破產聯盟

查看: 2389|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

請係大陸住既入泥簽個名,唔該!

想做個統計,究竟有多少網友住係大陸,第時真係走路/著草,都有人照應下,唔知大家係邊區住呢?入泥簽個名啦!

小弟-深圳(褔田區) 、常平
我布吉.....力力
可唔可以同來做XX架?

(唔出得因為D c9 又話架啦)
我係......
想問你地着草要幾耐先返到香港
可以係大6返工嗎......??
d租貴唔貴呀

評分

參與人數 1城市人氣 -30 收起 理由
admin -30 違規內容

查看全部評分

着左草基本上,以後D野都係犯法,本聯盟嚴禁有關文章。
原帖由 admin 於 2009-5-1 01:44 發表
着左草基本上,以後D野都係犯法,本聯盟嚴禁有關文章。

我以為你地個topic係講梗着草嘅打算添
唉~只係想搵個辨法唔駛死姐...仲要俾人扣分
睇到d回覆好似連破產都難咁.....我諗都係冇人幫到我嫁喇
你無睇舊文?
見:
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=848&extra=page%3D1

我大扣你分,因為:
想問你地着草要幾耐先返到香港
可以係大6返工嗎......??
d租貴唔貴呀

1. 走數問題。呢度無答案。請與貴律師或會計師聯絡。
2. 走佬問題。呢度無答案。請與貴律師或會計師聯絡。 或與你的江湖人士聯絡。
3. 會員想我地幫乜?個網開宗明義講左只係協助人去面對破產問題,唔係走數問題,都唔係走佬問題。
4. 會員試圖引導我地去協助你犯法。而且唔止一次。
5. 你話我地唔幫你,第一,我地唔係公營機構,係道理上來說,並無必要義務去幫你,第二,你問點走佬。Sorry,我地開宗明義,唔會幫人犯法。
6. 你要明白,一個人要對自已做過的野負責,你話:

只係想搵個辨法唔駛死姐

希望你解釋點解唔係破產就係要死?

負責的做法就係走佬?作為 admin,見到咁都唔扣分,天理何在?

原標題:

你話:
我以為你地個topic係講梗着草嘅打算添
唉~只係想搵個辨法唔駛死姐...仲要俾人扣分
睇到d回覆好似連破產都難咁.....我諗都係冇人幫到我嫁喇

究竟邊度會令你覺得我地教走佬?

如果你覺得唔 arm,歡迎上訴!

想做個統計,究竟有多少網友住係大陸,第時真係走路/著草,都有人照應下,唔知大家係邊區住呢?入泥簽個名啦!

小弟-深圳(褔田區) 、常平

誤會左.....sorry

我冇打算逃避..先周圍搵辨法
我問過好多地方...包括d 2,3線財仔都借唔到咁多
偶然見到e個網........點知又見到投機導致破產要坐監
先慌到個人亂晒姐....我訓左一覺已經好番好多了..sorry
不過我因為欠公司錢....已被停職...上個月d糧都扣左填數
佢又唔肯出離職証明俾我......我見左兩份工都問我e年半點解冇做野
我又唔識答.......我已經每個月還梗3k俾銀行.....如果要每個月還2k俾公司
連埋息我估要分60個月......我怕佢唔受咋.....我應該點同佢講呢
我好怕佢搵收數....因為我有同事試過俾客走左3萬幾數...
公司都即刻搵收數.......聽佢講d收數佬冇點搞佢
反而係佢d鄰居到周圍貼佢欠人錢....
明明個客係屋企佢又突登問隔離屋有冇見過個客
知唔知佢欠人好多錢咁....叫佢d鄰居小心俾佢惹到麻煩咁
我聽到都驚......佢搵我唔怕....怕佢搵人地煩
剩係日日扮拍錯門都夠死啦
原帖由 cybele 於 2009-5-1 13:46 發表
我冇打算逃避..先周圍搵辨法
我問過好多地方...包括d 2,3線財仔都借唔到咁多
偶然見到e個網........點知又見到投機導致破產要坐監
先慌到個人亂晒姐....我訓左一覺已經好番好多了..sorry
不過我因為欠公司錢....已被停職...上個月d糧都扣左填數
佢又唔肯出離職証明俾我......我見左兩份工都問我e年半點解冇做野
我又唔識答.......我已經每個月還梗3k俾銀行.....如果要每個月還2k俾公司
連埋息我估要分60個月......我怕佢唔受咋.....我應該點同佢講呢
我好怕佢搵收數....因為我有同事試過俾客走左3萬幾數...
公司都即刻搵收數.......聽佢講d收數佬冇點搞佢
反而係佢d鄰居到周圍貼佢欠人錢....
明明個客係屋企佢又突登問隔離屋有冇見過個客
知唔知佢欠人好多錢咁....叫佢d鄰居小心俾佢惹到麻煩咁
我聽到都驚......佢搵我唔怕....怕佢搵人地煩
剩係日日扮拍錯門都夠死啦

1. 唔好再問財仔借,呢度都大把人有相關經驗,財仔追數,你會頂唔順,同埋,財仔借錢,好多時,借 1 個,得 2 千,把鬼
2. 你 check 下你間公司,相同情形的人有幾多,如果 D 人避而不答,又多,你間野有問題,有時唔係公司有問題,係你老闆有問題。有懷疑就舉報左先算
3. 你間公司唔係好正路,點會話息口大到你還唔到,你 6 佢音,香港有法律,大過某個數,就犯法。挑,個 10 個,有幾高息!
4. 佢批你 10 萬,佢批之前係有責任去評估,如果咁情形,佢自已都有責任。你去老破,你估佢夠 guts 告你?
5. 你要記住佢都有責任,唔駛驚佢大你。你話唔接受米破產羅,同佢佢埋,佢一搵人追數,我就老破,橫掂都黃左架啦。佢地最鍾意玩心理,你米同佢玩羅。
6. 你去睇下債主臨門個幾條法律先
7. 你要同佢講好個息口,你去搵下出面個息口,如果佢大過頭,你就話比佢聽出面個息口,唔接受就話你去老破好過啦。
8. 我接受唔到:
因為我有同事試過俾客走左3萬幾數...
公司都即刻搵收數.......

正常公司點會咁做。佢無 credit dept 去評估?呢個係公司的責任,關個 sales 乜事?做生意唔駛風險架?所以我話你公司唔正派。我做生意都有客走數架啦。除非個 sales 有份!

9. 重有,你借左 10 個,你個時有份工,我唔知你個時月入幾多。你自已計番,係未真係過度投機。大X把人投資破產啦。得個 10 個有幾大機會告得入?(不過你要問下律師)
10。都係個句。 18 萬基本上唔駛破產。你肯捱實還到。問題係你肯唔肯去做一D你接受唔到的工!到埋做足 20 個鍾!
唔會走數,第日有錢一定還...........
Sorry! 可能我寫得唔清楚,大家誤會哂!

走路=用作形容離開香港,我相信大家,唔需要咁做,破產姐,駛乜走路呀!

著草=用作形容犯左刑事罪行的人,並用非法途徑離開香港,我相信這裡99%的網友都唔需要咁做,哈哈!