破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

不知如何是好!煩惱的人

[b]我將要大屋搬細屋,啲傢俬又多又大件,咪諗住不如放上網賣咗去,

收返一、ニ百都好過比錢人搬,而且自己又未有嘢做,冇收入,當幫補吓,

但後來先知道原來唔可以變賣自己任何嘢,咁現在應該點做好呢!

我還有些賣緊,是不是立刻停止呢!是不是一定要申報呢!

佢哋係唔係會Check你上網的嘢呢!(我還未上庭)。

回復 #1 Anne 的帖子

你d錢係收現金,還是過戶口...其實邊有人查你...咪傻啦~

不過如近期有d錢入落戶口,破產主任係可能問你---要你解釋係咩收入.

拍唔拍或報唔報隨便你,你都可以解釋...山窮水盡...等錢開飯 個官會信你.

你又唔係拍到十萬八萬....最多一千幾百(或d錢唔係你收...咪唔洗解話咁煩)
有好嘢放出泥...益吓呢道D朋友..有好嘢又平自然有人會PM你
你無睇 John 的故事?

我諗你想銀行搵人查你都幾難。
你可以把有關的物品,托朋友代為保管或處理.

至於有無金錢交易,就天知、地知、你知、佢知.
我屋企欠以下物品:
- p4 雙核心電腦
- 19吋以上的LCD電腦螢光幕
- blackberry電話
- 42吋高清電視
- 震蛋

如果你有,可以把有關的物品寄存我屋企.
之前是用信用咭支付,後來冇錢找咭數,被銀行停咗,咪用現金囉,

現在要靠賣嘢來維持生活,真係好可鄰 ,等遲些揾到工會好些啦!(希望)

希望佢哋唔會Check啦,不過個心重有啲驚 :) ,

因之前個律帥講唔可以變賣任何資產,如有任何收入要申報,

他還說:唔好要我教你點做 (驚咩飛) 啲律師個個都好現實,

屋企:有3部電視 (全部都冇高清)      

有3部電腦 (兩部 Laptop)

還有電視柜、鞋柜、飾物柜、鏡、畫等等.........

你哋有興趣嘅話,半賣半送益吓你哋啦!
我對laptop好有興趣,及好想知其型號.

及你接吾接受3至6個月的分期付款?