破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

背肌比拼

dopod123 發表於 3-1-2014 23:27
3 k4 `5 G4 A4 V8 @# z% e% d當然係春春啦
) S% |! p( B- e8 Y) C3 f
咁踢爛咗咪無雞子食
2 o( A' J& W+ ]* A) I8 `3 K% e. m
kungfu 發表於 3-1-2014 22:55
# c0 n5 F* k0 U! J- j1 E1 T雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過 ...

; w4 y+ v5 F% F9 j! q2 c3 e% t偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜?
wahtung 發表於 4-1-2014 00:34# s  I' V3 R5 r/ v
咁踢爛咗咪無雞子食
8 W% X( d6 r- g+ s; w( j
反正我少食,踢啦,
6 v1 v) y$ m4 ~1 L8 }雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過 ...

$ `8 B5 T7 d6 b. [  L; H- O% ysorry  你呢種係毓民講既偷換概念
$ |2 w  f* W, ^8 {  Y7 @7 n
* I) K8 B  c' t8 `% ]第一,  曱甴係害蟲, 老鼠亦對健康構成影響, 就算你要殺害蟲, 都係用殺蟲水之類, 唔係折磨佢. Y9 z( G& e0 I6 U) k# o" \. B- O( |
虐貓係一種折磨, 唔該你攪清楚先) s# K' }7 P/ J" f. Y
如果你屋企有老人家, 有小朋友, 你咁偉大不如養多D曱甴, 老鼠, 你自己無問題, 唔代表你家人健康無問題" T6 J1 I3 c8 j7 y6 J4 R- z' s

3 k  g& ]8 B3 e0 ]& G第二, 我自問無打過老鼠,  曱甴只係用殺蟲水, 無折磨過曱甴
4 h& x8 C; q. Y' G' B) N& R/ e& V
/ A( T4 D6 U. w6 M# j, t你既思維另類沒有問題, 尊重生命叫偽善? 真係荒謬至極
# u* ]* w0 L0 f1 k2 z% q0 y: `' G4 j( f6 |

評分

參與人數 1城市人氣 +60 城市金錢 +60 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 60 + 60 + 10 講得好!

查看全部評分

wahtung 發表於 3-1-2014 22:13
# n9 ^. w$ U* O/ k3 u2 r) a點止,前兩日仲有猴子被放血至死
- U$ E! [: |( i  L' O5 @% }
好似唔見左身體
wahtung 發表於 3-1-2014 22:13
, V! b+ P/ I+ ^, Z& n' H3 g# q% k踢佢邊度?
, K2 }% t, @3 n* J  e! k) K
踢佢大脾, 唔係呢度D人又話你偽善架喇
wahtung 發表於 4-1-2014 00:38' R5 g7 [$ _- v; E* I6 u$ H1 i. J: S
偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜? ...
# Z$ {3 D, n: P4 k" u8 ]  f
佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣
2 ]" s% N/ l' q9 O6 g8 R  J: r- c  p5 Z; V/ A
但問題係貓狗本身已經係屋企既一份子, 比一般動物更加有靈性: g1 U/ Z6 E* V5 |
. O5 H  r5 L" m; y+ l
文明社會不會視貓狗如豬牛  而且, 殺牛殺豬殺雞亦係人既錯誤  所以, 我一向叫人多吃素, 少吃肉, 呢D又叫偽善, 哈哈...係呀, 我好偽善, 偽善過 突首,  哈哈

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 20 + 40 + 20 + 10 講得好!

查看全部評分

# P% z6 g. L% t" P- R7 a
dopod123 發表於 3-1-2014 23:26' t5 \0 G$ c  g! T
TM 果單判2個月
1 t+ O/ g# @. g  y6 m
所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍, y$ G# t2 v! F2 \" J1 S- P
* |" ~' e1 Y: z6 `: s- L2 L( H
大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻死, 個種痛苦唔使自己受都感受到
* k( g# q' X2 w; S, [0 W6 O6 P  z* i* ^- _
殺雞殺牛殺豬都唔係折磨佢咁殺的   如果咁講, 犬決都唔殘忍, 五馬分屍都好平常, 凌遲處死不殘忍了!
% Q6 a/ A0 M7 ~' B# q' j5 b& t# K) v8 u" B# ^6 c- o! f  p) @( g1 B+ D
古代凌遲, 屬於最殘酷的死刑之一。凌遲是指劊子手把受刑者身上的皮肉分成數百至數千塊,用小刀逐塊割下來。受刑者往往要忍受數小時的痛楚才會氣絕身亡。, r; s% _1 G( G' v. ?9 ^% N( ?
6 b" h5 K2 ?1 y$ D& q6 {
所以, 殺死同虐待至死, 完全不一樣   
wahtung 發表於 4-1-2014 00:38, I- u; T; t0 u3 m
偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜? ...
; u2 S! x1 b7 v8 M6 a2 E1 {. R
法庭重判兩名虐貓男子入獄16個月後,昨日再有虐殺貓狗狂徒出現。大角嘴、大埔及坪洲共有四隻貓和兩隻狗慘死,警方已接手調查。, O1 e$ c  E) |  b
首宗事件在大角嘴洋松街1號對開行人路邊,昨晨6時許,53歲姓林男保安員發現一隻約3至4歲成年貓屍,認出牠為流浪貓,於是報案,愛護動物協會人員到場指是雌性本地短毛貓,身上傷痕有可疑。
9 T. d! f' T8 V至早上8時許,有女途人在大埔山塘路山塘新村村口樓梯旁草叢,發現兩隻流浪貓貓屍,另在馬路邊有一隻被車輛輾至腸穿肚爛幼貓屍,於是報警。警方通知愛護動物協會人員,證實草叢兩貓屍為3至4個月大雄性貓,一隻胸口有尖銳物刺傷傷口,旁邊同伴背骨近尾部有骨折性傷口。* s9 @! S$ {0 c7 F# L+ n
此外,昨中午12時許,坪洲龍村姓李村民指兩隻家犬外出散步歸家之後,突然不適暴斃,疑吃過毒餌,警方已展開調查。
4 Q* e6 z; y4 s/ C
8 W4 w5 i, y' e6 b$ ~9 O# G雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過 ...

6 D& }% n: t! Q咁不如話所有人都係偽善嘅愛心啦,(他們的將來有無人關心?請問佢哋有無給機會隻貓咪呀?莫非又要包容呀)呢啲係乜嘢邏輯嚟架?咪玩啦,
smallcat 發表於 4-1-2014 09:52
, }! o5 }8 m, x9 |8 Z& s5 K1 G佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣
1 e3 e& \" H0 t, _- o6 g4 f4 u3 C( g& X
但問題係貓狗本身 ...
) d  P$ {/ O4 M, r/ i' ]8 J
多吃素小心,小心呀,食番茄可能會犯官非
smallcat 發表於 4-1-2014 10:055 S7 H0 J6 N; n9 {) z
所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍6 R: `1 B6 w9 R: g% g
( M0 c  o: n/ s+ T, k  X) p+ P, A7 i
大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻 ...

( X  Z4 n: N6 V7 P" {7 x/ r我又有SAY
7 j2 i8 n& W1 N/ E+ O(1) 食肉和皮草同樣是人類在地球上的兩大罪惡,分別只是我們就著社會對兩者不同的認知速度和附和者數量比例,再加上兩者均牽涉龐大商業利益,生產商及相關從業員一定與反對者對著幹。0 m3 [/ r& ^. ]& `- h
(2) 有關虐殺貓咪Miu Miu一案的判刑結果。坊間依然有人覺得被虐殺的只是一隻動物,沒有什麼大不了,因而覺得判刑太重,當中包括被告人自己及其家人。還有,很多人覺得被兇徒虐殺的動物,跟一般肉食屠宰場被宰殺動物視作同等對待,還高呼除非自己是素食者,否則不應惺惺作態云云。

& R# s8 M8 x  q& K5 P( i, H& r支持上述(2)的人,你的同理惻隱心跑到那裡?
2 a5 B. R9 A& M2 Q( I
3 g$ A+ u4 K+ L& O' A6 T: ?0 ]
smallcat 發表於 4-1-2014 09:45
$ O- J7 z  w- F8 P- wsorry  你呢種係毓民講既偷換概念2 W, W/ E4 q; x( I4 J% o7 A

# O. Y' c2 h5 H0 q4 \第一,  曱甴係害蟲, 老鼠亦對健康構成影響, 就算你要殺害蟲, 都係用殺 ...
2 ^* o* g/ X% [7 _
良心良知層次低,管他的瘋人瘋語,我就覺得還可判更重刑罰,罰他一個十萬九千七,阻嚇作用會更高,且更能大快人心,真是快哉快哉
# A( G6 Y' u% X$ {# @  s
smallcat 發表於 4-1-2014 10:05; ?! ~. G$ d+ z* L
所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍( V: A7 V! K4 }$ F

' I% R! V8 l" u4 T9 Z1 B2 n2 E大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻 ...
2 p/ K1 A- D& f' q5 B
其實判刑來講16個月係多,因為香港冇動物法及案例不多、而且最高好以只係三年,但是一種進步,今次有16個月下次捉到呢啲人,
% K1 g: f3 q  g/ x
# q' O) w5 ^& V, C  C可能會再重啲,最後就是社會共識要求修改法例及判刑上限。只係香港仲有好多舊思想的人
; r) }7 `! \3 T8 h( K6 n% V/ {1 A" m- F; g  ~# R7 ~. w, b
不過是正面樂觀的  Z' J7 J# x$ J: s
一件過好難練....
smallcat 發表於 4-1-2014 09:52
) Z! Q6 o' g& u7 \+ A  g4 N: q佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣# e, @$ v) d4 }9 p/ H/ ~
* w% G: e$ Y$ h9 G* X2 H7 M5 ^
但問題係貓狗本身 ...

1 O3 V6 n: U& }- y2 |' t( ?+ y幫你補充下,因為暫時人纇還是在食物連上賴以生存,文明的地方但已經將可以食用的動物減至最少品種,食用動物及家离,是由一定的人工繁殖及養的。
/ f- l- i" }0 [8 c8 D: L' o8 M8 Z& ~7 k
所以大部份文明的香港人唔會食咗新界啲野牛,穿山甲,孔雀,猓子狸,金山啲㺅子腦。等等
dopod123 發表於 4-1-2014 15:025 h  n* E* }% e( _
幫你補充下,因為暫時人纇還是在食物連上賴以生存,文明的地方但已經將可以食用的動物減至最少品種,食用 ...

, y2 B# Y' l& G 猴子腦有乜好食
wahtung 發表於 4-1-2014 12:14! @; z8 y' ]' i; o$ f) }
良心良知層次低,管他的瘋人瘋語,我就覺得還可判更重刑罰,罰他一個十萬九千七,阻嚇作用會更高,且更能 ...
( k7 V! `( p& U9 `2 K# j
如果真係重, 就唔會咁容易又再發生毒殺, 虐貓狗事件, 根本無停過2 Z/ Z' s. A1 g) u3 b' I" r$ q
; }8 E* \) a2 e$ e$ m
沒有憐憫之心, 下世有機會做貓狗, 被人踢到爆肺吐血睇下到時這種思想的人有乜感想9 Y: s& D, d9 ^
% |2 c5 Y( [) H8 Z* c6 ~: v, D
公道自在人心  如果係重, 已經有人遊行抗議了
4 H! B/ q: f% ?: ~* R3 l
, ^' o2 m% n4 S" D4 {" F
wahtung 發表於 4-1-2014 12:11: O% N% D& K( s1 n) L$ j
我又有SAY
1 w, _. D' i! A8 c7 H; l+ }9 z, h& ](1) 食肉和皮草同樣是人類在地球上的兩大罪惡,分別只是我們就著社會對兩者不同的認知速度和附 ...

& i6 J9 y# \% Y) N" j4 ]沒什麼大不了, 因為那些人根本不養貓狗, 佢死佢事, 養過貓狗的人, 如果覺得罰得重先會奇怪
smallcat 發表於 4-1-2014 15:07
# [! H( k+ u( U- k猴子腦有乜好食

% L4 a; U( D2 T9 D唔知喎,不過我細個真係見過,生架未死