破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

施政報告2014

bb_q_888 發表於 19-1-2014 07:23
果日聽皇上解話就知報告立牆,(假設)建基於經濟不斷向上。如果經濟不斷向上,呢到好多人唔洗破啦!
沙士時 ...

佢想叫 魚港男去廣南做生意, 順便內交, 取多D第六妹, 到時投票就全投佢, 年年做街坊首長, 名留雞屎
返去比人劏就有,過江龍難敵地頭虫,
蝕左回流破產鬼可憐。
或者聽得太多,上面攪生意要合營,
(同當地人夾份)之後比人食左。
又話要梳通……當你上左x船……邊到你話事?
smallcat 發表於 19-1-2014 11:15
你講得好對, 講出左個問題   

全世界都無咁好福利比新市民, 其實魚港人一向都好大方, 但問題年復年係咁, ...

人地有移民限額,輸入社會需要人才。太老都唔要。
bb_q_888 發表於 19-1-2014 11:53
返去比人劏就有,過江龍難敵地頭虫,
蝕左回流破產鬼可憐。
或者聽得太多,上面攪生意要合營,

689在其最新的施政報告中以成功者為例,鼓勵香港「年青人」加按物業,再向人借錢,去神州創業。建議極弔詭。首先,不是絕大多數「年青人」家中有物業,若有,物業多數屬於長輩。無十足把握下,貿然拿不屬於自己的物業去加按而無錢還債,有可能令長者陷於居無定所的惶恐中。而且,「年青人」一般不容易借到錢。就算加按成功又借到錢,有了創業資金,身為香港特首,689為甚麼不鼓勵香港人在本地創業而要離鄉別井去充滿潛規則的神州創業呢?
香港創業成本表面較高,尤其是人工及租金。但是,香港是法治之區,不講人情、關係、潛規則,後者是在中國創業的無形成本,而無形成本是無法估量的。很多在香港做生意頭頭是道的朋友,北上創業,估量不到無形成本,慘遭滑鐵盧。我認識的一個食肆老闆,在香港做得非常成功,創下的酒樓牌子是業界金漆招牌。幾年前跟北京人合作在北京開分店,不到兩年時間,隻身逃回香港,猶有餘悸地說,「我甚麼也不要了,錢不要了,鋪不要了,連招牌都不要了,能夠安全回到香港,已經要劏豬還神!」一個沒有任何背景的香港「年青人」,若北上創業而能成功,基本上在任何地方都能創造奇蹟,又何須去中國?
高慧然
smallcat 發表於 16-1-2014 23:39
梁振英在施政報告記者會遭傳媒質問標準工時失蹤一事,佢答:「我唔提唔代表唔做」。真係 ...

佢 吾 提 吾 代 表 吾 做 ? BUT  佢 提 左 亦 吾 係 代 表 會 做 , 同 一 孔 氣 出

689 D 咩 野 中 文 ? 年 青 人 係 冇 年 青 人 , 祇 有 年 輕 人 , 青 年 人 , 米 教 壞 細 路
bb_q_888 發表於 19-1-2014 12:05
人地有移民限額,輸入社會需要人才。太老都唔要。

但香港好畸形,上面放得嚟,乜都要接,無話事權
天帝 發表於 19-1-2014 17:32
689 D 咩 野 中 文 ? 年 青 人  係 冇 年 青 人 , 祇 有 年 輕 人 , 青 年 人 , 米 教 壞 細 路 ...

唔係  皇上係講 年春人   青同春都一樣
wahtung 發表於 19-1-2014 17:38

皇上愛內交  痴漢也愛內交   

多D新朋友來, 多D年"春"人, 多D奴動力
天帝 發表於 19-1-2014 17:28
佢 吾 提 吾 代 表 吾 做 ? BUT  佢 提 左 亦 吾 係 代 表 會 做 , 同 一 孔 氣 出  ...

如果攪破產比財仔追既師兄, 同收數佬講, 我破產唔代表我唔還

個收數佬肯定會痴線, 埋單轉行收工
wahtung 發表於 19-1-2014 17:38

我覺得放人來無問題,有錢既人落來同樣有錢,窮既可能比你我更窮。假設有你係有任務做,又點洗貼你……直情正式出糧比你。
但是假若係窮鄉僻壤來嫁個60歲……之後來港,又生多個,9成要入綜援。
香港再貼下錢,80歲港男都有女嫁。
現在住屋價格某程度受供求失衡所至,人越多租越貴。
樓價跟隨,平地平樓平售,(沒有政策規管)轉手即變市價。
限租亦影響賣地,建屋意欲……當成本高於成品,變無貨賣。

諗來諗去……一係全港派一千,不論大人细路,個個都有……重點照顧全港市民。
所有電貴、水貴、租貴……通通包哂,香港甘好……支持唔住,米申請來。

smallcat 發表於 20-1-2014 01:06
如果攪破產比財仔追既師兄, 同收數佬講, 我破產唔代表我唔還

個收數佬肯定會痴線, 埋單轉行收 ...

哈哈~
我諗我會改改D台語,我欠款唔代表要還比你。(比破產編號佢)
bb_q_888 發表於 20-1-2014 02:31
我覺得放人來無問題,有錢既人落來同樣有錢,窮既可能比你我更窮。假設有你係有任務做,又點洗貼你……直 ...

我都係嗰句,冇咩家X團聚,要團自已番大陸團到夠,做咩一定要來港團,番大陸唔得?

只限20﹣28來講及必先識廣洲話先可以攞ID CARD

唔係就4000月薪做外傭
天帝 發表於 19-1-2014 17:28
佢 吾 提 吾 代 表 吾 做 ? BUT  佢 提 左 亦 吾 係 代 表 會 做 , 同 一 孔 氣 出  ...

天兄文字能力高到同689一樣
smallcat 發表於 19-1-2014 15:47
689在其最新的施政報告中以成功者為例,鼓勵香港「年青人」加按物業,再向人借錢,去神州創業。 ...

佢都9合嘅。10000個男人有一個搵倒件強國妹妹仲大把水養埋佢,好奇咩

唔講9999個死X咗
dopod123 發表於 20-1-2014 11:37
我都係嗰句,冇咩家X團聚,要團自已番大陸團到夠,做咩一定要來港團,番大陸唔得?

只限20﹣28來講及必 ...

團聚當然係借口,假若香港物質貴過上面十倍,落來住官財房。
讀書要自貼,個個來港貼老公,相信肯來就奇。

溝女團聚又唔見有咩困難,生多個就即難團聚?
我見朋友個老婆一年落來9個月(分3次),
係煩D……不過你探我、我探你,鄉下又有樓生活不知幾好。
只係不能工作,現在有身份證也是一樣,沒有去工作,
在家凑孩子煑下飯。相信佢可以幫助消費,未來又可以申請生果金減低盈餘。
smallcat 發表於 20-1-2014 01:06

個收數佬肯定會痴線, 埋單轉行收 ...

飯焦話皇上研究中就等=無走數喎,咁債仔咪同啲收數佬話研究梗咪得囉
wahtung 發表於 21-1-2014 11:25
飯焦話皇上研究中就等=無走數喎,咁債仔咪同啲收數佬話研究梗咪得囉

飯焦都忽既  未上場皇上就話乜八都得  上左就話研究  

祈禱黨  電子零件  寶藥 所以永遠有市場

依家仲有 27% 支持皇上   再派多300億 可能有 35%  再派多1000億, 可能有50%

皇上節節勝利, 變成 莫雷kind   
smallcat 發表於 21-1-2014 12:46
飯焦都忽既  未上場皇上就話乜八都得  上左就話研究  

祈禱黨  電子零件  寶藥 所以永遠有市場

其實D錢都唔係佢,如果叫佢捐一年人工去関愛,甘就叫派錢。而且洗左甘多錢,民望都係升得少少,就明白佢幾稱職。
連財爺講到出面,要年年有餘……中產可能食自己。

研究咪係拖……拖到轉屆,研究費又係點計?
研究好……我研究你找數。
bb_q_888 發表於 20-1-2014 02:31
我覺得放人來無問題,有錢既人落來同樣有錢,窮既可能比你我更窮。假設有你係有任務做,又點洗貼你……直 ...

香 港 也 是 如 此

你 認 為 香 港 處 於 那 種 狀 況 ?
在 旅 遊 學 上,有 所 謂 Doxey 煩 擾 指 數(Doxey's Irritation Index)的 說 法,指 當 地 居 民 對 旅 客 的 態 度,往 往 歷 經 4 個 階 段:

(一) 興 奮 期(Euphoria):
指 的 是 旅 遊 業 開 發 初 期,設 施 及 基 建 不 足,居 民 普 遍 歡 迎 旅 客 的 到 來,促 進 經 濟 及 就 業。

(二)冷 漠 期(Apathy):
旅 遊 業 發 展 成 熟,居 民 對 遊 客 熱 情 冷 卻,在 商 言 商 地 接 受。

(三)厭 煩 期(Irritation):
旅 遊 業 發 展 至 接 近 飽 和 水 平,當 地 設 施 已 不 足 以 應 付 旅 客 數 目,居 民 開 始 產 生 煩 厭 情 緒,大 量 旅 客 打 擾 居 民 日 常 生 活 。

(四)對 立 期(Antagonism):
居 民 視 旅 客 為 所 有 問 題 如 通 脹、設 施 損 毁、公 德 墮 落 的 元 凶,出 現 排 斥 情 緒。