破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

自己主動向銀行要求債務重組的經驗

欠同一間銀行卡數+循環貸款 $230000

每月min pay 六千幾

人工扣除強積金實收八千幾, 與家人同住, 吾使交租, 但每月搭車食飯得番千幾

自知爆煲在即, 主動寫信去銀行, 附上糧單等等

幾日就打電話來, 佢佢哋建議每月定額還五千頭, 分四年半

已經簽左, 每月仲有三千幾生活費, 同屋企人講左暫時可能俾唔到家用

希望四年半後重新做人

評分

參與人數 1城市人氣 +50 城市金錢 +50 城市魁力 +50 城市權力 +50 收起 理由
admin + 50 + 50 + 50 + 50 有用資料

查看全部評分

支持。自已承擔返。
之後要好好理財。
順供等四點半就舒服曬。
可以的話,自已儲下錢有可能的話還可以提早清還。
每個月 崩萠緊將來未知,
仲慘過綜緩戶  ?
好彩免家裏負擔,
無乜人有樓主咁好運.

亦可想而知昔日做成之債項是個人幾豪使而成 !.
四年半好快過! 我都要還5年幾,現在已經過三年幾,重有年幾就搞掂!
加油!
更加難得好運是:  樓主祇欠一銀行,單獨一債權人。
其實我自己唔係特別大使, 有一部分既數, 係早兩年學人開舖, 用嚟入貨同日常營運

而另一部分, 就係舖頭入不敷支, 但又唔想俾人知, 就碌卡買衫食飯 (無買名牌, 只係喺朋友面前扮正常消費)

舊年已經無做間舖, 出返嚟打工, 但人工連min pay都頂唔緊