破產聯盟

 找回密碼
 註冊
查看: 2810|回復: 0

破產期內工傷賠償會被扣起?

[複製鏈接]
發表於 22-4-2015 08:40:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
會員 kumiko 提供:

我可以答到你,真係要扣,因為破產條例第43A條講明咗破產期間所有的資產係由受託人處理。

我之前問咗,因為我嗰次嚮大家樂跣親,未知會點settle我同我主任講咗,佢話所有資產都係要上繳的,尤其現金,咁我都問if coupon呢,嗯佢答得幾隱晦架。咁佢都講咗俾我知所謂的賠償係包括工傷的錢,都係要交俾佢的。

到最後咩都冇收過只係我睇醫生錢由大家樂俾返我咁就完事了,同主任講返佢就叫我keep返件事的單據同和解書,咁就可以解釋到啲錢其實只係我因意外睇醫生的錢由佢俾返我。呢條數因為有人俾咗,同係收cash唔係銀行過數所以可以唔使出現。

另外,我宜家都係工傷休息中,我就未失去能力只係我暫時返唔到工姐,到時馬會可能會俾返醫生錢我,但經銀行過數所以我就可以寫返收入同支出到咁又可以offset返條數



原文:
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... 726&from=portal
您需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

本版積分規則

小黑屋|破產聯盟

free web stats

GMT+8, 5-2-2023 04:58 , Processed in 0.076663 second(s), 21 queries , Apc On.

Powered by Discuz! X3

© 2001-2013 Comsenz Inc.

ٻظ 返回頂部 б