破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

背肌比拼

dopod123 發表於 3-1-2014 23:27, |( q% y6 n( ~8 X
當然係春春啦

3 H; \- [' B# J- v咁踢爛咗咪無雞子食
% E" t! _. l% K% d6 p" h9 Q7 y
kungfu 發表於 3-1-2014 22:55% R, l( T1 O5 v- h
雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過 ...
; X" |8 E4 S0 R$ {
偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜?
wahtung 發表於 4-1-2014 00:34, C# R1 Q( q) Z+ F+ j2 v
咁踢爛咗咪無雞子食

$ z0 p. v) E9 D% O反正我少食,踢啦,
kungfu 發表於 3-1-2014 22:55& c3 `' P2 }9 G" U& m
雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過 ...

* J# B- n2 Q+ @" h. w/ E/ Qsorry  你呢種係毓民講既偷換概念
. \# U0 g; |, Z/ Y. K/ c6 [: u$ x( P3 S
第一,  曱甴係害蟲, 老鼠亦對健康構成影響, 就算你要殺害蟲, 都係用殺蟲水之類, 唔係折磨佢
4 `9 O" }( r1 T; `) R9 a* L虐貓係一種折磨, 唔該你攪清楚先, S) b. A+ F. I5 o7 U
如果你屋企有老人家, 有小朋友, 你咁偉大不如養多D曱甴, 老鼠, 你自己無問題, 唔代表你家人健康無問題
$ G& P; A: \' f+ x! N1 y9 X/ [
- f) i. w8 j& I, E第二, 我自問無打過老鼠,  曱甴只係用殺蟲水, 無折磨過曱甴
4 `9 Z! I7 t4 k( R. V) _2 v7 Y2 l7 V% m
你既思維另類沒有問題, 尊重生命叫偽善? 真係荒謬至極7 H. S7 I1 x! ^! J
0 Z- g3 X+ i' i5 i

評分

參與人數 1城市人氣 +60 城市金錢 +60 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 60 + 60 + 10 講得好!

查看全部評分

wahtung 發表於 3-1-2014 22:13* {6 p* d; N) T
點止,前兩日仲有猴子被放血至死
4 ~  P$ c4 j% T+ ~! j
好似唔見左身體
wahtung 發表於 3-1-2014 22:13/ B2 J0 f( l/ L: K" Z
踢佢邊度?

' A8 O; u# Y  a: ~0 H 踢佢大脾, 唔係呢度D人又話你偽善架喇
wahtung 發表於 4-1-2014 00:38
. z. M9 V5 h" T偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜? ...

1 P# L. W1 Z& E* A# i7 @; B佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣: }' T4 S" L- R3 y6 N; p5 j8 P
2 X* D7 ]0 E6 J2 A5 Q
但問題係貓狗本身已經係屋企既一份子, 比一般動物更加有靈性7 f. L# r% m1 H' r# A# B

* H; L$ s2 \3 {8 H. k; @文明社會不會視貓狗如豬牛  而且, 殺牛殺豬殺雞亦係人既錯誤  所以, 我一向叫人多吃素, 少吃肉, 呢D又叫偽善, 哈哈...係呀, 我好偽善, 偽善過 突首,  哈哈

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 20 + 40 + 20 + 10 講得好!

查看全部評分

8 k) K7 g- b- x' j$ G' e' \; t* l) |
dopod123 發表於 3-1-2014 23:26' q7 @3 Q1 U0 X! h5 p: k
TM 果單判2個月

+ ^! P6 c% x& y$ \$ x所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍" u$ L7 c+ d8 B6 L1 O

. U7 X5 C: d3 J2 G  n大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻死, 個種痛苦唔使自己受都感受到
: a) w! R5 B2 V% ?2 {% [1 ?- g1 M% [/ E  \' p- P8 t& C3 }
殺雞殺牛殺豬都唔係折磨佢咁殺的   如果咁講, 犬決都唔殘忍, 五馬分屍都好平常, 凌遲處死不殘忍了!' f! ~* b& X* o9 G, q) p( T

2 i/ \. i! a) E+ ], I; K古代凌遲, 屬於最殘酷的死刑之一。凌遲是指劊子手把受刑者身上的皮肉分成數百至數千塊,用小刀逐塊割下來。受刑者往往要忍受數小時的痛楚才會氣絕身亡。
9 P, t! \8 f3 ^# _9 r, R! g5 i0 N  T: E/ ^
所以, 殺死同虐待至死, 完全不一樣   
wahtung 發表於 4-1-2014 00:38
! P. F6 j# X% k* R+ n7 j9 T7 l偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜? ...

$ S5 L: B# v/ x# G法庭重判兩名虐貓男子入獄16個月後,昨日再有虐殺貓狗狂徒出現。大角嘴、大埔及坪洲共有四隻貓和兩隻狗慘死,警方已接手調查。
* [8 H+ R/ i' [9 ?) `首宗事件在大角嘴洋松街1號對開行人路邊,昨晨6時許,53歲姓林男保安員發現一隻約3至4歲成年貓屍,認出牠為流浪貓,於是報案,愛護動物協會人員到場指是雌性本地短毛貓,身上傷痕有可疑。; Y7 J, R3 w- Q5 e: \
至早上8時許,有女途人在大埔山塘路山塘新村村口樓梯旁草叢,發現兩隻流浪貓貓屍,另在馬路邊有一隻被車輛輾至腸穿肚爛幼貓屍,於是報警。警方通知愛護動物協會人員,證實草叢兩貓屍為3至4個月大雄性貓,一隻胸口有尖銳物刺傷傷口,旁邊同伴背骨近尾部有骨折性傷口。0 f; X5 S, q2 _7 K8 z
此外,昨中午12時許,坪洲龍村姓李村民指兩隻家犬外出散步歸家之後,突然不適暴斃,疑吃過毒餌,警方已展開調查。
: |: l) V3 Y" {
kungfu 發表於 3-1-2014 22:55
2 Q4 t; M4 O: z1 W; T5 y" j; Z雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過 ...
7 o% L% R: a, n2 W
咁不如話所有人都係偽善嘅愛心啦,(他們的將來有無人關心?請問佢哋有無給機會隻貓咪呀?莫非又要包容呀)呢啲係乜嘢邏輯嚟架?咪玩啦,
smallcat 發表於 4-1-2014 09:52
( T  E+ F& p( a2 L( y# l2 Y* f佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣' e# d; u$ g1 L$ H8 R( {* z

. m2 d1 }8 A7 g2 u- ]5 q但問題係貓狗本身 ...

0 w" {1 O) D: m; u( w: t多吃素小心,小心呀,食番茄可能會犯官非
smallcat 發表於 4-1-2014 10:05! b& h& Q" Q& N  j
所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍
7 y1 P3 C/ j! U. ~
" q2 y5 N1 I6 ^& c大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻 ...

, j6 K  m; h1 g0 x! j" p% b% W我又有SAY2 v. z# V) B+ r  R) n
(1) 食肉和皮草同樣是人類在地球上的兩大罪惡,分別只是我們就著社會對兩者不同的認知速度和附和者數量比例,再加上兩者均牽涉龐大商業利益,生產商及相關從業員一定與反對者對著幹。
& v+ ~" y6 P3 A' h! c8 M9 a4 t(2) 有關虐殺貓咪Miu Miu一案的判刑結果。坊間依然有人覺得被虐殺的只是一隻動物,沒有什麼大不了,因而覺得判刑太重,當中包括被告人自己及其家人。還有,很多人覺得被兇徒虐殺的動物,跟一般肉食屠宰場被宰殺動物視作同等對待,還高呼除非自己是素食者,否則不應惺惺作態云云。
) o! T2 L, Y) p. a( A
支持上述(2)的人,你的同理惻隱心跑到那裡?

4 v9 u, o( N$ }! ^) O  u
& A& s3 ?3 T; I- W
smallcat 發表於 4-1-2014 09:45
1 }. e) ~6 F& G) ~sorry  你呢種係毓民講既偷換概念
7 U& B0 S5 |& l/ d% {; @# k. C& h) Y% w% p1 f7 w& M  [
第一,  曱甴係害蟲, 老鼠亦對健康構成影響, 就算你要殺害蟲, 都係用殺 ...
4 H  Y" V4 f* O" h- |4 T
良心良知層次低,管他的瘋人瘋語,我就覺得還可判更重刑罰,罰他一個十萬九千七,阻嚇作用會更高,且更能大快人心,真是快哉快哉 ! n% ^0 [0 ~8 U8 c; u
smallcat 發表於 4-1-2014 10:05% T" l" A$ G3 m" z/ [3 e; ^4 m- D$ @
所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍
% t% z1 H# @/ J# C. W* ^
+ ]( }% W, D0 _. s3 n5 V% O大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻 ...

6 P8 b! B0 X0 d* r0 o0 h& ~其實判刑來講16個月係多,因為香港冇動物法及案例不多、而且最高好以只係三年,但是一種進步,今次有16個月下次捉到呢啲人,
$ w; T0 v& v1 A4 k4 w
  i# o5 B& \5 N; ]2 g可能會再重啲,最後就是社會共識要求修改法例及判刑上限。只係香港仲有好多舊思想的人
3 Q7 ~, p/ Q) [+ Z2 P' f, f  l9 e0 r1 E* d/ D- v
不過是正面樂觀的
0 ]" H" B# J  m
一件過好難練....
smallcat 發表於 4-1-2014 09:525 `% P) x/ r1 _* R( q
佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣! p  j5 h% y* X( {: n/ t

3 M, g0 s" H2 m  [$ d但問題係貓狗本身 ...
" ?. T$ Q3 L/ G3 |% }/ z( k
幫你補充下,因為暫時人纇還是在食物連上賴以生存,文明的地方但已經將可以食用的動物減至最少品種,食用動物及家离,是由一定的人工繁殖及養的。
4 O3 G' N7 P9 e9 E- K: e1 C0 }8 i4 u' _1 `3 f5 c$ e7 {+ S5 R. x
所以大部份文明的香港人唔會食咗新界啲野牛,穿山甲,孔雀,猓子狸,金山啲㺅子腦。等等
dopod123 發表於 4-1-2014 15:02
# H2 t9 ~0 h/ ?' J9 j幫你補充下,因為暫時人纇還是在食物連上賴以生存,文明的地方但已經將可以食用的動物減至最少品種,食用 ...

$ |+ Z# ^7 E! [, E9 G1 o* m 猴子腦有乜好食
wahtung 發表於 4-1-2014 12:14
( \! r7 t% E1 \+ A( Z良心良知層次低,管他的瘋人瘋語,我就覺得還可判更重刑罰,罰他一個十萬九千七,阻嚇作用會更高,且更能 ...

! E  K, C* v/ ?* C; D* |如果真係重, 就唔會咁容易又再發生毒殺, 虐貓狗事件, 根本無停過9 G5 O4 s# _; }" U
3 @. b9 E# C- Y2 g7 Z" Q: O6 p
沒有憐憫之心, 下世有機會做貓狗, 被人踢到爆肺吐血睇下到時這種思想的人有乜感想& k; J; v8 c& z  _2 s! E1 W  n: o" m

L/ S% `- c# h& W3 p公道自在人心  如果係重, 已經有人遊行抗議了
' \3 ]/ G" h  _4 v" H. V1 o0 c* q* l6 b) v( b
wahtung 發表於 4-1-2014 12:11" w2 Y% P, y* i  t8 T7 K9 w
我又有SAY
6 |( `* p1 A. l  c" V8 A9 ?  x" H(1) 食肉和皮草同樣是人類在地球上的兩大罪惡,分別只是我們就著社會對兩者不同的認知速度和附 ...

5 [& Z5 a! u: D* h7 c沒什麼大不了, 因為那些人根本不養貓狗, 佢死佢事, 養過貓狗的人, 如果覺得罰得重先會奇怪
smallcat 發表於 4-1-2014 15:07  t# Y! o& n7 O. y+ a5 \) ?2 ]# L
猴子腦有乜好食

" N* v& H$ I7 z. f- l8 e& p$ I唔知喎,不過我細個真係見過,生架未死