破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新人辦理破產中,好灰,咩都吾識

本人在好急情況下去申請破產,因為一直都諗住去做傻事,在上星期五去了宣誓,我join了此論壇才先咁多破產事, 我沒工做已三年,公積金也洗晒,現欠咭數50萬,我現在很擔心破產處要我交很多文件及資料,例如三年前公積金的紀錄,用了那裡,我什麼都沒有keep,當時係因情緒病而經常碌卡,好驚交代吾到,破產處會告我嗎?現在膽心到晚晚瞓吾着,請師兄師姐指教。
還有,因欠咭數已過60日,宣誓完破產處會幾時通知銀行停止追數,好驚追數公司上門,嚇親我屋企人。
都宣左誓就唔好咁擔心了  有左number 銀行基本不會追, 財仔在頒令前也有機會嚇下你, 但知你攪緊都吹你唔漲, 拖得就拖  
宣誓完係要自己將form3主動fax或交到銀行架。若下次銀行再打來追數,你同佢講已宣誓入紙申請破產,問佢應該將資料fax去幾多號電話號碼。再去便利店fax就得。我去的便利店收6蚊fax一張紙。
定d,
比你情況更惡劣者大有人在,
咪一樣已進破期,
會員消化後自有更有多點意見給你.
多謝師兄師姐回答,自從申請了破產,我真係成日無端端就會喊

請問師兄師姐們如果要見主任,我要準備些什麼?我好多statement都掉了
luluchow 發表於 16-11-2014 17:22
多謝師兄師姐回答,自從申請了破產,我真係成日無端端就會喊

請問師兄師姐們如果要見主任,我要準備些什麼 ...

3年前既野都好耐下, 應該都吾會點問, 見主任都係要求你最近3個月果D 收入及其它支出既證明, 都無咩野準備~
keing81 發表於 17-11-2014 11:58
3年前既野都好耐下, 應該都吾會點問, 見主任都係要求你最近3個月果D 收入及其它支出既證明, 都無咩野準備 ...

不知在那麼見有師兄話要一年既證明。