破產聯盟

查看: 6275|回復: 28

開學令人發癲~

開學....係學生惡夢開始,好學生會遇上升學壓力,壞學生會遇上功課壓力.
但背後既家長一樣要死頂....頂住佢地上,無論係錢.時間.精神,希望佢地快樂成長.

以下係我今年發生(小事)
因為囝有一份研究報告未做好,臨到最尾都依然要趕工.....
工序包括:
睇書,搵圖,剪貼,寫作,編輯(封面.目錄.序.內容+圖.總結+感想.資料來源)
而同時要"討論"內容教識佢,并要做代筆....再給他抄寫.
其實份功課二星期前以開始.....睇書,不過到近三日先開始做,
原因.....咪主角唔想做~

結果:9月1日做到.....2:15AM  9月2日

但....好事一定乘雙,開學日又有野煩.....
呢個真係激到我發癲~
==================================

早起....好彩無我份,因為老公送佢返學.
不過經昨夜刺激,(過程:做功課時偷睇電視.上洗手間.玩文具.四圍走...比我鬧足全程.)
起身頭痛又周身疲倦意....

到佢放學返來.....噢~又有暑假功課做漏.
欠中工作紙2 張,中.十本課外書(精選句子.詞語).約共200~300 字.
英.十本課外書(精選詞語.解釋)  60個

咁....是是但但...又係我(幫手)做,做腦都實左.
過程(同上)往事不坎回首....
結果.....又到一點AM.

...........................................................
9月3日
又有手尾......改正/執漏,總之佢就諗都唔諗就話唔識做....
5點做~8點半到都係做左少少....最終比我fighting(幫佢提神)
9點半....就自動做好.

(完)

dopod123 發表於 5-9-2013 16:02
默書成績好都有獎!會唔會多咗。

認真的我就會獎勵不過要全年平均成績先有。一次半次只會說是應該是你的 ...

其實有D係搵笨,下午茶係咪都食(當一餐),公園平時間中都去,落街其實係買餸/去超市.
講條件都係迫佢做快D或做D佢唔想做既野.
同贊佢乖一樣,不過呢實質D獎勵對佢比較有效.
回復 支持 1 反對 0

首當其衝就係要一早起身
MEIMEI 發表於 3-9-2013 10:24
首當其衝就係要一早起身

即是幾早???

俾平時早一粒鐘囉
MEIMEI 發表於 3-9-2013 14:57
俾平時早一粒鐘囉

你咪比平時訓早一粒鍾囉
呵 呵 呵 ..... 年 年 刀 有 新 學 期 開 學 , 習 慣 成 自 然
嘩, 我真係會顛,
學校一派暑期作業我已經叫佢地快D做晒佢.
天帝 發表於 3-9-2013 22:28
呵 呵 呵 ..... 年 年 刀 有 新 學 期 開 學 , 習 慣 成 自 然

但係年年發生嘅事都會唔同囉,
MEIMEI 發表於 4-9-2013 09:06
但係年年發生嘅事都會唔同囉,

即係今年有咩事發生
dopod123 發表於 4-9-2013 14:19
即係今年有咩事發生

開學日~我對細路先嚟病囉. 咳...咳...咳...
MEIMEI 發表於 4-9-2013 15:14

係咪學校要啲細路學殘體字,所以要咳..咳...咳...
wahtung 發表於 4-9-2013 15:45
係咪學校要啲細路學殘體字,所以要咳..咳...咳...

都唔關學校事, 我 d 細路鍾意返學嘅, 只係佢地放暑假時為食. 所以咳..咳...咳...
MEIMEI 發表於 4-9-2013 16:24
都唔關學校事, 我 d 細路鍾意返學嘅, 只係佢地放暑假時為食. 所以咳..咳...咳... ...

小朋友很快會好的,不用擔心.
MEIMEI 發表於 4-9-2013 15:14

塲風咳嗽,3兩日冇事,不過成日落雨而晚上的確有點涼。

開大冷氣就要有冷氣被會好啲
Q姐, 你 fight 個仔, 你個仔都識驚,
哼, 上個學年, 我個仔俾我 fight 完 都唔驚.
dopod123 發表於 4-9-2013 17:38
塲風咳嗽,3兩日冇事,不過成日落雨而晚上的確有點涼。

開大冷氣就要有冷氣被會好啲 ...

有心啦, 我而家都唔敢開冷氣住
好日子 發表於 4-9-2013 17:23
小朋友很快會好的,不用擔心.

有心啦

MEIMEI 發表於 4-9-2013 20:01
Q姐, 你 fight 個仔, 你個仔都識驚,
哼, 上個學年, 我個仔俾我 fight 完 都唔驚. ...

其實打得太多唔好,小朋友習慣左....不單只唔怕,佢都會"打人"解決問題.
MEIMEI 發表於 4-9-2013 20:02
有心啦, 我而家都唔敢開冷氣住

唔敢開冷氣!

又會唔會熱D
都唔係有雖要,就一定要出手架

會唔會打人解決問題,就睇你打完之後有冇再傾