破產聯盟

查看: 5007|回復: 20

想請教在IDRP申請途中銀行户口内的錢會否被凍結?

如題,希望各位Brother請教一下。
先寫下本人的profile.
欠五間主要銀行近50萬,獅子20萬p-loan,痕身12萬咭數,大X7萬PL,DB5萬,939 6萬。
個人是做了16年的長俸公務員,月入16500.
因比了錢會計公司,但感覺唔係太專業。所以上網查下
才知道這個聯盟。知道有D賴野。正謀對策。希望各位兄弟能比D意見。多謝!
唔好意思,睇番個post冇寫到我想申請IDRP可行嗎?顧問交申請是交去邊個部門?
kikisam 發表於 22-9-2014 13:41
唔好意思,睇番個post冇寫到我想申請IDRP可行嗎?顧問交申請是交去邊個部門? ...

師兄, 你條數都幾大下wor, 好就好在獅子仔條數大, 睇佢肯唔肯背飛, 肯就有D機, 不過, 你都要還幾年銀兩, 生活上頂唔頂得住?

你搵既顧問只係代你contact 銀行  而收你做野既費用(得唔得已收左你銀兩)  其實有師兄自己去攪

好在早兩天睇了這裡的所有貼,今天追對方盡快寫好我個plan,原來我個case可以做120期,月平0.5.……月供6667.個專做IDRP plan的小姐找了成日才打比我(原來好多人做緊,成15個)。她都好有禮貌,話明天趕好我個plan會打比我對。
同今個月尾幫我send.因為在這裡見星矢個case咁我就逼佢地做好send個副本比我同確定他們用速遽幫我交form.
頂唔頂得住就還好,因仲有份兼職都有6xxx一個月,剛好比到個Loan.加上上年入住公屋。但前提是成唔成功(顧問就對我個case有信心,因小弟做了16年公墓員。)
咁上去見顧問當日睇了T U是grade F.
另貓兄,條數大一半是曾爛賭,一半是大使。好在仔細老婆又睇諒,決心戒賭。而今次重整,決心理好自己財務。
re: 想請教在IDRP申請途中銀行户口内的錢會否被凍結?

如果你的出糧戶口是經債主銀行出糧,就一定要轉去沒有瓜葛的銀行,否則好大機會會被扣起自動轉賬的薪金!

其實你找出面公司做, 佢都係咁意整份文件出來再past比匯豐銀行的idrp部門做, 同你直接找匯豐銀行沒有分別, 分別是你要比多約幾萬元服務費出來。
我之前直接找匯豐銀行做, 佢地話我的文件做得好過出面的代理!

睇了gringrore兄的文章已知道結果是如此。但阿Qd諗唔比都比咗,咁唯有逼佢做好D服務。再唔合作便凶佢地報海関,因他們的手法是犯了商品說明條例中(13年包括服務業)中的誤導性遺漏和不當地接受付款兩條。跟住報東x日報,因最近警方正打擊。
我出糧户口正正是滙豐。做I DRP都要封?明天再問顧問。
咁我會叫顧間過咗1号才交申請同時,過兩天去開個新户口叫部門改出糧户口。
多謝提點。

再說一點!這數年的債務重壓真的是不為人道,對家人朋友不能言,又唔想老婆擔心失望(到今天她也不知我咁嚴重)這種非人生活,真他x的不想再過了!在這裡,需然大家不認識,卻又可以訴說出這些種種不能說的秘密。真的要多謝這個平台。我知有很多brother跟我一樣甚至乎更差。但希望大家努力振作,走出困局。其實怎麼樣的困境都有出路,最緊要静落黎諗清楚,再困難也難不過北韓人同比IS追殺的富爾德難民。對嗎?
kikisam 發表於 22-9-2014 22:30
好在早兩天睇了這裡的所有貼,今天追對方盡快寫好我個plan,原來我個case可以做120期,月平0.5.……月供6667 ...

公務員銀行會加分, 所以, 你肯還佢地正常會比機會你還

另 十賭九騙  係不變道理 (例:冷刺對東布朗), 少少地1個月十元百塊無乜所謂, 多就只係倒錢落海
人的劣根性之中有不勞而獲這一條,賭正正滿足了這個《冀望》!
玩下是ok的。

Update下今天的情況,問清楚Consult.她說做IDRP唔會封户口,說破產才可以去法庭出order凍結户口。她幫我差不多做好個plan(因我比D文件齊晒同update.)咁佢明或後天會打比我做一次模擬銀行職員打比我個對答同最後confirmD細節野。不過都係果句。佢地好好賺!
kikisam 發表於 23-9-2014 18:14
Update下今天的情況,問清楚Consult.她說做IDRP唔會封户口,說破產才可以去法庭出order凍結户口。她幫我差 ...

我記錯左,當年我本打算做IVA,代理提我要轉出糧戶口, 我轉左戶口,但最後自己搵到IDRP,自己做IDRP! 所以先提話可能轉戶口!
唔緊要,就係brother比的建議,從而令我想得更全面,多問多睇對自己的處境同可行的路有更深入了解。
kikisam 發表於 23-9-2014 21:45
唔緊要,就係brother比的建議,從而令我想得更全面,多問多睇對自己的處境同可行的路有更深入了解。{:7_412 ...

最重要是自己考慮清楚點走  
kikisam 發表於 23-9-2014 16:25
人的劣根性之中有不勞而獲這一條,賭正正滿足了這個《冀望》!
玩下是ok的。 ...

世上無不勞而獲, 只有勞而不獲

不勞而獲, 當你覺得賭錢D錢容易來既時候, 就是個天要收你功既時間

天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚

沒有天將降大任於斯人也, 必先使其發達, 印印腳仔, 飽其肚皮

師兄好文采,我個人好樂觀。所有有時都幾天真。
到今時今日,不到我做人做得幹練一點。
smallcat講得好!!
kikisam 加油!!
G君,今天個女仔做好個plan打比我同我對資料!發現細節内容同你比我睇的有90%似。只是欠債理由幫我填因BB出生同上年裝修洗大咗!咁佢話月尾幫我交出去,叫我到時HSBC職員打比我時要對口工!咁我就叫佢emialD細節野比我等我唔使講錯。就係咁啦!希望成功啦!

我所知:其實好多行家係呢度抄料!  發表於 19-3-2015 14:31
謝謝!大家努力!師兄你近況ok嘛?