破產聯盟

查看: 2463|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

合約寫明不能破產

安×貸款合約寫明 欠債人不能申請破產 咁我仲申請到嗎?
朋友,你欠安X多久,唔够一年咪制,有权告你欺诈!
如果有錢還就唔駛行到呢一步.....咁刑罰會係d咩
奶野啦!

你應該寫明期間一定要中3千萬6合彩!
我都有數係依間野到.茅事既.
如果寫埋吾准病,吾准失業,吾准死.
佢地咪零風險.
lee636281 發表於 12-3-2016 06:14
朋友,你欠安X多久,唔够一年咪制,有权告你欺诈!

朋友, 為何說未夠一年咪制?
曾經是過來人受過"安X"摧殘嗎? 朋友!
財仔確可入告借貸人"欺詐",
但要視乎"憑証".

例如借貸人"故意隱瞞本身有其他債務",
已經有多個案例入罪.

但單憑"不申請破產聲明書",
即使借貸人簽字承諾又如何?
有誰料到世事未來變化?
更難成刑事"詐騙",
對方祇可從民事訴訟索償,
須時多久及裁判結果難料,
屆時"破產令"已出 !

而且"合約條文絕對不能凌駕破產法律",
此乃常識吧 !

你份係商業合約,毀約最盡亦只可民事追討,但屆時已破產,就受破產保護凌駕番,追討要問破產署啦,由頭到尾,於情於法,都冇權限制你破產

當然啦,申請破產有個好重要既核心價值,就係你有破產念頭後,就唔應該再借任何錢,唔關一年定三個月事
如果有條友兩年前儲心積累想破產,之後仲繼續借左好多,一年內只還min pay ,到咁上下破產,佢一樣等於厄左好多錢,比人搵到證據,一樣入到

所以根本無時差可言,入唔入到你係睇證據,只係得個時間因素點上庭見官?

我當初借錢果時,間間銀行都會問我有冇破產打算架啦,喂咁我當時真係冇
幾時想破,理論上得你內心知,除非你周圍唱過黎

拿我自己就借親錢都冇想過破產,
我仲成日想:贏多個double之後,仲可以幫佢地銀行sales買番十個八個人壽plan

民事追…要搵證明告詐騙難囉…
我都有數係呢間到,見到二樓個cm都嚇一嚇
Yeezy92 發表於 8-4-2016 19:32
我都有數係呢間到,見到二樓個cm都嚇一嚇

用腦諗下,100個申破,99個都會有數係一年內借,以至碌卡消費,幾千上落,一兩個個禮拜亦不出為奇。
循規蹈矩,入紙後唔好借,已經好難入(但唔好誇張到上午拎完借貸,下午就破,講唔出d錢去左邊都幾煩)

你循規蹈矩,入你既難度十分難,佢一定要提出證據,證明你在某一個時間點當時,已有破產打算(呢點最難),
而在呢個時間點後,你仍有借貸記錄,咁就入到,你自己諗下個難度
除非你一早通街爆響口,比人錄埋音,話借果陣已經想破,純粹打算''借盡佢''/收埋佢,咁就入硬你

再者,借既錢無話唔比投機/賭博(非業務性質借貸),
我運用資金時出現不如意外,
莫講話半年一年,賭錢/投機呢家野,一頭半個月清袋不出奇,
兼且有清袋既原因,碌卡記錄,賭錢/投資戶口記錄,

清晒袋、D舊數又埋身,先發覺還唔到,再破,正常至極