破產聯盟

查看: 4395|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

好多問題想問...

我明天會去做宣誓...
AEXN 係咁追我數,我可唔可以話俾佢知我會去做老破?
我欠AEXN, HSXE同CITXBANK數,
申請左老破之後佢地會唔會追上門?
以我所知係未去到收數公司架,只係銀行打黎追...
但係我屋企人唔知架,如果佢地走上黎就會家破人亡...

我黎緊會搵新工,
但係唔新公司會唔會出CASH 票俾我...
如果唔肯,我可以點???
點解冇人REPLY我既????
我真係好擔心...
希望各位可以幫幫我丫....THANKS....

頭先AEXN又再打俾我...我同佢講左話我申請左破產,話明天會FAX野去俾佢地...
佢就好禮貌咁同我野...咁者係佢地係唔係唔會再上門追???

回復 #1 vickipig 的帖子

正式入左紙,有呈情書及破產編號先收好同銀行講話你破產.

你個case未pass去收數公司,當入紙後律師會幫你fax呈情書給你的債權人,通知佢地你已入紙申請破產.之後應再又銀行追你數,如果佢地再打黎,你就同佢地講話你已申請破產,跟住如果佢地叫你fax份呈情書比佢,咁你就問佢拎fax no,跟住叫律師行再fax多次啦.

至於出糧入票問題,你自己入去睇下啦.

破產 FAQ 08 - 儲蓄戶口
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=183&extra=page%3D1

破產 FAQ 39- 如何在頒領後取得解凍信
http://www.hkiva.org/viewthread.php?tid=774&extra=page%3D1
多謝ROY少既REPLY
但係死啦...
咁我同AEXN講左TIM...
但係我明天就會去宣誓架喇....
會唔會有問題呢???

你話我個CASE佢地只會打電話而唔會搵上門??

回復 #4 vickipig 的帖子

唔怕啦,相差一日姐.你叫律師行明日有呈情書就fax去銀行啦.

你個CASE,情況未去到最差,又未pass去收數公司.吾會有上門架,而且你欠既又係1,2線銀行,財務.放心啦.
原帖由 vickipig 於 2009-4-27 19:58 發表
我明天會去做宣誓...
AEXN 係咁追我數,我可唔可以話俾佢知我會去做老破?
我欠AEXN, HSXE同CITXBANK數,
申請左老破之後佢地會唔會追上門?
以我所知係未去到收數公司架,只係銀行打黎追...
但係我屋企人唔知架,如果佢地 ...

我想提醒各會員,我地呢度各人都係義工。我呢度從來無收入,我都無出過糧比各人。

呢度無廣告,得班死窮鬼係度試下幫人。

即係話,我地都要搵食。都要搵錢,都要養妻活兒。

如果會員想下午19:58 pm 出文,要人係 21:09 覆。

Sorry。我做唔到。我都唔會要求版主做得到。

Don't take it for granted.
原帖由 vickipig 於 2009-4-27 21:29 發表
多謝ROY少既REPLY
但係死啦...
咁我同AEXN講左TIM...
但係我明天就會去宣誓架喇....
會唔會有問題呢???

你話我個CASE佢地只會打電話而唔會搵上門??

你驚乜,,借財仔,緊要預左有D麻煩架啦。同埋你可唔可以講下點解家破人亡?

回復 #6 admin 的帖子

你做乜話我係死窮鬼.
原帖由 roy 於 2009-4-27 21:53 發表
你做乜話我係死窮鬼.

因為你唔請我飲酒,上大陸開下眼界。

評分

參與人數 1城市人氣 +1 收起 理由
gpo4074 + 1 我很贊同

查看全部評分

原帖由 admin 於 2009-4-27 21:55 發表

因為你唔請我飲酒,上大陸開下眼界。

我冇想大陸習慣架,點帶你開眼界喎.

既然都比你都知道我係死窮鬼,又點請你飲酒喎,不如你請我啦,最多我飲小D,吾杯杯清啦.
唉...
我都唔想架...但係真係好驚所以先至想有人快D REPLY我者...SORRY...

家破人亡...
俾我媽咪知道既話,我諗想死個個係佢唔係我...
講真,我媽咪有好多大病在身,我欠咁多錢有一半都係因為俾錢佢睇醫生而得黎既...
如果佢知道左既話,佢會覺得係佢累左我...
所以一定唔可以俾佢地知...
雖然我係自己住,但係因為AEXN同CITXBANK個D全部都仲係媽咪個邊既地址,
所以好怕佢地會搵上門...
所以佢地次次打黎我都會接..(試過番緊工佢地搵我唔到而打去媽咪屋企)
已經講左好多大話架喇....

有口難言...
唔可以同身邊既人講..
希望可以同D同路人傾下...

回復 #11 vickipig 的帖子

唔使咁緊張啦,AEXN同CITXBANK最多只係電話煩下你,吾會上門的.而且你fax份呈情書比佢地之後,有機會吾再打黎架拿.
多謝你地呀~^^
感激!!
唔洗驚,你所講既bank我都有欠債,仲俾收數佬追9條街添...(詳情去我的故事睇我既前傳)

fax呈請書之後就冇再追過啦!
ENJOYLIFE:我有睇你既故事呀~
我情況就未去到咁WORST既...
所以把心一橫去申請破產...
唔想個地步去到俾人上門先申請...
雖然我都搵到有萬一,二一個月..
諗住扣埋生活費之後還錢(我十分願意)都好過依家日日俾人追電話...
同埋個個月咁還MINPAY都唔知還到幾時...
同埋真係冇能力咁還落去...

回復 #11 vickipig 的帖子

你可以輕描淡寫放鬆心倩同媽咪講,財務問題揾律師攪掂了,不用還,她自會明白的.問你幾多才答,財困解決了,心情自然會好D,抽多點時間陪陪媽咪,病也會好轉,是我的親身經驗,希望你用得着啦.
今日終於宣左誓...
輕鬆左好多喇..起碼唔駛再諗咁多...
但係今日再收到aexn既電話,係咁追我fax d document俾佢地...
但係律師個邊就話最快都要後日先俾到佢地喎...
睇怕呢幾日都仲會收到佢地d電話...

希望可以快d頒令啦~
想快d過新既生活...

回復 #17 vickipig 的帖子

一齊努力!
原帖由 vickipig 於 2009-4-28 18:05 發表
今日終於宣左誓...
輕鬆左好多喇..起碼唔駛再諗咁多...
但係今日再收到aexn既電話,係咁追我fax d document俾佢地...
但係律師個邊就話最快都要後日先俾到佢地喎...
睇怕呢幾日都仲會收到佢地d電話...

希望可以快d頒 ...

其實你都唔使驚呀,打電話黎姐,佢地收數都一定程序,先收信再電話,再收信到第一次上門.... 你都宣左誓,咁再有電話黎你可以唔聽,
人地追數果 d 都知你乜野事,你遲一兩日fax文件佢地亦唔會花時間上門拜訪你的。
律師會按程序幫你 fax 文件,定 d 黎 定 d 黎。:
hug:
多謝你地咁多位呀~
呢度真係好好,可以講下自己既野...
又可以幫到其他人!good!!

跟住落黎要開始努力搵工...~
大家都要一齊努力呀~!!