破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大頭仔.收貨囉喂

1 A6 u% {7 j+ G+ z- P# o5 N) @. `0 h6 F2 |) m
hi ~hi~點解要食罐頭?唔餵新鮮?
wahtung 發表於 14-1-2014 01:13
& @  l. a/ P. |7 k新鮮??佢唔食生肉呀

2 J- {# \) |  T" e  M唔係生肉,我聽朋友講卓D鱼肉、帶子咁餵佢寶貝,我諗住罐頭都甘貴," s0 v9 k. \: U1 X3 f! B& J
不如食新鲜比較有益。* I7 J% u. g- M/ o3 {
wahtung 發表於 14-1-2014 12:33
8 J# r& V4 d4 A. M帶子應該好貴喎

5 S1 I) U5 X% N6 V5 O4 p  _0 o我諗唔洗餐餐食,有時呢D有時果D。你都可以自己煑來食(^_-)
% {5 f1 X# M. z$ F, a8 J/ I
3 S; s- Q2 I8 z# S/ {
3 A+ P: y  m$ m5 W  p
smallcat 發表於 14-1-2014 15:53
, ]* L' U! c  `# }0 L海鮮可以, 但以魚為主4 k2 @: u/ }  W' |5 u2 \$ v

# O/ h# F3 }' R# t! E6 {以前有九棍魚, 依家街市都好少, 紅衫個D 貓都食, 但可能要煎香 ...

+ }4 I* u; y  M* F细個時餵貓,我地都係干煎,無油痴到c,不停煎直到灑哂為止。而家食新鮮鱼都好貴,選擇少左……
wahtung 發表於 15-1-2014 15:58. Y$ F, w, N8 ]/ j
最精髓就係包湯包嘛,實實際際食即食麵,我唔好學人認屎認屁作大的 ...
$ l6 @& N2 D! u* I
我好少吃即食麵,其實D湯包係好正,特別係豬骨味。不過血壓高係要介即食麵,如果要食多數選米粉。0 ?: a9 Q8 m/ F7 K- R. P
& {6 m. \1 ]* y' N' g
smallcat 發表於 15-1-2014 18:11, W/ ]& A9 o4 @0 a# V
但湯包味精勁  唔係wor, 我食蝦子麵去代替公仔麵, 蝦子麵 + 菜  + 少少蠔油 + 少少辣醬就好好味架 ...
( m: E* R2 F) {. C$ f3 X. P' E+ j# b
唉~我都係懶惰,如要煑咁耐,我令願去樓下食雲吞麵……一樣係味精。好味!
+ I0 v' m+ m$ X5 B  E4 O
wahtung 發表於 15-1-2014 22:11
- W, H8 h9 q: @" w) i- A/ `但米粉包湯包都好濃架,不過米粉始終唔夠麵咁飽

9 N# z4 ]5 M: T係冇咁飽,不過即食麵一般經油炸,醫生千叮萬囑唔食(血壓高)。9 q3 t. C. _6 P- Y
有関湯包我都麻麻地,好耐之前有新聞話湯包D干什菜被查出用爛菜做,
, k1 A& ?! m% ?! P/ D! b# Y* [. n/ ~從始我都有左介心,湯包用一半,如果唔夠咸,可以加鹽/餸……" I2 T' W( D7 }: o; m+ D
如果咁食唔飽,可以加面包、其他什糧。7 n6 d# R6 w1 x
, f% I! S3 p' c( \7 O, w; O
自從仔女長大,我家都經常開住家飯,新鲜野始終比較有益。
2 F4 b6 r1 |; u3 y" Z( \3 K! [健康是財富,你都要食好D,唔好食太多即食麵。' L% r7 Z8 ]. Y9 Y" U1 l
- j# X6 N/ y! E& T& c  R
貓又好、人又好……都要食得好。\(^o^)/5 ^3 N5 d( Y$ v) P9 y2 c
5 ?; I2 ?/ F0 {  u* Y! y0 P

0 J. ^3 m$ c& X" Y& p! U$ V5D揾另一半幫手(^_-)