破產聯盟

查看: 3255|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

求救!臨將解破,但突然收到小額錢債署追討一筆已呈報...

求救……臨將解破,但突然收到小額錢債署的信,被追討一筆當年申破時已呈報的信用咭款項,應該如何處理?
1 答辯時指出你已申破
2 call主任睇下有何建議
你叫主任幫你出封信寄俾銀行,應該可以唔使上庭。

因為頒左破產令,任何因錢訴訟都要停止的。我曾被勞資審裁署告,已出傳票要上庭,但主任封信一出,案件即時取消。

更正:叫主任出封信俾小額錢債署,同時搵小額錢債署人聯系,將已破產告之。
謝謝回覆!又是Axxn將個a/c又轉俾其他人所致!只差廿幾日都唔俾我靜靜地過!
kokuzo 發表於 2-11-2014 20:36
謝謝回覆!又是Axxn將個a/c又轉俾其他人所致!只差廿幾日都唔俾我靜靜地過! ...

Axxn將個a/c又轉俾其他人, c兄咩意思啊?? 我有欠呢間既信用卡, 大約9萬蚊~~
對不起!遲左回覆!信上寫Axxn賣盤給入稟告我的那間公司,所以那間公司好像什麼也不知道下來追討!最詭異係所追銀碼遠超過申破時的截數銀碼兩倍有多……仲話我舊年有還幾千,但我除左自動轉帳還款至外判指定戶口外,根本就無額外俾過任何錢……真係人都顛!
kokuzo 發表於 4-11-2014 17:09
對不起!遲左回覆!信上寫Axxn賣盤給入稟告我的那間公司,所以那間公司好像什麼也不知道下來追討!最詭異係 ...

咁都得丫~~請問c 兄呢家搞掂未?
等外判2天依然未有回音,終於自己獻身打俾外判……他說……佢地搏大霧咁做唔啱規矩……但佢叫我自己聯絡個間告我嘅公司同佢講清楚……小額錢債封野自己答……有需要可叫佢地聯絡佢……但無話幫我出信!
唯一安慰係知道已出憲報咯!
kokuzo 發表於 7-11-2014 16:55
等外判2天依然未有回音,終於自己獻身打俾外判……他說……佢地搏大霧咁做唔啱規矩……但佢叫我自己聯絡個 ...

博大霧所為.如果真係要上庭,就一定要去.不要丟以輕心.
據我理解,你先寫信 通知對方 及 法庭. 再搞清楚單CASE 係唔係已經取消.
多謝曾經解答我問題的朋友!今天是上庭的日子,亦一如我所料是出席時才被通知已撤銷告我!即時走得!雖然白行一趟,但學會面對,最重要自己有足夠理據則不要害怕無理指控!再次感恩各位!
kokuzo 發表於 18-11-2014 14:20
多謝曾經解答我問題的朋友!今天是上庭的日子,亦一如我所料是出席時才被通知已撤銷告我!即時走得!雖然白 ...

恭喜晒 C 兄