破產聯盟

查看: 2162|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

開戶要帶咩

銀行戶口簿 副本
工作證明 副本

仲有無其他野呢 thx

回復 #1 franks 的帖子

你意思係咪去銀行開戶? 咁就帶埋地址証明, 身份證同你自已啦!
(註: 個別銀行會有不同要求 例如: 痕生開戶要存入$500 但之後用得番...你開邊間?)

去破產局就帶工作證明得架啦! 但係點解你唔帶正本嘅?

原帖由 reborn 於 2009-5-7 18:28 發表
你意思係咪去銀行開戶? 咁就帶埋地址証明, 身份證同你自已啦!
(註: 個別銀行會有不同要求 例如: 痕生開戶要存入$500 但之後用得番...你開邊間?)

去破產局就帶工作證明得架啦! 但係點解你唔帶正本嘅? ...

佢話好以叫我 影印 戶口簿 同工作證明.. 唔知有無記錯..

回復 #3 franks 的帖子

戶口簿要首頁 + 內頁顯示最後結餘

回復 #1 franks 的帖子

因為我知你特別....聰明,

你細心d聽:

1.你係開"新"戶口?

如果新戶口,工作證明 副本,

另外應要寫封開戶理由信,信上請寫上要 "邊間"銀行,

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=774&extra=page%3D1

2.還是解凍舊戶口?

銀行戶口簿 副本 <---要先打簿,(影印首頁 + 最尾果頁---顯示最後結餘金額)

工作證明 副本

另外同樣應要寫封凍舊戶口理由信,但係要寫明邊間銀行及A/C No:

注意:舊戶口內有太多錢,係唔比解凍!!

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=670&extra=page%3D8

以上係交比破產主任,

至於銀行

開新戶...都係身份証.住址証明.同破產封信.同少量金錢

解凍舊戶口...係煩少少,都係身份証.住址証明.同破產封信.

同間間銀行需時不同,你未可即刻攞到錢.

因為你從頭到尾都無講過邊間銀行...

你想開戶/解凍...我到現在都未攪清楚:)

原帖由 bb_q_888 於 2009-5-8 01:21 發表
因為我知你特別....聰明,

你細心d聽:

1.你係開"新"戶口?

如果新戶口,工作證明 副本,

另外應要寫封開戶理由信,信上請寫上要 "邊間"銀行,

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=774&extra=page%3D1

2.還是 ...

我係解凍舊戶口 - 創興銀行...
我7號出糧 咁戶口多左錢 佢都唔比?...
我聽日去羅信 想即刻係戶口羅返d錢... 岩岩出左糧.. 要羅錢生活
唔該晒--小弟都要做解凍,因有些生活費$2900(兼職人工)

回復 #6 franks 的帖子

你有咩直接同破產主任講,如果一萬左右都可能比返哂你...你老實d講你要返工錢同生活費,

佢唔會咁絕...一定批返全部/ 部份錢你.

回復 #7 河馬 的帖子

其實我都係開新戶口,所以解凍戶口方便唔係咁肯定.

不過一般戶口無錢/得一個月糧(即生活費)都應該批.

你地如果解凍成功,都報返上來....

例如:要帶d咩,有咩要注意,有冇特別事發生 (各人態度.需時.係咪即刻用到...等等)
原帖由 bb_q_888 於 2009-5-8 13:53 發表
其實我都係開新戶口,所以解凍戶口方便唔係咁肯定.

不過一般戶口無錢/得一個月糧(即生活費)都應該批.

你地如果解凍成功,都報返上來....

例如:要帶d咩,有咩要注意,有冇特別事發生 (各人態度.需時.係咪即刻用到...等 ...

今日終於搞掂晒... 嚇鬼死.. 詳情遲d報告 多謝各位

回復 #10 franks 的帖子

恭喜你....攪掂咪好囉~

未傾生活費...D錢唔好洗哂.唔知要唔要還比破署...

http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=878&extra=page%3D6

你同佢唔同...你係跟破產主任...同都可能要扣除生活費後要還錢.

記得留錢