破產聯盟

查看: 4632|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

請各位幫忙

我一直有進行少量投機活動
後來加入左證券公司...唔係做經紀
但被引誘係公司開戶...之後自己大炒牛熊
e半年輸左好多....要周圍借錢
一直都還得幾好....但越輸越失控...2日內欠公司100k
自己又有80k loan ..我月入得7k
公司唔可以分期.....就黎搵追數佬
我工都唔敢番...e家失左業
想搞破產...但得10k到(仲要係信用咭透支先有)
又睇到e到話原來申請破產前兩年內有賭博要坐監
請問我可以點做呀~
請好心人幫幫我
我有意外保
如果死左....d保險會點計
會唔會因我欠錢而話我有計劃去死冇得賠呀...................

好似做生意賭博才要坐監,個人不犯法.

好似做生意賭博才要坐監,個人不算犯法.
你炒牛熊證兩日內可以輸哂100k?全部被回收?

炒牛熊證,你唔屬於輕率而冒險的投機活動喎.因為跟據下聞所講:

以下是轉載東方日報今日港聞版:

【 本 報 訊 】 因 賭 博 或 進 行 投 機 活 動 輸 錢 而 申 請 破 產 原 來 亦 屬 犯 法 。 《 破 產 條 例 》 其 中 有 「 破 產 人 因 賭 博 等 而 有 罪 」 條 文 , 過 去 三 年 共 六 人 被 控 , 其 中 四 人 已 被 定 罪 , 三 人 被 罰 款 二 千 元 , 另 一 人 被 判 監 兩 個 月 , 緩 刑 兩 年 。

根 據 「 破 產 人 因 賭 博 等 而 有 罪 」 , 任 何 人 申 請 破 產 前 兩 年 內 , 或 在 申 請 破 產 到 破 產 令 發 出 期 間 , 曾 賭 博 或 進 行 輕 率 而 冒 險 的 投 機 活 動 , 最 高 可 判 監 兩 年 。 破 產 管 理 署 表 示 , 該 條 文 立 法 是 用 作 規 管 從 事 業 務 或 行 業 的 人 士 , 以 免 增 加 其 無 力 償 債 的 程 度 或 促 成 其 無 力 償 債 。

破 產 管 理 署 指 出 , 「 輕 率 而 冒 險 的 投 機 活 動 」 為 一 般 合 理 的 人 或 商 業 謹 慎 的 人 不 會 進 行 的 活 動 , 該 署 會 考 慮 多 方 因 素 , 不 能 一 概 而 論 。

法 律 界 人 士 黃 國 桐 說 , 《 破 產 條 例 》 精 神 是 理 財 不 善 的 人 可 以 申 請 破 產 , 但 不 負 責 任 理 財 , 則 不 可 以 破 產 。 他 舉 例 說 , 炒 孖 展 屬 於 「 輕 率 而 冒 險 的 投 機 活 動 」 , 但 炒 股 票 或 炒 樓 等 正 路 投 資 則 不 算 。
破產 FAQ 38- 因賭錢申請破產屬犯法
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=696&extra=page%3D1

唔好下下諗死啦,任何事都有解決方法.另外自殺係冇得賠架.
其 中 四 人 已 被 定 罪 , 三 人 被 罰 款 二 千 元 , 另 一 人 被 判 監 兩 個 月 , 緩 刑 兩 年 。
死解决吾到問題,你比D耐性,聯盟D救人英雄好快會出現,找律師先行了解.

牛熊証未別算是,事關實買賣買,如孖展重要借你就問吓律師...
重有..真係吾好吓吓話去死,自己做錯事...要面對問題,一世人禁長,
死得幾多次

回復 #1 cybele 的帖子

你洗唔洗驚到想死,根本唔洗咁驚.

你細心d諗諗...香港人人都有賭馬.六合彩...唔通都要坐監?

你唔洗咁老實話比人聽,你成日去賭....

就算你真係比人告,最多...同上#4

你又唔係估意欺詐或資產轉移...唔會好大罪. (死刑係高刑罰,香港係無執行)

你唔好再想死,你無欠咁多...諗下點解問題(破產)/

我地會盡量幫你.
得罪講句,呢個case咁似警訊入面果d高級騙案故事.
「但被引誘係公司開戶...之後自己大炒牛熊」
「但越輸越失控...2日內欠公司100k」
「公司唔可以分期.....就黎搵追數佬」
原帖由 roy 於 2009-4-30 21:48 發表
你炒牛熊證兩日內可以輸哂100k?全部被回收?

炒牛熊證,你唔屬於輕率而冒險的投機活動喎.因為跟據下聞所講:

以下是轉載東方日報今日港聞版:

【 本 報 訊 】 因 賭 博 或 進 行 投 機 活 動 輸 錢 而 申 請 破 產 原 ...

唔係回收......因為之前儲d錢都輸少嬴多
入左行之後公司有loan limited........change又平...t+5先收錢
咪玩大d望發達囉....點知上個月開始掉頭輸晒嬴個d
越賭越大想追番....結果輸落周街數
我唔想坐監.........就算只係有案底已經玩完
意外死左反而有d錢俾屋企人
我e家工又冇埋.....電話又唔開得
住都可能冇得住......破產d錢都仲要搵人借
就算俾我破產.....d證券行唔會理一樣照追我...一係就要經紀揹
經紀同我係同事..佢今日先打黎叫我唔好破產..唔係佢會死
反而我死左佢可能唔駛找數(仲要係好真心講個隻)..........我聽到都唔知點應佢
我e家好亂呀個人.......破到產都可以害左人
我真係唔知點做先好

回復 #9 cybele 的帖子

見步行步, 唔好亂諗嘢! ok!

原帖由 gpo4074 於 2009-5-1 00:31 發表
「公司唔可以分期.....就黎搵追數佬」 ...

真係似......但佢係大公司
又冇逼我玩.....只係岩岩返工有個別經紀想我開戶....話要交數
咁開戶又唔駛錢嘅....加上自己又岩岩做...唔想得失人咪開囉
跟住佢叫我入d錢俾佢幫我炒....我之前都諗過唔做e份工
不過真係時間好又近屋企...加上我自己本身有投資
聽佢講到自己幫佢個客由5千蚊炒到10萬蚊..........衰貪心又想試下
咪放左幾k係都俾佢炒....當時因為有積蓄so唔太在意...一心當買左鋪大細
我自己本身用梗hXXc玩....一定要有幾錢先可以買幾錢
so控制得好好...亦略有斬獲
一個星期到個經紀就同我講佢炒唔掂蝕晒叫我入錢
我心諗我幾千蚊可以玩好耐咪唔想俾佢玩囉
但我都有入錢因為費事新返工就咩都推人
之後我搵經理轉左個經紀
但我裡面因為仲有錢加上個排個市大淡咪心郁想玩
開始用公司戶口炒
初時都係賺....後來我d同事又一齊分析又教我e樣個樣
我仲考埋個牌添.....之後公司就加我loan limited又收平我洗費
我就開始失控了..........賺左.就想賺更多
蝕左.就想追番佢..........日日成交過百萬
完全忘記d錢唔係自己咁.............終於我銀行d錢都過走晒去佢銀行
可能唔係一張張銀紙個心唔咁痛....完全冇諗過自己蝕左好多好多
只知道要追..追..追........蝕左又借錢再追...因為分期貸款太方便了...分幾年個個月都係好少錢
終於追唔到輸到冇地方可借公司追數了
戶口block了.....先夢醒.........

[admin:唔好出全名]
原帖由 cybele 於 2009-4-30 21:11 發表
我一直有進行少量投機活動
後來加入左證券公司...唔係做經紀
但被引誘係公司開戶...之後自己大炒牛熊
e半年輸左好多....要周圍借錢
一直都還得幾好....但越輸越失控...2日內欠公司100k
自己又有80k loan ..我月入得7 ...

凡神想其滅亡者,必先令其瘋狂。

你個 case 明顯就衰架啦。

1. 自殺,保險係唔賠的。你就算點計劃得好,你有欠債紀錄,保險實查得清清楚楚
2. 你實爭 18 萬。點會還唔到?
原帖由 gpo4074 於 2009-5-1 00:31 發表
「公司唔可以分期.....就黎搵追數佬」 ...

我都覺得係咁。
我月入7k
公司個100k要下星期3前洗晒
如果唔係個經紀會冇糧出
仲要揹埋我加息
佢話d息x息佢成年糧都唔夠俾
又冇財仔肯借錢俾我
我唔破產可以點
最怕係我冇資格破產.....仲要坐埋監
原帖由 cybele 於 2009-5-1 02:09 發表
我月入7k
公司個100k要下星期3前洗晒
如果唔係個經紀會冇糧出
仲要揹埋我加息
佢話d息x息佢成年糧都唔夠俾
又冇財仔肯借錢俾我
我唔破產可以點
最怕係我冇資格破產.....仲要坐埋監 ...

你問佢幾多利息?同埋橫掂都破產,去證監會告佢。話佢引誘你投資。

我真係覺得係個局。
原帖由 admin 於 2009-5-1 02:17 發表

你問佢幾多利息?同埋橫掂都破產,去證監會告佢。話佢引誘你投資。

我真係覺得係個局。

我初時都有諗過份工好似呃人個d...但係我有月薪
而且佢冇逼過我....加上我做左年幾.....e家輸晒先黎告人....真係完全告唔入啦
現金倉d息仲貴過孖展.....好似每10k每日5蚊複息計算
原帖由 cybele 於 2009-5-1 00:33 發表

唔係回收......因為之前儲d錢都輸少嬴多
入左行之後公司有loan limited........change又平...t+5先收錢
咪玩大d望發達囉....點知上個月開始掉頭輸晒嬴個d
越賭越大想追番....結果輸落周街數
我唔想坐監.........就 ...

個客破產,要個經紀填數?
乜有d咁既規矩既咩?
你做果時知唔知有呢樣野架?
原帖由 cybele 於 2009-5-1 02:29 發表

我初時都有諗過份工好似呃人個d...但係我有月薪
而且佢冇逼過我....加上我做左年幾.....e家輸晒先黎告人....真係完全告唔入啦
現金倉d息仲貴過孖展.....好似每10k每日5蚊複息計算 ...

車。你間野搵笨。

年息最高 40%(?)

米得 4 萬。點會唔夠比,你 google 下法例,最高利息係幾多。

你唔好得個驚字,你去計下利息幾多先啦。當最高 40%,你爭人 18 個,一年米得 5.6個,你收入 7k。當每月生活 3.5k (唔好話唔得,我試過,John 都試過)。

咁你都還到利息,但係佢憑乜收呢個息口?

其實我唔想答你,因為你爭個 18 個,就要生要死,我之前一見呢D會員就即扣分!而家已經對你好!

重有,你只不過唔想捱遇盧唔想負責,你試過 7x20 未?我試過。而家都 6 x20!

你有無試過搵 7 仔工?賣報紙?

你攤開同佢講,兩條路,
1. 分期還
2. 破產

睇佢點揀。你要知道,你個筆投機的錢,係佢地借比你。係佢 tum 你。我唔信佢夠 guts 去告你。
原帖由 小人物 於 2009-5-1 02:34 發表

個客破產,要個經紀填數?
乜有d咁既規矩既咩?
你做果時知唔知有呢樣野架?

所以我話好似係個局。佢唔信姐。
講真,破產係大晒.

就算你間公司迫你還債,你可以把你的故事同傳媒分享,有咁大玩咁大,順便搏可憐.

反正你都走頭無路,吾怕有咁大玩咁大.