破產聯盟

查看: 4483|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

剛交完交件 食吾安瞓吾著

咁多位好....
剛交完文件比外判,重傾埋生活費要還 3XXX
佢話我破產原因係過度消費及經營失敗,佢話唔接受我解釋但係要我書面解釋點解洗左咁多錢,而且成件事未完有排攪

好擔心佢會唔會告我,真係好驚,佢又話查我呢樣又嗰樣
但佢已經扣我好多野每月要還錢我都無say no因為自知欠債還$,而家還既數已經少左好多.  但如果佢要告我,點解仲要講埋生活費幾時開錢扣錢,重比埋四年年報表格同出入境張紙我。

我真係好驚唔知邊度會出左問題比人告,究竟我而家個程序去到咩地步, 超擔心食吾安瞓吾著,請問有冇人幫到我,解答到我問題,唔該你地!

請問C兄幾時頒令?
C兄 , 你收入幾多, 支出填幾多丫? 果時我交文件, 個外判都話我過度消費, 但點解距地要告你

未扣MPF 18XXX, 欠債近1球........佢話我搵咁少 BANK 點解會批咁多....其實我都吾知
Bank批比我而我又有需要咪借lor..還完卡數開左間公司賣衫做吾掂close左之後又開始無咩$
仲有個小朋友,老公又話比吾到額外$我.  始終欠人錢吾好受頂吾順先申請破產

反而份支出填表, 佢有幫我整理好 始終欠人錢,所以我都吾要求佢比多D生活費.
只求順順利利過4年 以後都吾敢借$同出credit card

如果你無資產轉移,如果無錯,驚乜?

好多時,D人一早預定對方有野,先來一招下馬威。

一來大你!2來到時扣你呢樣扣你個樣。

拿,醒你一招,對付呢D人。
佢一定用不同方法問同一樣野。你要慢慢諗清楚,你可以選擇返去搵資料再答。所有野要6音。而且,唔關你的野,個人感想,唔駛答。只答事實。要有證據的事實。佢的推測,可以唔理,直頭問佢,呢個係你的推測定係有根據?

幾年前的野,唔記得清楚好正常。唔駛驚!
告就唔會。都批左你老破。
外判宜家做o既野就係大一下你,玩下你咁,
咁你有一球唔駛還,認下低威正路。總之就儘量計番條數。
呢期多左外判,有d玩下人,有d超好人。你唔好彩
當然啦, 我邊敢駁咀 (<----已經驚到手騰腳震)
話哂點都係自己衰預左破產比人睇吾起.....

但希望佢會比條路來行

525656 發表於 4-11-2014 12:10
當然啦, 我邊敢駁咀 (

順其自然啦~~~應該無事既~~~
我都係見完之後驚到好多晚訓唔到
bb080808 發表於 13-11-2014 00:39
我都係見完之後驚到好多晚訓唔到

無咩野既, 好似C兄咁話, 距地都係大你, 而且最多都係扣D生活費, 仲可以做D咩!
keing81 發表於 13-11-2014 10:42
無咩野既, 好似C兄咁話, 距地都係大你, 而且最多都係扣D生活費, 仲可以做D咩! ...

見面期間外判問好多有問題都令我自己覺得好錯敗

見完之後過左2日比公司即炒,請問各位...係咪外判有d咩比公司知道左 ?
咁就吾太清楚, 可能外判打左比你公司掛!! 你人工幾多又欠幾多錢丫???
C兄們,想請問下外判出左個還錢戶口,係咪已經ok?
即4年內乖乖交出申報就叫ok.
525656 發表於 17-11-2014 09:27
C兄們,想請問下外判出左個還錢戶口,係咪已經ok?
即4年內乖乖交出申報就叫ok. ...

yes~~ 記得FAX BANK SLIP去呢個野
如果可以, 記得FAX完後, PRINT番個FAX REPORT出黎保障自己. (如果你係公司FAX)
就算你FAX完後有打去問佢有無收到個COPY都咁做
Fax左,打左電話去但冇正式覆收到
有個x小姐叫我吾駛打電話confirm,佢話太多單
525656 發表於 17-11-2014 13:52
Fax左,打左電話去但冇正式覆收到
有個x小姐叫我吾駛打電話confirm,佢話太多單 ...

千奇唔好信。有事D人就會賴!

第一記:要保護自已,理得佢多唔多單!
多謝咁多位提點,明早再fax多次及電話confirm一下先
間野真係supxxxxxxxx
死都吾係confirm收吾收到張fax
525656 發表於 18-11-2014 09:53
間野真係supxxxxxxxx
死都吾係confirm收吾收到張fax

公司大,部門多.....
flypig 發表於 18-11-2014 11:14
公司大,部門多.....

用手機拍個短片做record~~