破產聯盟

查看: 7062|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

兩年半還清數,之后如何?

各位師兄師姐您們好,請問如果在兩年半已還清欠債,如不提早解除破產:
1:是否不用再每月上繳?
2:及還要報每月收入嗎?
3:我每用錢還會受約束嗎?例如撘的士,去旅行等等。
4:離境外遊還要通知外判嗎?
5:是否等多年半就可以自動解除破產令?

本人大概過多幾個月就可還清欠債,希望各位幫忙小弟解答這些疑問,謝謝!
推薦
等我時間方便時打電話問清楚外判再回来報告師兄。
回復 支持 0 反對 1

推薦
我諗都似,系1%divided手續費度少左個零。
即係如果兩年半還完破欠,而不申請提早解除破產令,之后就不用再還錢,直到滿四年破產期后自動解除破產。
回復 支持 1 反對 0

所謂清左條數,你係自己計定破署/外判通知?
前者小心,有利息。
後者就 掂呀!
如果係主任/外判通知,你可以直接問。
我就估,清哂數唔駛再上繳了。
年結唔肯定。洗錢應自由。出入境話之佢。再等多年半就自由了。
不過請問清楚主任
謝謝回答!
係自己計,破產總欠債三十萬,當然冇計息。我意思係問還完這三十萬是否就不用再還錢?定債權人會否要我再還埋期間利息,假設我唔申請解除破產?

照以前個案,提早解破,要俾息。唔係停息的。
息點計?計信用卡30+%?定prime?定間間債權人唔同??
唔知!!你唯一可以做,係call 主任/外判問仲欠幾多?
提早如此,你都唔會例外。
如果申請提早解破,好似仲要俾30%手續費!!
順便一問,ching 係唔係2016年,6月解破?
係的話,與我同期。 :)
謝謝Ching解答!!
要02/2017才解破。
時間好快過,就來兩年了。

還望師兄問完主任,得閒教下大家點計。
https://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7013051500140
轉帖:
但要注意要提前解除破產令,並非祇還清該破產令上的所有登記債務便了事!因在辦理提前解除破產令時,署方(或其受託人)要收取一筆行政費用,而該數目並無實質計算的模式,祇由署方按其自訂機制去釐訂收費準則!
故相信如問題中提及的幾十萬祇等同負債的數目,則相信要多預備一筆款項去支付行政費用!按在下接觸的個案所估計,相信或要多支付五至十萬元作行政費,才能解除令友的破產令!當然實際金額由署方說了算!

轉帖
http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=13010509&page=1
吾可以甘講, 還清左, 要提早解除就應以家人代他請律師行,

要另一程序申請提早解除, 所需費用大約如下:

假如他欠150k而申請破產, 在3年還款後還了300k甘去計, 還要計算以下開支:

1. 300k收到的款項, 當中亦要扣除受託人16%費用(債權人委員會批准), 同時1%分divided既手續費, 仲有約2k既AV fee = 220k

2. 220k - 20k 既破管署堂費, 因為你申請提早解除, 佢都要裡面既律師上庭 = 200k;

3. 如上述有剩既, 受託人會去信所有債權人問利息, 一般都係10%一年, 係法庭判決利率計算, 3年利息約 1.1x1.1x1.1x150k-150k
   = 約50k利息, 即是200k餘數-50k = 150k 剛好cover 到所欠的本金

大致上是這樣算, 如有錯誤請勿責怪, 當中還未計算他家人可能洗2萬元申請的律師費....

奉勸各位大大, 萬不得已, 千萬不要申請破產!

謝謝Ching提供資料!有點不清楚的是,如所舉案例,當事人破欠150k,不是如不提早解除破產令,應該還完150k后不用再還款嗎?怎會出現三年還了300k的情況?如要提早解破,不是要一次過付破署30%行政費及債權人的利息嗎?

轉帖來自香港討論區。那一位人兄,表達能力麻麻,仲有,我懷疑佢計條數有個地方寫少個0。
我估佢意思就咁,欠150k,一直無還。最後要還個 double先可清。但真正點計,要問破署/外判先知

1 受托人+av fee+抽成+bonus=80k
2 破署律師上庭=20k 因要提早解破就要上庭
3 50k 利息.本欠150k
加埋300k
不過你唔上庭,cut 20k. 你一直有還。所以利息可能只係50k.其實可能更低,因為1.1x1.1x1.1=1.3x.

1. 300k收到的款項, 當中亦要扣除受託人16%費用(債權人委員會批准), 同時1%分divided既手續費, 仲有約2k既AV fee = 220k
呢段我睇唔明,我估:16%受托人費用
10%分紅(唔係1%,寫少個0)
300k x 26%=78k
2k av fee
Total 80k :)
謝謝Ching耐心解答!
我估你要清多6-12 個月。
利息當60k.托管人收16%,當50k.
共110k.
我是打算還完300k就算,之后等多年半自動解破,不想再比多300k去提早解破。
其實我理解係,你一供錢,外判即收
16%,再加上息。所以無論提早解破與否,
條數 會增加。即係你供完300k,仲要繼續俾錢。
是否真係如我所計,我希望唔係。還望巴打到時指教。