破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

分享下解破後申請信用咭經驗 (成功!!!!)

小弟前文在此
http://www.hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=9256

小弟03老破, 都係洗大左, 找MIN PAY返唔到轉頭果類人
呢D 唔詳細講

後尾解破後跟足程序
03年 老破
07年 解破
11年 update TU
12年 TU 紀錄全清

再忍左兩年幾後
14年尾去check TU, 評分係無分, 因為資料不足, 無法評分
跟手試下入表搵毫無關係既銀行申請信用咭
交齊資料, 入息証明, 自動轉帳出糧紀錄
好快就批左張白金咭,  limit 大約係一個月月薪, 作為自動轉帳, 八達通自動增值, 出trip 用credit card 做deposit,
已經好夠用了

小弟在此提醒想效法既巴絲要注意以下幾點
1, 拎解破証明並好好保存
2, update TU 已解除破產
3, 等多一排, 忍一忍手, 查下 TU 自己個分先, 肯定無晒不良紀錄先出手
4, 搵間毫無瓜葛既銀行申請, 例如匯X, 恒X, 交X 都係同一個 group, 渣x 同安x 又係同一個group 等等
5, 搵間無咁大既銀行申請, 大果幾間我認為會去收集法院老破紀錄的, 細行就未必咁做
6, 忍 !!! 絕對唔好急於一時, TU 好唔一定批咭, TU 差就一定唔批咭, 小弟老破到今日已經11年半先出手
7, 唔好再一錯再錯碌爆咭還min pay 了, 大家都知道, 咁係好難翻身的, 無錢就唔好碌呀.

有問題歡迎留言討論

評分

參與人數 2城市人氣 +200 城市金錢 +200 城市魁力 +100 城市權力 +100 收起 理由
301 + 100 + 100 有用資料
admin + 100 + 100 + 100 + 100 有用資料

查看全部評分

推薦
要等五年才可更新TU?
回復 支持 1 反對 0

恭喜  師兄依家用卡作deposit 用途已很夠用
多謝樓主分享。已加入破產需知。

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... mp;extra=#pid177158
點update TU資料?我上去TU個網都唔知去邊搞
多謝分享有用資料!
cc4321 發表於 17-2-2015 09:51
點update TU資料?我上去TU個網都唔知去邊搞

http://www.transunion.hk/personal/creditreport/mailfax_zh.html

呢度有張 form, 填好, 連同法院解破証明副本 fax 或 郵寄 去 TU
不同意之原因你就直接填 "本人已經某年某月某日解除破產令, 現付上証明作參考"
我記得佢好似會有書面通知話更改成功的

你唔需要等解破後五年先 update, 你一解破就可以 update TU
可否解破後即更新TU即申請信用咭?
busdriver.430 發表於 17-2-2015 17:03
http://www.transunion.hk/personal/creditreport/mailfax_zh.html

呢度有張 form, 填好, 連同法院解破 ...

要填FORM?我見有人話上網都可以搞得掂,我張解破令要月尾先有,其實唔update TU資料有無咩影響
先死後生 發表於 17-2-2015 20:39
可否解破後即更新TU即申請信用咭?

解破後係可以立刻更新TU,但信用咭批唔批係另一回事。