破產聯盟

查看: 13402|回復: 57
打印 上一主題 下一主題

背肌比拼

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
6 O" H+ U, b% d+ y* y" u! w' ^6 Y( _  U6 s5 K
肥仔貓  華兄貓房先養壯, 再進行操練, 阿蔡神仙模式

: U6 P/ g# r7 G8 m( B" n9 _' e.8 F( g- h0 o1 Y( S; i
香港兩名虐貓男子被判刑16個月# V: A0 @: c, F; W, C- ]3 u
.; B: x! d; S6 q
.3 U* b8 l& g, H2 {4 f1 k
香港特區觀塘裁判法院2日宣判,3名早前被裁定殘酷對待動物罪成立的被告中,兩名分別為23歲和26歲的男子被判即時監禁16個月,另一名18歲的女被告押後至本月16日判刑。
0 h( a1 O+ x# K; _4 s* J; V8 J9 A# r2 {6 s
裁判官判刑時表示,被告因為玩樂而殘酷對待對社會無滋擾及危害的小貓,沒有惻隱之心,法庭對有關行為感到厭惡及不恥。裁判官說,法庭不會因為受害者是貓而忽視案件嚴重性,也不會姑息殘酷及不道德的行為,故需判以嚴厲及具阻嚇作用的刑罰。5 U5 E# z: |: ^' |5 D: \( R5 e$ G

# v' \7 |) E1 c5 L9 T據悉,虐貓案發於2012年11月,一隻流浪貓被發現在九龍觀塘區順天邨天池樓11樓的樓梯間重傷吐血,懷疑被人當皮球踢,最終不得不被人道毀滅。有街坊拍下照片上載至社交網站,原本有4人被懷疑涉及案件,其中3人罪名成立,另外1人脫罪。2 x8 d: X; C3 S, H# A4 Q

/ Y" q# U: a% P* l9 k此外,一名64歲男子因毒死流浪狗也於當日在香港特區屯門裁判法院被判監2個月。署任主任裁判官表示,考慮到被告事後感到後悔等因素,以4個月為量刑起點,減刑後判監2個月。6 w7 U" K$ v2 I0 E$ V0 y4 q
  D3 l. l! K1 y. F0 h# C5 `
據悉,該名被告於去年9月先後兩次將殺蟲藥加入雞肉中,放在鄰居門前意圖毒死流浪狗,最終導致一隻唐狗死亡。
smallcat 發表於 2-1-2014 22:210 y% P6 J2 M& Q
.3 u5 G- y: p3 b# {
香港兩名虐貓男子被判刑16個月1 ?& V; ~) i" |8 u% h0 Z% t  P
.
0 S& c$ r! e& @0 R+ T1 |9 k9 Y
勉強尚可以啦,雖然16月唔係好重,但比預期中都叫重咗(因本人都預期係三個月左右).都算係一個好開始啦,但好奇怪,同類案件另一單毒案又判2個月,令人無所適從
wahtung 發表於 2-1-2014 22:35
1 d8 y& D! v+ ]" j2 a勉強尚可以啦,雖然16月唔係好重,但比預期中都叫重咗(因本人都預期係三個月左右).都算係一個好開始啦,但好 ...
  Y+ `; y/ m; v/ h8 w
唔同官判  始終唔同準則( f# h& [! |) u5 Z& z

/ }% O5 u: K; V0 Y  m1 t但16個月已經算叫做合理D  一條貓命唔會差得過一條人命幾多  d  n/ c+ T  T4 h

% R% J, _6 s. t16個月益左佢
smallcat 發表於 2-1-2014 23:02* x& U) E: X9 q' ~: P
唔同官判  始終唔同準則! n& `7 \1 z7 g1 L7 w' L

9 ]1 f* y* g. }+ C+ E2 P但16個月已經算叫做合理D  一條貓命唔會差得過一條人命幾多

) t; {  O9 T+ g5 v' ^( L只希望入面啲江湖人物要特別關照佢啦
wahtung 發表於 3-1-2014 00:35
& [& n- c; Z" n; k只希望入面啲江湖人物要特別關照佢啦

. x& h  Z( r8 J0 P+ y, y江湖人士有無咁好會招呼佢地, 唔係只招呼老強犯?
我就覺得判坐16個月真係重得過份。
kungfu 發表於 3-1-2014 12:20
+ ?2 C( B' ~+ K) _我就覺得判坐16個月真係重得過份。

; T! D4 n' v/ ^但2013年真係太多呢類虐殺動物個案
kungfu 發表於 3-1-2014 12:20
, X5 Q, h' c8 M- ?我就覺得判坐16個月真係重得過份。

; x$ V9 h5 y5 r# @/ J. I6 C3 h其實呢個世界好多人魔係年輕時都有虐殺動物前科的,如希魔,毛魔,侯菜魔都有例子. G9 n6 E" I% [) B
wahtung 發表於 3-1-2014 12:409 P6 [8 R4 L# G& |
其實呢個世界好多人魔係年輕時都有虐殺動物前科的,如希魔,毛魔,侯菜魔都有例子
& _2 O$ t. ]0 T# i' r  B ...

1 W$ o) s5 m7 J+ v兩樣嘢冇直接關係啩?
kungfu 發表於 3-1-2014 12:49
* M9 G+ u6 \* P& n0 V% ]# ]兩樣嘢冇直接關係啩?
; n/ |: P9 T! e& N# i9 r, m! e* U
點會無?就好似呢單案例咁,咁年青已做出呢種極之殘酷虐殺貓咪行為,過程仲一邊踢一邊笑,動機係?是無動機,呢類人在社會上係極之危險人物嚟,計我話無須判監,判佢去荒島自生自滅好過
kungfu 發表於 3-1-2014 12:20/ W5 O' T2 z5 r, P5 U
我就覺得判坐16個月真係重得過份。
; m, e3 w3 f/ X8 E( e+ k& x
生命係無價的  16個月絕對合理  " X: \+ R6 l* y4 Q5 H  k+ T
( [! G: w, _% h: [0 \& _
如果  想想自己被人踢到嘔血   判16年我相信你都認為不夠
wahtung 發表於 3-1-2014 12:23, d' [! _6 ]: v3 q1 Y
但2013年真係太多呢類虐殺動物個案
  P. m7 E& I5 a7 n
今日又有貓被毒殺, 無日無之, 判3年頂磅才對
wahtung 發表於 3-1-2014 13:54
3 a0 [* }0 T# [! r: o$ D點會無?就好似呢單案例咁,咁年青已做出呢種極之殘酷虐殺貓咪行為,過程仲一邊踢一邊笑,動機係?是無動機,呢 ...

6 z) V! q1 }. y5 x: d比我地一人一腳踢爆佢
smallcat 發表於 3-1-2014 22:05) P" ]$ ~' @8 ]: ]0 y7 Z
比我地一人一腳踢爆佢
7 H) p& i# j" g/ B. l0 U$ @
踢佢邊度?
smallcat 發表於 3-1-2014 22:05
8 ^3 R. \" X3 G# e' ]& u今日又有貓被毒殺, 無日無之, 判3年頂磅才對

' w* p0 _$ \( _' h點止,前兩日仲有猴子被放血至死
雖然我唔認同呢種行為, 但我亦唔同意犯事者須被判16月監禁。他們的將來有人關心? 捫心自問, 我哋真係未試過玩弄曱甴老鼠致死? 它們不是生命? 你會話曱甴老鼠有害(可能只係對人而已), 但係邊個有權話邊種生命重要過其他? 我只覺得呢個社會突然充滿偽善嘅愛心, 而且呢種愛心只不及於人。‧
smallcat 發表於 2-1-2014 23:02
& v. `2 r% D7 c唔同官判  始終唔同準則" b. g$ v2 F% {1 H% H( r; J4 S

+ {" R! u% _5 q- A, R' x8 D但16個月已經算叫做合理D  一條貓命唔會差得過一條人命幾多
' A6 t( l% [. y/ x1 J* d: v
TM 果單判2個月
wahtung 發表於 3-1-2014 22:13
2 c! N2 b0 U5 r踢佢邊度?

, I) z8 P' m* B5 o2 |& G* X9 I當然係春春啦