破產聯盟

背肌比拼

dopod123 發表於 3-1-2014 23:27
% L3 \* j) T, ]  K  r7 ^+ T  y當然係春春啦

+ U# x" M9 i7 E7 B% |咁踢爛咗咪無雞子食
本帖最後由 wahtung 於 4-1-2014 00:39 編輯 + x" o( J! W  O. q" _4 t4 n2 k' L
kungfu 發表於 3-1-2014 22:557 N! @: \2 o! q& K8 o1 a8 i: [% J2 E9 Y
雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過 ...
3 A" D4 g' ]3 r
偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜?
wahtung 發表於 4-1-2014 00:34/ G3 F1 W9 }: e$ U3 L
咁踢爛咗咪無雞子食
, `5 l9 |( X: D/ S
反正我少食,踢啦,
kungfu 發表於 3-1-2014 22:557 o/ \0 M: n9 u
雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過 ...
& K  ^4 ?: Q4 o. E% f( H
sorry  你呢種係毓民講既偷換概念: x3 {/ I" s- w0 J! K( m
1 A6 z3 I) Y& d; o* V: i3 B- U- I; d
第一,  曱甴係害蟲, 老鼠亦對健康構成影響, 就算你要殺害蟲, 都係用殺蟲水之類, 唔係折磨佢
. Q7 q! l9 _% V虐貓係一種折磨, 唔該你攪清楚先
! x- R0 d0 K8 O: @1 l; X; t! U如果你屋企有老人家, 有小朋友, 你咁偉大不如養多D曱甴, 老鼠, 你自己無問題, 唔代表你家人健康無問題  o  |% M5 t, R) N2 J$ p5 I& [

* ^% }. @% s: A% C1 T第二, 我自問無打過老鼠,  曱甴只係用殺蟲水, 無折磨過曱甴: z# J* q" C' L  i

8 ], ]4 x# ^& z0 z3 h你既思維另類沒有問題, 尊重生命叫偽善? 真係荒謬至極
- O( @& z& h# K2 m: G1 k- V3 D# N6 [; i' w* t' [

評分

參與人數 1城市人氣 +60 城市金錢 +60 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 60 + 60 + 10 講得好!

查看全部評分

wahtung 發表於 3-1-2014 22:13
& Y7 p- U/ |/ p& n& B點止,前兩日仲有猴子被放血至死

' H% L/ U! q4 H- i$ o, R& ^; N2 b好似唔見左身體
wahtung 發表於 3-1-2014 22:13
; u- E) Y& E# q! M# v* ]+ ?. `踢佢邊度?
1 g  X5 U- C7 c
踢佢大脾, 唔係呢度D人又話你偽善架喇
wahtung 發表於 4-1-2014 00:38
; r% V! ?( e# @3 f1 J! T偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜? ...
& `, X: o8 Z9 u- v" t+ [
佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣9 r& C# ]% l3 z2 D

/ {2 ?3 z! L/ u但問題係貓狗本身已經係屋企既一份子, 比一般動物更加有靈性, b/ L& u6 j7 O' r9 v* W: v$ `8 |
6 ]6 M3 v9 l+ J
文明社會不會視貓狗如豬牛  而且, 殺牛殺豬殺雞亦係人既錯誤  所以, 我一向叫人多吃素, 少吃肉, 呢D又叫偽善, 哈哈...係呀, 我好偽善, 偽善過 突首,  哈哈

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +40 城市魁力 +20 城市權力 +10 收起 理由
wahtung + 20 + 40 + 20 + 10 講得好!

查看全部評分

dopod123 發表於 3-1-2014 23:26
6 w+ g' u- s1 f8 ?! J8 dTM 果單判2個月

0 Y$ ~; A. e2 ^5 Q- @% @' V6 j所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍* x6 O: ?- e9 l! Q' r

; H* t; K$ X; }: B7 l1 n% s8 l5 m大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻死, 個種痛苦唔使自己受都感受到3 G' [* r% ?! W
( s. Y6 \7 s- j1 b' I" Z
殺雞殺牛殺豬都唔係折磨佢咁殺的   如果咁講, 犬決都唔殘忍, 五馬分屍都好平常, 凌遲處死不殘忍了!6 y0 N- l; j5 J# B8 w" f8 P

9 N: M2 w: c6 r' Z8 w古代凌遲, 屬於最殘酷的死刑之一。凌遲是指劊子手把受刑者身上的皮肉分成數百至數千塊,用小刀逐塊割下來。受刑者往往要忍受數小時的痛楚才會氣絕身亡。
' q9 T- V: i0 z: E/ T' f1 T( E# g/ ?5 w
  [, M) p* o1 Y, n3 l所以, 殺死同虐待至死, 完全不一樣   
wahtung 發表於 4-1-2014 00:383 \8 V8 H* F6 i3 |# Z  V5 X" x
偽善?咁不如話我哋唔係全素食者是無資格講愛心,是嗎?但問題上呢單案例動機是乜? ...
. X& z6 c& q' d
法庭重判兩名虐貓男子入獄16個月後,昨日再有虐殺貓狗狂徒出現。大角嘴、大埔及坪洲共有四隻貓和兩隻狗慘死,警方已接手調查。
; J) v' T) a+ J, i( B1 P8 L% b首宗事件在大角嘴洋松街1號對開行人路邊,昨晨6時許,53歲姓林男保安員發現一隻約3至4歲成年貓屍,認出牠為流浪貓,於是報案,愛護動物協會人員到場指是雌性本地短毛貓,身上傷痕有可疑。5 ?' ^5 f0 ^: e/ w5 J1 Q7 o' Z
至早上8時許,有女途人在大埔山塘路山塘新村村口樓梯旁草叢,發現兩隻流浪貓貓屍,另在馬路邊有一隻被車輛輾至腸穿肚爛幼貓屍,於是報警。警方通知愛護動物協會人員,證實草叢兩貓屍為3至4個月大雄性貓,一隻胸口有尖銳物刺傷傷口,旁邊同伴背骨近尾部有骨折性傷口。& J% W% v* Q0 S: O. d0 i
此外,昨中午12時許,坪洲龍村姓李村民指兩隻家犬外出散步歸家之後,突然不適暴斃,疑吃過毒餌,警方已展開調查。
7 C/ w& \, g) G
kungfu 發表於 3-1-2014 22:557 A! u5 a! F; B* S1 k- R$ {' y1 k& F

6 m' {1 h1 Y  i2 _$ u咁不如話所有人都係偽善嘅愛心啦,(他們的將來有無人關心?請問佢哋有無給機會隻貓咪呀?莫非又要包容呀)呢啲係乜嘢邏輯嚟架?咪玩啦,
smallcat 發表於 4-1-2014 09:526 O- B/ m" X7 e7 Z
佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣
. J4 ?/ G% G, O
( J. y$ a4 h& q但問題係貓狗本身 ...

9 v0 z" E+ {' R, N/ N6 F多吃素小心,小心呀,食番茄可能會犯官非
smallcat 發表於 4-1-2014 10:05
# A  E5 I& t  w0 k所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍
# N% U2 H/ s) n) U: {- J8 v; I/ |/ c
大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻 ...
( _; e5 N; s; W, R( V
我又有SAY' L6 {  _; t5 _6 A) T
(1) 食肉和皮草同樣是人類在地球上的兩大罪惡,分別只是我們就著社會對兩者不同的認知速度和附和者數量比例,再加上兩者均牽涉龐大商業利益,生產商及相關從業員一定與反對者對著幹。# W  {. T- s; g1 F
(2) 有關虐殺貓咪Miu Miu一案的判刑結果。坊間依然有人覺得被虐殺的只是一隻動物,沒有什麼大不了,因而覺得判刑太重,當中包括被告人自己及其家人。還有,很多人覺得被兇徒虐殺的動物,跟一般肉食屠宰場被宰殺動物視作同等對待,還高呼除非自己是素食者,否則不應惺惺作態云云。
" [/ f8 H, c8 Q" ]5 [
支持上述(2)的人,你的同理惻隱心跑到那裡?

; i( y. ?! q& i* Z5 Y0 ]
) Y, J9 ~- [' C0 _) C# N
smallcat 發表於 4-1-2014 09:45
; O0 X" v' _, S* R4 xsorry  你呢種係毓民講既偷換概念
( C. o# \3 u/ ^& X  p' Q. d, t  Q: h) `; g: E4 j: u" L* i3 [
第一,  曱甴係害蟲, 老鼠亦對健康構成影響, 就算你要殺害蟲, 都係用殺 ...

/ `/ @5 {( \6 `4 O+ `+ C- c良心良知層次低,管他的瘋人瘋語,我就覺得還可判更重刑罰,罰他一個十萬九千七,阻嚇作用會更高,且更能大快人心,真是快哉快哉
8 U2 t7 n8 `/ i
smallcat 發表於 4-1-2014 10:05" Y5 {2 K, k( U
所以, 點解咁多人虐待動物都覺得唔嚴重, 就係咁解  大把人唔覺得殘忍
9 Z2 V! p# `1 u9 J6 J! N7 a: \/ M: l: \/ E3 G% W
大佬, 踢到嘔血失禁, 仲要唔係即刻 ...
- Y. z; b. [! A1 S
其實判刑來講16個月係多,因為香港冇動物法及案例不多、而且最高好以只係三年,但是一種進步,今次有16個月下次捉到呢啲人,) L  _/ t$ x1 F4 y, Q9 D# o
  i; R+ D4 k6 a0 b- a6 J
可能會再重啲,最後就是社會共識要求修改法例及判刑上限。只係香港仲有好多舊思想的人1 ?* R  o3 P  Y

% s9 {8 s; M0 y/ v不過是正面樂觀的
1 `, n5 F# e2 A! D
一件過好難練....
smallcat 發表於 4-1-2014 09:52
$ ^, x+ w3 ?1 X8 _佢呢種係 毓民所講既偷轉概念, 如果佢咁講, 它國殺狗殺貓就好合理, 反正同豬牛雞一樣
/ _5 s4 V& Q9 Z3 G" ^5 z
& O. Z  m* P! o7 M  N: L但問題係貓狗本身 ...

[: N, j& J+ G" x, N幫你補充下,因為暫時人纇還是在食物連上賴以生存,文明的地方但已經將可以食用的動物減至最少品種,食用動物及家离,是由一定的人工繁殖及養的。
/ B0 U9 X/ G8 P9 i, U' c8 z
. Y) F6 X" f, e3 F7 ]6 F- V所以大部份文明的香港人唔會食咗新界啲野牛,穿山甲,孔雀,猓子狸,金山啲㺅子腦。等等
dopod123 發表於 4-1-2014 15:02
) v# m/ f, ]4 k) c2 K幫你補充下,因為暫時人纇還是在食物連上賴以生存,文明的地方但已經將可以食用的動物減至最少品種,食用 ...

2 a* F3 v; Y- V' z- [" J  d 猴子腦有乜好食
wahtung 發表於 4-1-2014 12:14# ]+ D0 G" ^9 G  e- U
良心良知層次低,管他的瘋人瘋語,我就覺得還可判更重刑罰,罰他一個十萬九千七,阻嚇作用會更高,且更能 ...
: R8 A0 [' o/ Q+ [# \/ z) F) k" u
如果真係重, 就唔會咁容易又再發生毒殺, 虐貓狗事件, 根本無停過
) \+ Q5 G( T0 Z- w& f& P. `
: k! X5 G0 F) g沒有憐憫之心, 下世有機會做貓狗, 被人踢到爆肺吐血睇下到時這種思想的人有乜感想+ m! _% I% g/ f
1 R) T/ c8 @7 K3 d: J, M
公道自在人心  如果係重, 已經有人遊行抗議了4 m) ~: [- O* |

1 @- P! R4 i  Q- R  ]: l1 C3 m
wahtung 發表於 4-1-2014 12:11" Y/ x' W; }( i2 i/ t, ^
我又有SAY
7 }  e! c& C8 @( O2 ^0 }* \* R: F(1) 食肉和皮草同樣是人類在地球上的兩大罪惡,分別只是我們就著社會對兩者不同的認知速度和附 ...

5 }1 I% C; K1 c5 ^& o9 {% m沒什麼大不了, 因為那些人根本不養貓狗, 佢死佢事, 養過貓狗的人, 如果覺得罰得重先會奇怪
smallcat 發表於 4-1-2014 15:07/ T  H8 _+ t" J+ L& E# z) T  M) E# z, i
猴子腦有乜好食
1 ^( v9 y0 m! H: w9 P  h
唔知喎,不過我細個真係見過,生架未死