破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想問一下DRP

各位好..小弟想問下DRP
月入20000-22000 工作穩定
欠DXS $38500 (8855*60)
欠恆X $20000 $30000 $20000 $19000 全部信用卡現金分期 分18-36月

每月還款大概$12500 非常吃力
以上借款全部都係有用 不是賭錢 無買任何名牌名貴
有時新借無耐就一次還晒蝕左唔少手續費同利息

各位以上情況做DRP的話好嗎?
做DRP係咪要供款有半年?
申請會成功嗎?
最長可以分到幾耐?
我希望的每月還$6000~$8000

去明愛向晴軒的話幫到我嗎?
求各位大大幫幫手..
如果去明愛向晴軒,佢的義務律師只會解答一d我地大家都識的問題,最後暗示你上佢律師樓比幾千元佢幫你搞drp,但唔包成功!

我建議你直接找恆生(最多負債)或dbs銀行,問下佢地有冇得幫你做idrp,如果有,就做。但每個月大約都要供人工的55%左右,除非你有好充分的理由及單據證明是生活必須開支,才有機會供少d!
gringoire 發表於 20-10-2014 19:23
如果去明愛向晴軒,佢的義務律師只會解答一d我地大家都識的問題,最後暗示你上佢律師樓比幾千元佢幫你搞drp, ...

唔該晒.師兄.
DRP成功機率係咪好低?
同埋係咪一定要向債務最大果個申請 姐係DBS?
如果做完都要供55% 咁同未做都係差不多.
謝謝
square3207 發表於 22-10-2014 01:57
唔該晒.師兄.
DRP成功機率係咪好低?
同埋係咪一定要向債務最大果個申請 姐係DBS?

drp一定要比錢律師及會計師等賺你錢, 但又不一定成功!
如果你直接找銀行做idrp,只要佢地肯同你做, 通常都會成功! 但無論成唔成功,都不會收你費用!
(但不是間間銀行有,hsbc一定有,另外,印象中恆生及星展好似都有。你要自己去問下而家有冇!)
至於供多少,係可以睇你每月的實際生活費,但如果你供到55%以上,佢地通常好易批....)
gringoire 發表於 22-10-2014 21:29
drp一定要比錢律師及會計師等賺你錢, 但又不一定成功!
如果你直接找銀行做idrp,只要佢地肯同你做, 通常都 ...

唔該晒師兄...
申請IDRP有無話要供夠幾多個月先可以做到?
同埋如果我去申請後佢唔批 會唔會CALL LOAN?
供幾少個月視乎你每月供款能力!
如果牽頭銀行計算過你的欠債情況後,肯幫你做,就即表示99.9%可以成功做到的!
gringoire 發表於 23-10-2014 23:02
供幾少個月視乎你每月供款能力!
如果牽頭銀行計算過你的欠債情況後,肯幫你做,就即表示99.9%可以成功做到的! ...

唔該晒..
我想知道係新LOAN 供左3 4個月就申請
這樣會唔會話我呃佢同埋唔成功?
因為我聽講過DRP是供款6個月後才可申請
如果你同銀行申請idrp,都要排期一至兩個月至申請到,已經過左6個月,
至於是否呃:我估你應該都係借來數蓋數,還其他欠款用,唔係呃,應該問題唔大!
gringoire 發表於 25-10-2014 23:14
如果你同銀行申請idrp,都要排期一至兩個月至申請到,已經過左6個月,
至於是否呃:我估你應該都係借來數蓋數, ...

唔解晒師兄既解答...
希望可以幫到你