破產聯盟

查看: 18552|回復: 3

破產後申請信用卡及提升 TU 紀錄

有許多會員都得。

例如

會員 Benz 雄
小弟05年解破,06年家人比咗張附屬白金visa,07年有幸買到間居屋,按"痕身",自僱人士(即每年呈報收入幾萬),11年申請enjoy預付卡批咗,14年被痕身電話邀請master卡,批咗白金卡,信用額40000

會員 hklkf
我而家洗左底,年薪都20K。成功申請hsbc金卡同恆生白金卡了

不過發信用卡,係由銀行決定。唔係法律來。所以都係要睇你同個間銀行的仇口有幾大。

09年完結,14年10月申請建?信用卡失敗,
11月收到電話稱富?銀行,
建議申請貸款附帶信用卡,
今天收到電話已成功批出,
09至13年期間申請過3次
1線財務貸款,全部依期清還,
另有一張A??N信用卡,
09年用至現在,好開心,
可以用返銀行服務,
今次申請前在環聯申請
信貸報告評分是A,特在此分享,
謝謝各位。

多謝會員提供cwk4496

原文:
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1
小弟03老破, 都係洗大左, 找MIN PAY返唔到轉頭果類人
呢D 唔詳細講

後尾解破後跟足程序
03年 老破
07年 解破
11年 update TU
12年 TU 紀錄全清

再忍左兩年幾後
14年尾去check TU, 評分係無分, 因為資料不足, 無法評分
跟手試下入表搵毫無關係既銀行申請信用咭
交齊資料, 入息証明, 自動轉帳出糧紀錄
好快就批左張白金咭,  limit 大約係一個月月薪, 作為自動轉帳, 八達通自動增值, 出trip 用credit card 做deposit,
已經好夠用了

小弟在此提醒想效法既巴絲要注意以下幾點
1, 拎解破証明並好好保存
2, update TU 已解除破產
3, 等多一排, 忍一忍手, 查下 TU 自己個分先, 肯定無晒不良紀錄先出手
4, 搵間毫無瓜葛既銀行申請, 例如匯X, 恒X, 交X 都係同一個 group, 渣x 同安x 又係同一個group 等等
5, 搵間無咁大既銀行申請, 大果幾間我認為會去收集法院老破紀錄的, 細行就未必咁做
6, 忍 !!! 絕對唔好急於一時, TU 好唔一定批咭, TU 差就一定唔批咭, 小弟老破到今日已經11年半先出手
7, 唔好再一錯再錯碌爆咭還min pay 了, 大家都知道, 咁係好難翻身的, 無錢就唔好碌呀.

http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... id=12558&extra=

多謝會員busdriver.430 提供。
會員b03Stormy提供:

環聯的解除破產更新記錄可以用電郵方式將"解除破產證明書"發給他們作出系統更新,需時大約兩星期,完成後你會見到信貸報告出現"DISCHARGE on 解破日期"的附註。要記住,他們更新後是不會通知你的,要自己俾錢或憑信用卡拒絕文件以取得免費信貸報告一次,希望幫到各位同路人

原文:
http://hkiva.org/forum.php?mod=v ... id=12654&page=2