破產聯盟

查看: 3755|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

今次大獲了...

我前年破產因為有份保險供款人係我老豆...份保險有儲蓄同人壽.. 供左差唔多8年就快供完.... 今日收到通知份保險係上個月CUT左...有4萬幾蚊係入邊要全部充公..因為我整破前有問過D<固問>佢叫我轉名又話供款人唔係我唔怕...所以我冇報到...直至今日保險經紀同我講張單CUT左...我上去保險公司問佢話轉名要2個月先破先可以保留...如果知道真係唔破好過破...晒左屋企人8年心機......好想好想好想死......但我仲味收到受託人任何信同電話(外判)...依家真係成個人個心情都好down.....我覺得仲有心尾跟...........唉...

其實唔係好明,份保單個供款人係你老豆,咁個受益人係邊個先
身同感受,本人老破前有一份供左15年,一份供左10年,純人壽,仲要無儲蓄,都一樣俾佢cut左我,
破前問6C又話無儲蓄,受益人不是我就ok,點知......只怪自已唔check真D,無得怪人,
保險D錢算吧,唯有4年後重新做人,師兄加油呀...

沒有辦法, 香港的破產法是破產人士不能擁有任何的保險, 除非是別人為你買.
而很多師兄弟們, 是在申破前保險才轉名, 在法律上仍然會被追究的, 所而要老破其實要三思才成,
不然, 就算是無心之失也會成為很可怕的事情.
當然, 如果是有心計劃的, 犯法例的事情, 最好還是放棄吧.
破前最好先了解破產法, 太心急很多時都會出事的.

昔日申破時, 我是選擇了如實申報上繳, 放棄了所有保險,
四年就平平安安地畢業了, 凡事總有得失.

其實, 只要反向的去想一想, 就算在破內是損失了一些血汗錢,
總比要如數利上加利無了期為銀行打工好吧...........

kumiko1030 發表於 21-10-2014 00:47
其實唔係好明,份保單個供款人係你老豆,咁個受益人係邊個先

份單味轉名前全是我的....只是供款一直銀行扣錢是我老豆,固問開始時話有我老豆銀行記錄供款就冇問題...點知...........唉....
mingsui 發表於 21-10-2014 00:55
身同感受,本人老破前有一份供左15年,一份供左10年,純人壽,仲要無儲蓄,都一樣俾佢cut左我,
破前問6C又話無儲 ...

CUT左之後有手尾跟嗎? THANKS CHING
mixson 發表於 21-10-2014 15:06
CUT左之後有手尾跟嗎? THANKS CHING

無,外判同保險公司都無通知我,糸我上網check保單癹現已終止,先打去問...
係咪保單無儲蓄成份同埋供款人吾係我就無問題?? 因為公司幫我供左份意外保險, 我怕一cut單, 公司會知道我破左產~~
mingsui 發表於 21-10-2014 00:55
破前問6C又話無儲 ...

律師都錯??? 唔係麻.....
flypig 發表於 23-10-2014 13:07
律師都錯??? 唔係麻.....

但我6c 都同我咁講, 保單無儲蓄可以吾洗取消~~
其實,你應該問番律師。老實講,律師出錯機會細過保險公司。
而且,呢d野有得拗 搞清楚件事先。保險公司未一定o岩
keing81 發表於 23-10-2014 14:39
但我6c 都同我咁講, 保單無儲蓄可以吾洗取消~~

有點無言, 法律已經說明破產者不能買保險, 有儲蓄的就一定要充公.
(除非是第三者付費送給你的. 如果是轉名, 還要看時效, 破前轉名一定中招.)
笨笨狼 發表於 23-10-2014 21:07
有點無言, 法律已經說明破產者不能買保險, 有儲蓄的就一定要充公.
(除非是第三者付費送給你的. 如果是轉 ...

真係唔知,保單我都拎比律師睇過,
keing81 發表於 24-10-2014 00:25
真係唔知,保單我都拎比律師睇過,

原來如此, 只有說運氣吧, 也有師妹曾說過, 她遇到的是一問三不知, 一直追才會有答案.
我當年遇到的反而直接了當叫我取消掉/直接上報, 我當時選擇了停供款直接上報, 由主任去處理.
之後我一直都沒有跟進, 近來收到最後報告, 看到的是主任把餘額充公停單.
(因為選擇得老破這條路, 就已經有"百無"的覺悟了, 反正畢了業又是一條好漢.)
笨笨狼 發表於 24-10-2014 02:18
原來如此, 只有說運氣吧, 也有師妹曾說過, 她遇到的是一問三不知, 一直追才會有答案.
我當年遇到的反而直 ...

但開始感覺呢條路好漫長啊~~~
keing81 發表於 24-10-2014 11:29
但開始感覺呢條路好漫長啊~~~

路是長與短, 都只是感覺而已, 平常心吧, 其實只是和未時多點兒限制而已, 好好加油, 四年很快就過去.
咁而家最後點呀?
咁而家最後點呀?
咁而家點呀?