破產聯盟

查看: 3118|回復: 10

點解....問題集

有人問點解....細路成日問點解?
點解大人又會比佢地問到口啞啞?

點解就係我們追求學問開始....
做父母要忍耐,不要怕煩,打沉兒童求知欲/好奇心,知識不只來自課本.
而且可以從問題了解他們想法.

牛津大學入學面試題
http://tw.aboluowang.com/life/2009/1029/148236.html#.UoHgo_fyweg

成年人有好多規限,但幼兒係無既.....
點解幼兒問題咁難答,可能係佢地太跳脫.(超越想像)

講明係集....即係有下集.

細個時係有語言障礙 (學習障礙其中一種)
語言障礙亦有不同分別,由於我唔係專家,我只可以簡單講解.

發音障礙
例:聖誕節~我"踢"了火"機"
正文:聖誕節~我吃了火雞

語言理解
水果與   蘋果.橙.西瓜有咩分別?
水果係種類.蘋果.橙.西瓜係分類...
但有語言障礙係唔識分 (問非所答)
而且佢表達唔到,而你又唔明,通常都會發脾氣.

抽象慨念
例:時間.圖片

昨天.今天.明天係點分?點講解?
一隻貓...真貓同卡通貓,又點分?加菲貓係長毛貓,定波斯貓?
不同種類都是貓.
實物.圖片也有差別,更有學習難度.

當年我每天都在家做基礎訓練.

第一日  今天晚餐吃雞蛋.
第2日   昨天晚餐吃雞蛋,今天晚餐吃牛肉,(慢慢延伸)明天吃面包好嗎?
第3日   昨天晚餐吃牛肉,今天晚餐吃面包.
當佢答你:明天我要吃XX. (成功了! 教學完成)

不同分別練習,需要玩具幫助. (可學到分顏色.數量.指令理解)
假設:紅色車.紅色公仔.黃色車.黃色公仔.
要求他放去不同地方.
如黃色車放枱下.  (顏色.分清目標)
2個黃色放入黑鞋中.(越唔合理就越知佢明唔明)
2個公仔放入筆合. (認清目標)

轉動物公仔就識分大笨象.斑馬.長頸鹿.
改用暗示:我要條頸最長既動物去厠所. (更複雜理解)

..................................................

過程:
問:幾時食月餅?
幼兒班
夜晚食.

低班
聽日食

高班
中秋節

光陰似箭 日月如梭 ............
琴日我問: 幾時食月餅?
佢諗一諗: 下年.....今年中秋節過左啦~

唔知想點?

好多細路都唔知想點,最簡單問佢食想乜?
佢都諗餐死,又或者叫左唔食?太多?太飽?

另外一個不知冷暖!?
通常我見其他家長比好多衫仔女穿著,而自己就二件?.
仔女細個家長就要學習,流汗要除手凍要穿,而唔係單睇天氣。
其次問仔女個人感覺,表達與選擇對個人成長也有好處。

假若你有一個選擇困難子女,請引導他而不要代他決定。
當問一個唔想點既人,要比機會佢地選擇。
食 / 唔食  不是選擇,而係一定唔食,大家都一定燶口燶面。(相方都不好過)

什麼叫選擇?
簡單來說……分類,用食物來說(即係去邊到食、點餸)
選擇一
飯、麵、飽   (飯)

選擇二
中、西、日……碟頭飯、焗飯類、寿司

通常細分5次,一定挭到!
點解學習選擇咁重要,下次講。

喺大6叫支可樂就有好多選擇。
客: 唔該俾支可樂。
服: 要支裝定罐裝?
客: 都話支裝咯。
服: 要幾支?
客: 一支呀。
服: 要大定細?
客: 細。
服: 要普通嘅, 健怡, 定係施勞?
客: 普通。
服: 對唔住, 普通嘅賣哂, 要其他好唔好?
客:
kungfu 發表於 13-1-2014 02:43
喺大6叫支可樂就有好多選擇。
客: 唔該俾支可樂。
服: 要支裝定罐裝?

哈哈~呢個明係叫人落搭。
學習選擇

身為家長由細,就開始代幼兒選擇認為最好,但如何是最好?存在主觀因素……

有一次我同仔去公園玩,聽到一對母子對話……
當時兄在玩(滑梯),
弟說:我又想滑。
母:我頭先話比你挭 去公園玩 或食野,你要左食野……你甘煩架!

當時我就諗,乜選擇唔係要同類咩?
去公園玩(運動),食野(不是運動)
而且都係公園,比佢去玩都用同樣時間,其實玩下都係有益身心。
所以有時成人想法都未一定完全合理,只是個人喜好。

幼兒、小孩都有表達/選擇權利,或者會提出不合理要求,但對佢成長有益,身為家長要當兒女是成人,給予選擇……刺激思維,分析道理……我相信這就是家教。

愛是需要交流,成長需要指導與自由。

(閒聊)
之前admin講過有父母鍾意迫仔女著"好多"衫,其實都不過太関心子女。

但我發現原呢D肯著"好多衫"既子女,係好聽話……特別熱到流汗都肯忍耐。
當然到佢地大個都會拒絕,但通常比較聽父母話。(我個人感覺)
對與錯

之前睇Yahoo專欄,講到選擇對與錯,
其實選擇一刻係未必知正確與否,
我好認同……可惜找不到"貼"。
選擇是一種經驗,累積失敗一一一>成功經驗。

成功總比失敗好……對年輕人也許不一定,
當沒面對過失敗氣餒,比誰都容易一蹶不振。
人總有錯,父母亦不能代之。伴隨子女作出選擇,及時提示(或不提示)
失敗時給予鼓勵、愛護。握手寫字總不及,贊賞自學來得真。
孩子的笑容永遠是正確選擇!
去左享受親子樂,小學生是功課奴隸,所以除左打手機遊戲,就是陪個仔,同老公。破產係一個人生階段,期滿後,想放鬆一下,過一些正常生活。
現在兒子上中學,又開始感到無聊。