年搞掂咩?點解要咁耐同埋仲要還錢?
dannywong 發表於 24-3-2016 05:37
破產唔係4年搞掂咩?點解要咁耐同埋仲要還錢?

通常不外:
1 唔做衰仔:謝睡輪臨解破前都要搞
2 良心發現:小學睇古仔書講過
3 有層樓,本來資不抵債.點知呢十年狂升幾倍.
唔還債要被拍賣...咁咪 要找數 LOL. 呢版100% 都係落係呢個 category.
朱兄, 我中第3點, 層樓業權俾破署釘住, 冇晒主動權  
我最難係文件果關!玩到而家都未玩完!錢就一早還哂!
honey 發表於 25-3-2016 23:50
我最難係文件果關!玩到而家都未玩完!錢就一早還哂!

honey我同妳咪一樣, 埋門一腳都撻Q唔入, 6C同我講, 破署話A醫封不反對信寫得唔夠清晰, 要A醫再出過一封確認信, 下星期又要去6C度再宣誓, 但上庭之日就到, 遲咗就要排過期同唔見錢, 所以真係還錢都咁煩, 自求多福
我文件都未攪掂,期又未排
寧願d文件齊晒先至排期,好過出問題仲煩呀!