破產聯盟

查看: 9555|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

微型破產? 真係咁著數?

今日再有人同小弟介紹微型破產;佢又有講過即係個人破產,唔同大眾破產。

佢講既主要特點係:
- 無其他人知,唔需要登報,甚至人地問你你可以唔認;
- 佢話有辦法做到條數可以完全唔洗還錢。 即係,我份月薪可以自己 100%自己用,唔洗RESERVE一份畀債權人。
- 只要申請成功,即使我發左達,或者突然承繼到一大筆遺產,都可以光明正大地擁有財產而毋須還款畀債權人。
- 一般破產要守既,譬如搭的士、食貴野、買名牌就理論上唔得。 但佢講到根本唔會有人查你,就算查都係象徵式咁,求其畀個解釋佢就過骨。
- 四年後保証係一條好漢。

++++++++++++++++

我覺得著數得太唔合理,想上網搵資料,睇下其實即係D乜,但係搵唔到相關資料。
我深信一定係某一類型既破產,只係唔識得係咪有一種破產係唔同傳統上講果種。 如果係自願安排,應該要同債權人傾還款方案,但佢講到好有把握一個仙都唔洗還。

想問有無師兄知道D 細節?

另外,我本身其實係可以做到一筆清,每月還款大約佔月薪唔夠四成,即係可以應付到有餘既,不過還款期超過四年(破產期係四年)。
只係,我畀佢「可以成份糧自己洗」同埋「唔洗拖咁耐」既講法吸引左。 心諗,明明可以快一、兩年搞掂條數,可以洗底,呢段期間仲可以鬆動好多。 唔做好似好 ON 居,但係,我又覺得無理由D 破產限制真係咁流,任得我豪玩豪食四年然後無債一身輕!!

各位過來人認為我應該勤勤力力自己還錢? 抑或有著數一定要拎?
(我最怕既係呢個有副作用但佢無話我知)

跪求師兄幫忙解答!

++++++++++++++++++
【18/11早上再補問:】 請問師兄們,通常破產期間份糧有幾多可以自己洗? 有幾多要還畀債仔?  感謝幫忙!
推薦
301 發表於 17-11-2014 23:17
係,
的確仲有:輕鬆破產, 快樂破產, 適時破產 等等.
幸福祇是在你自己手.

仲有最新一隻,隱形破產. 你破左都無人知,破署又唔知...債權人又唔知,唯一知係當事人同顧問
回復 支持 1 反對 0

Ching,微形破產呢家野,唔只你破左無人知,連世上有無微形破產呢樣野,連政府,破署都唔知。
你親身去破署,話要搞微形破產,
小心笑大reception個嘴
嘩,講到咁吸引,不如話比我知,等我破多次吖.....等我將呢樣野登報公諸於世呀,比個政府知道佢幾無能,有咁嘅野政府都唔知..
樓主,破產無微型,男人個度或者女人呢度就有。
一聽就知又係我地顧問溫、Ben、Chan 的說法啦!
  第一次聽 微型破產    "重型"破產係點?
smallcat 發表於 17-11-2014 22:28
第一次聽 微型破產    "重型"破產係點?

上次被我地踢爆臨時破產,而家米作個新名羅
admin 發表於 17-11-2014 22:30
上次被我地踢爆臨時破產,而家米作個新名羅

收到, thanks!   又係騙局   破產破得咁神秘就好
下次又有特色破產,港式破產,日式破產,…咦咁似…

admin 發表於 17-11-2014 22:34
下次又有特色破產,港式破產,日式破產,…咦咁似…

我要法式..

而家打風喎…你告左假未?
admin 發表於 17-11-2014 22:39
而家打風喎…你告左假未?

無所謂啦,當放長假..
乜有啲咁既破產咩
wahtung 發表於 17-11-2014 22:48
乜有啲咁既破產咩

無,絕對無,我地呢度係正骨…唔係係正式的!無推油…唔係…係無落油…唔係…係唔會推…

係,
的確仲有:輕鬆破產, 快樂破產, 適時破產 等等.
幸福祇是在你自己手.
咦?! 睇嚟,其實即係普通申請破產咋喎。

我估,佢講既唔洗還款,係靠佢地口中所講既「化左條數」,即係靠吹大自己既必要開支而令到還款畀債主嗰部份 TEND TO ZERO。

咁,我都想請教吓師兄們經驗,通常申請破產後,可以留返幾錢自己洗? 又有幾多要拎去還債?
ah_jai2005 發表於 18-11-2014 09:35

我估,佢講既唔洗還款,係靠佢地口中所講既「化左條數」,即係 ...

CHING, 如果到時 破署要你俾錢還債,即 你間顧問保證但失敗.咁你點追番 D 分期付款??你去消委會告佢,定
係訓馬路抗議???? 呢D 友講姐,衰左你吹佢唔漲的.反正 DEPOSIT 已收!!!!

你問題:
收入-必須支出==上繳..
DEPENDS ON:
1 你搵幾多
2 你必須支出幾大
3 由上列兩點,主任/外判 JUDGE 俾幾多你
ah_jai2005 發表於 18-11-2014 09:35

我估,佢講既唔洗還款,係靠佢地口中所講既「化左條數」,即係 ...

嘩....師兄,咁你真係要介紹(佢)比我識,把口叻到可以吹到化左條數,咁駛咩老破呀...去銀行財仔吹左佢咪得囉