破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新學員打算自己辦入學手續,小小問題想下

1. 我想問下之前租樓,交的兩個月按金是不是當業主欠我$$,要申報呢。如果要申報的話,將來退租時要不要上緻呢?

2. 大家成日講交文件,請問由交左入學表格後,在頒令前要文件嗎,一般情況係大約幾時要交d乜野文件? 好等我準備準備。

謝謝大家。
flypig 發表於 15-11-2014 18:28
http://hkiva.org/forum.php?mod=viewthread&tid=12189&extra=page%3D1

Pls read it carefully #9,#11

先多謝指點。

在表格28C中C3表"資產"中有欄係"欠你的金錢",是不是將租樓按金及水電媒按金都寫低。
wongchai 發表於 16-11-2014 11:23
先多謝指點。

在表格28C中C3表"資產"中有欄係"欠你的金錢",是不是將租樓按金及水電媒按金都寫低。

理論上要. 業主,水電公司開CHEQUE, 寫上你名.所以走唔甩.
flypig 發表於 16-11-2014 12:24
理論上要. 業主,水電公司開CHEQUE, 寫上你名.所以走唔甩.

明白。

如果入學後無錢交租,同業主講將果兩個月按金當作租金住多兩個月就走人,咁理論上依兩個月係新欠債,是不是破產主任有權向業主追回d按金,實際操作時主任又會唔會咁做呢。

Thank you.
你講得好o岩呀!!