破產聯盟

黃x錫

c128heidi: 個人開支$500包頭髮,買衫?需吾需要再開戶口
courage: 開大會無什麼特別,到時破產管叫你名,講番邊間公司叫要求你開大會及債務總額,最後簽名,跟隨隔離見黃x錫叫你準備帶文件再生活費,最後簽名完,前後15分鐘左右
開户口??。。那500元是個戈什項開支的
我話要吾要再開户口問題?
供養父母,是他定金額?
我長期要買藥,有單,是否可以扣數?
今日去咗銀行搞張本票, 要收$50手續費, 仲要搵時間交返上石頭辦公室, 供款户口幾時先有架?
我做過資料搜集,大家樂或大快活早餐$25-26(如果要多碗通粉加$5);普通茶餐廳午餐$50(有湯有飯有餐飲);晚餐$50-$60(視乎細份到大份),如果細食或女人,$120都夠嘅,但男人要夠暖呢三餐都未必夠飽,至少都要加多個飽掛,早餐$30,午餐$50,魚柳飽$10,晚餐$60;總數$150,唔知咁嘅解釋或需求合唔合理?法官會唔會批准?如果外判話唔得,係咪可以向法官判定?
家居雜費,如果一個人獨居$1000又得唔得?
anna 發表於 22-3-2016 20:25
我長期要買藥,有單,是否可以扣數?

你說是出糧戶口??。。我是找主任開的。。另外長期買藥的問題。。有醫生紙證明就可以的。。我的長期疾病要覆診都可以另外扣回。。不用計有個人什項裡面。。但傷風感冒看醫生就不包啦
係出糧戶口,我都係主任開戶口,咁就好,不用再另開一個。我有醫生紙證明,可以扣回就好。
yeoui 發表於 22-3-2016 21:36
我做過資料搜集,大家樂或大快活早餐$25-26(如果要多碗通粉加$5);普通茶餐廳午餐$50(有湯有飯有餐飲) ...

有C兄早排上法庭見到有破產人士申請,自己睇

http://www.hkiva.org/forum.php?m ... &extra=page%3D6

再俾多的資料你,我今天早餐一個飽,一包豆奶合計$9,午餐大快活單拼燒味飯$35
利申:已經解除破產2年半
一個飽,一包豆奶,梗係得啦,唔食都得;但係要夠飽生活落去先得架,我都想有人提供又飽又有營養嘅膳食,但係我獨居嘛,唯有一日三餐快餐店和茶餐廳,呢個價錢係人地訂明嘅,我中環返工,我都想平啲,生活費嘛,食飽有營養而支持到生命啫
唔知我有無提出一個唔合理嘅要求呢?
我未知係咪外判呀,收到信4月29日開大會,我只係做定資料搜集先;另外,如果我有腰痛腳痛,但無睇醫生,買鎮痛貼係咪要keep單據再到時爭取多啲生活費呢?
有d藥係藥房買,有單據,但長期食用,吾知可吾可以扣
開得大會一定外判
要政府醫生開的單証明你是長期服用再加藥房單據就可以了。。。
我無政府醫生開的單証,只有私人家庭醫生單証明,是否可以嗎?還有藥房的單據可以嗎?
私人的。。不清楚。。政府的一定可以。。因為他們可能會問為什麼不看政府的。。你試下啦
c128heidi: 多謝你!我想問供養父母係咪佢定個金額,我有兩個姊姊,可以比我幾多錢供給?