破產聯盟

查看: 5218|回復: 22

有關傷殘津貼問題

我因為癌病攪破,已伸請但下個月先上庭,本身15號出傷殘金,但一路戶口都沒有,是否被凍結左,第時有無得擁攞反架?我等住用,有無人知道點做

你應該聯絡番社署,
戶口被凍結了根本入唔到數.
我都係一樣,上個月傷殘金因戶口被凍結已過唔到數,打比社署,但主任唔肯出現金或支票,佢教我即刻去創x銀行開戶,再立即比新戶口資料去過數,但當我問佢法律上得唔得,佢就話唔知,叫我自己去查。。。最終我都係等頒令後先算
即係上完庭先算
dove00dove,你到時教我點做丫

我都係即刻聯絡外判拿解凍/開戶信,然後打返比你的個案主任叫佢用返之前個戶口出,若用新戶口,就可能要去返辨事處提交資料同簽名
已經幫我好多,我明天打去問下先,但我一月中先上庭,咪有排未開到戶口,到时有無得攞番架,我怕比破産處拎走左d 錢牙
我之前就唔同少少,因為由傷殘津貼轉做綜援,但都有關愛筆錢,我打去關愛到叫佢唔好出俾我先,hold住等有戶口再出。

其實傷津一定係銀行俾錢,只有綜援先可以出現金。

其實,你筆錢呢個半月應該叫社署唔好出俾你住,等你頒咗令即時打俾負責你的破產主任,同佢講你要出傷殘津貼,佢會問你想開一個新戶口定係保留返原有的戶口,你最好嚮電話約實佢幾多點鐘會去搵佢拎封信,如果係破產主任的話,你最好記住佢內線幾號,因為上到十二樓通常都收唔到電話得門口個內線電話可用。

你拎住封信五點前去到銀行搞返手續,咁就可以喇。統一中心嗰到都有幾間銀行分行,好似有東亞,恒生,渣打

傷殘津貼的錢你放心,一到你有返戶口,社署會全數歸還。因為你戶口凍結咗其實都過唔到數條數會去返社署到。不過我就係凍結前hold起晒所以冇咩問題,個戶口運用正常返之後我通知返關愛基金俾返9000大元我........... 期間我拎緊綜援可以出現金。

評分

參與人數 2城市人氣 +90 城市金錢 +160 城市魁力 +20 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 40 + 60 + 20 + 10 有用資料
admin + 50 + 100 有用資料

查看全部評分

吾該哂甘多位

dove00dove 發表於 18-12-2014 22:45
我都係一樣,上個月傷殘金因戶口被凍結已過唔到數,打比社署,但主任唔肯出現金或支票,佢教我即刻去創x銀 ...

未頒令前去創X可以開到戶口,開戶時唔使話俾銀行知你申破緊(頒令前我有開過),頒令後先至會凍結戶口,
一頒令即刻同主任拎解凍信,解凍戶口好快,快的話一两個小時就解了,慢則一两日。
我用了五個工作天(剛好是假期,用了十一天)來解凍,make sure戶口幾時解凍才叫主任過數
打左幾日先揾到社署,原來彈票,但我走去開個戶口我又未上庭,但又無伸報,有無事架

社署都係咁教我去創X開戶口後即劇交資料,但我個時只係同上庭時間差一個星期,所以冇咁做,因為社署都話唔知法律上得唔得,所以。。。一係博,一係打去問主任啦,

但小心係,如果你選擇頒令後先搞,有D很行收了解凍信後要等幾個工作天才可用返戶口,因為銀行要同破署confirm資料才可解凍戶口
In case你需要,這是解凍戶口申請表!請填好連社署的傷津信及人工証明fax比外判或主任

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
我比社署主任玩食﹕
聖誕前我叫主任用返原有戶口出傷津,點知到昨日(終於打通)打比佢,原來仲欠一個簽名先得,今日上到社署人山人海,原來該主任聖誕後放假,放完假返黎只有時間接見,未有時間做文件,佢話佢D文件由十二月中積到而家

最快..... 一月尾出返十一月、十二月同一月既傷津......

聽到好想XYZ佢...........

佢冇諗過我呢D剛破產既人係幾需要一分一毫,我本來等緊D錢包租....已欠三星期都未交租,唯有去申請其他緊急救援基金,希望批。

所以樓主,趁住未頒令,你要三思邊個方法對自已最好!

P.S. 若你合資格,可以去申請埋新一輪既關愛基金呀!
想提醒一下樓主﹕

我聖誕前叫社署主任用返之前的戶口過數,點知佢一路都冇通知,直到我昨天終於打通主任電話,先知要我上去簽名先可以做野。但係,因為之前佢放假,搞到呢兩日只有時間接見我地呢D客人,冇時間處理文件,佢D文件由十二月中積到而家,所以我既傷津最快要一月尾先可以一次過出返十一月、十二月同一月既傷津.......

XYZ佢,我等住錢交租,希望唔會比業主趕走

若樓主有需要,又符合資格,請住去申請埋新一輪既關愛基金!
好,謝謝你們

dove00dove 發表於 5-1-2015 01:08
社署都係咁教我去創X開戶口後即劇交資料,但我個時只係同上庭時間差一個星期,所以冇咁做,因為社署都話唔 ...

我嗰陣申破係由律師搞,佢吩咐我唔好信社署,將D野搞到咁複雜
處理好了,主任比信我開新戶口,舊吾可以用,要去社會福利署交新戶口資料就可以,但班令果日我去統一果間恒生排左半個中先知果間開戶要約喎,所以吾等去左沙田,點之攪足個半鐘