破產聯盟

查看: 26290|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

會員破產流程 (2013年 12 月)

首先,我想講有頭髮無人做癩痢。有好多人都會話搞到破產都係你地自己攞黎,我都唔會否認呢一點。但請明白呢個染點不只跟4年已是跟一世......

如果你都好似我咁無能力還債,無14000-18000 6C費,又怕收數公司上門.....你可以花少少時間睇下我既經驗。

13年10月頭就有想破既念頭,有打去6C行問過收費程序等等.....再上網搵料,最初都搵唔到破聯,但係我最心急既時候就搵到。
開始係破聯睇舊文,問其他C兄問題.....決定自己搞,就上破署DL 表3同28C,仲有註解(睇住註解填表)。http://www.oro.gov.hk/sc/publications/debtor.htm

破之前的準備﹕
>>>去積金局個網頁DL張查個人資料申請表http://www.mpfa.org.hk/tch/information_centre/forms/mpf_schemes/scheme_members/request_for_preserved_account_Information/index.jsp
        係28C內的C表其他資產部份係要填你所有既MPF的,但要寄FORM同ID COPY仲要等2個星期左右先會寄返你D MPF資料比你,如果你急就要親身去積金局佢PRINT比你,即日有,星期六唔開。

>>>我係破之前2個星期就係永燶開左個戶口,亦同公司轉左出糧戶口。<<<有傳佢係頒令之前都唔會凍結的。

>>>約明X幫我睇下我份表有無填錯填漏。<<<佢地唔收費用的,但呢個服務係星期2先有。明X唔會陪你去遞FORM同上庭。

>>>13年11月1日破署減咗價破費8000+1045堂費=9045 (6C約14000-18000)

>>> 入定八達通影印用<<<我就係因為換左袋唔記得帶所以要買過張新,我真係好Q蠢。

>>>如果一直都無理屋企既開支,你就最好睇返近月既水,電,煤,差餉,管理費等等<<<明X話28C填呢D數係要除開你家中有幾多人有工做,例如差餉係700,你家中有2人有收入,你係填350。

因為字數超出5000字,請睇另一個POST....... 無錢唯有靠自己~~破署過程2/2

申破過程﹕
>>>9:30去到破署10/F<<<係金鐘太古廣場有個出口,但第一個電梯去唔到10/F破署的,要一直行....行到可以轉左上3條扶手電梯,就會見在電梯大堂。

>>>因為我之前已填好,去到坐底再睇一下無漏,計多次D總數岩唔岩。就交比詢問處,職員好NICE佢幫我好細心檢查有無野寫錯寫漏。之後就用萬字夾係我有問題既地方再叫我修改或補簽名。<<<絕不能用塗改液塗改帶,有錯劃左去修正及加簽。

>>>改好後我再交比詢問處,職員又重頭幫我望一次(我唸呢個係我接觸過最好既政府部門),之後就交出8000,攞抽,攞收據。再去房仔做宣誓,入到有個職員會係到幫你做見證比個抽佢,佢又會再一次幫你睇下份FORM有無野填錯,會係你加簽既位置佢又加簽。<<<讀完宣誓詞,見證既職員會係表3同28C到給印,完成後就可以去高院排期。

>>>搭電梯去返電梯大堂,再落一層扶手電梯左轉有個位可以直通去高院,一入到高院轉右有電梯襟LG2,一出電梯轉右見到箭咀跟箭咀方向會見到一間房,入去交出1045堂費。<<<要比表3同28C佢,佢會係表3印上High Court Accounts Office.......日期時間收費等,攞收據,攞返表3同FORMC。

>>>再搭電梯去LG1,又係一出電梯轉右會見到有一排窗口,只有一個窗口有人排隊,將3, 28C, 破署收據, 堂費收據一拼交哂比職員(下稱職員A); 佢就會幫你貼上你既檔案編號貼紙。之你要去108B室,其實係直行少少有一度好似防煙門既門(個度門上貼有往105室的字句),推開會見到樓梯再直望又一度防煙門,推開之後第一眼見到既就係108B。

>>>將已貼上檔案編號的表3同28C交比職員,佢既PRINT一張印有出庭日子的貼紙,貼係你表3第2頁左下方。

>>>之後就要去反職員A方向,你會見到好幾部影印機,將手上有的表3及28C各印2份,分好(建議印左一次先再影一次,免得分錯頁,我完哂先醒起真係好Q蠢),再去職員A到交出1份正本同2份副本,佢都會同你CHECK一次你有無分錯頁、漏頁等等。

>>>職員A會收走正本,比反2份正本你。你要去反扶手電梯上電梯大堂上返10樓比一份副本破署職員,另一份自己KEEP。破署職員會比一份破產人士初步問題比你,咁就走得。之後就等出庭。<<<可能重新做人

係鬆左一口氣,但其實只係一個開始。

~~我都好膽粗粗無申請解凍,因為我係一個星期出一次糧,解凍最多攞2次錢,對我可能無咩用,希望皇天開恩永燶順利過渡。

~~1月7號上午10:30,希望可以只請半日假就OK (我公司話我有機會轉長工,我真係好希望一切可以順順利利,我要重新開始)

~~係唔係1月7號打後既5日內會開會??????

希望可以幫到想自破既朋友仔朋友女啦