破產聯盟

查看: 2341|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

终於都老破了!

比左律師幫我攪老破,不過而家都有好多野擔心!
而家排緊期,最先係我下個月出個份糧唔知點去做至可以提取出黎用,
想搵律師攪,但係金錢問題再無多餘既錢搵律師幫我出解凍信,
我想問如果我自己去攪可以點做?手續上要有咩文件帶去辦手續?
我而家真係好擔心,好擔心,攪唔到下個月都唔知點過活,
希望各師兄幫手教下我點做??

回復 #1 浪子18 的帖子

好似話幾百蚊就攞倒解凍信, 搵唔倒人幫你?
有無詳情嗎?點樣去辦手續?
你無睇破產需知?
睇完先問唔該。
原帖由 admin 於 2009-4-29 14:12 發表
你無睇破產需知?
睇完先問唔該。

講得好!!  我加你分  哇哈哈哈哈~
我都睇過,不過唔係太清楚,我而家連去邊到攪我都未知?
攪完幾奈d有解凍信?銀行(中銀)又係唔係即時可以幫你解凍?
如果要填form,我又要填邊張form??張form係邊到搵到?
同埋如果要出解凍信有咩既費用???
我真係好多好多疑慮,真係唔知點做好?

無多餘既錢搵律師幫我出解凍信??

無多餘既錢搵律師幫我出解凍信?

破產 FAQ 39- 如何在頒領後取得解凍信
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=774&extra=page%3D1

申請解凍銀行戶口人士需知的各項步驟 - 法庭服務設施

其實你可以自行到高等法院申請一份銀行戶口解凍令,但這申請要法庭排期,如你的破產呈請已稟法庭超過了兩星期,這方法便行不通,因為時間上同你頒令後同主任攞解凍信相約,急住用份糧既錢就搞啦!

1. 解凍戶口須知 - 跟住續步做,俾哂佢要既傳票同埋誓章你啦!
http://www.judiciary.gov.hk/tc/c ... uidance_notes_c.pdf

2. 傳票
http://www.judiciary.gov.hk/tc/c ... _bank_summons_c.pdf

3. 誓章
http://www.judiciary.gov.hk/tc/c ... ank_affidavit_c.pdf

注意:自己搞解凍令係唔洗俾錢架!!!

算係咁啦幫你搵哂所有資料!

回復 #11 enjoylife 的帖子

thx!!!
我07/04攪破產,排期到21/05,
律師個時無同我講過,
唉!而家真係唔知點算????????
anyway!thx 幫我搵左咁多info.
^_^
enjoylife:
我想問下如果申請法庭排期取解凍信通常要幾奈時間??

浪子

你而家個戶口係咪已經凍結咗?我之前睇咗破產需知去開一個無欠債嘅銀行戶口出糧,
其間戶口一直無凍結,岩岩重出到糧添,所以呈請先,必先熟讀破產需知

回復 #13 浪子18 的帖子

大約2星期,所以,如果你已經入紙,又想搞戶口解凍,就要預時間,如果同頒令日相約,我建議不如等頒令後主任出信俾你去銀行搞。

最大問題係:等住份糧開飯就要即刻搞囉!

重有提你,日後解凍戶口,d錢未必可以攞得哂,視乎日後主任批你幾多生活費,俾定心理準備你先。