破產聯盟

查看: 2213|回復: 13

心急人上~

先多塮版主給我入來~
看了大部份文章~得益不少~但仍有以下問題~希望大家比少少意見!先謝!!
大約欠銀行70萬原本每月月薪30000左右一直還沒事的
但得知公司突然在月頭通知我被炒
今个月可以沒事但下个月必定出事,因有妻有兒女,
1.     想問我要月头找版主破定等人追才破
2.     七月份工資留一半版主之後只還min pay可以馬?我一直也沒試min pay….
3.     我在找工作中但未找到可否破?
4.     有一个和太太沒收入空売有限公司会点呢:?股份50/50
5.     有一个和朋友開有限公司一年有生意但沒盈利如可處理股份50/50
希望大家有空提点一下!感激

一個月3萬..還幾多 同比家用幾多
快去搵其他工先 , 未到最後一步都唔好破
將你D股份比朋友唔知得唔得呢
大約欠銀行70萬原本每月月薪30000左右一直還沒事的
但得知公司突然在月頭通知我被炒
今个月可以沒事但下个月必定出事,因有妻有兒女,
1.     想問我要月头找版主破定等人追才破
2.     七月份工資留一半版主之後只還min pay可以馬?我一直也沒試min pay….
4.     有一个和太太沒收入空売有限公司会点呢:?股份50/50
5.     有一个和朋友開有限公司一年有生意但沒盈利如可處理股份50/50

1 自己考慮.
2 你有幾多SAVING, 可以撐幾耐去搵工?
月支出多少?以上幾點係MAIN POINT.
加上你如果再借,又可以借幾多.盡撐撐幾耐.
以上只有你可以詳細思量
3 可以
4 轉俾太太
5 如果唔值錢,送俾朋友.值錢就平少少賣俾佢
你同佢私底下D野,自己傾好.
someone1780 发表于 22-7-2013 12:35
一個月3萬..還幾多 同比家用幾多
快去搵其他工先 , 未到最後一步都唔好破
將你D股份比朋友唔知得唔得呢{:4_ ...

破產前轉走股份或物業等, 應該係無用, 因為時間太近了

以下只個人意見, 師兄可參考其它會員或版主回答才作最後決定

1.       想問我要月头找版主破定等人追才破

睇你自己, 反正要破, 處理好要處理既野, 早好過遲

無所謂的, 你還min pay合乎銀行唔追你既規定, 有D甚至申破唔還或無得還, 拖到頒令, 當然, 中間會有被打電話追數既壓力, 視乎你想點做

當然可以 你無工作還唔到錢已經係破產既理由

股份係你應該走唔到, 詳細問律師點做比較好

股份係你應該走唔到,詳細問律師點做比較好

還有 別找所謂顧問公司, 因為好多幫唔到你仲害你, 如能afford 得起直接搵律師樓攪

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +5 收起 理由
wahtung + 20 + 20 + 20 + 5 講得好!

查看全部評分

樓主都說今個月仲頂得住,下個月必定出事,我想你都盡快搞破產,無謂等到追數時段先搞,因有妻有兒女,無謂被收數公司滋擾
還min pay 當然可以啦,就係財困先係咁
無論正在找工及待業都可申破的
4及5 最好都查詢律師意見,因樓主如短期內申破而轉走可能有問題

5: 間公司冇盈利,重點有冇資產.有冇報稅及財務報表?最近一年情況是有冇有收入?

有利益的轉股比朋友啦,搵會計攬(正常值最大20000吧,開業注冊資本)明賣5000又如何.除非會計師之最近財務報表有很多cash.

4:如果吉的大可不理,清盤好貴(用來申破好過),老婆果份轉比你都仲得但你決定申破前要去公司注冊署申報自己退出該公司之董事.第日先清都未遲

由現在到你去申破可以有3-5個月比你先做準備工作.

公司之所有報表第日申破可態都要你提交,6c費會貴一點2k-3K  至於到時點就贂你幾時做好準備.技術上6C會念.   

評分

參與人數 1城市人氣 +20 城市金錢 +20 城市魁力 +20 城市權力 +5 收起 理由
wahtung + 20 + 20 + 20 + 5 說得對!

查看全部評分

多榭大家保貴意見!!!想早D破因不想再債上債~
如果八月見版主最快何時頒令?
wormbb 发表于 22-7-2013 16:31
多榭大家保貴意見!!!想早D破因不想再債上債~
如果八月見版主最快何時頒令? ...

申破計約2個月內

但如果你欠的是銀行,其實你話申破一有NO已經會停追數,

你找MINPLAY,可頂2-3個月睇工作如何,再唔找一至2期,先去申破都未遲
不想欠債太多。。。 早啲破~ 唔想家人擔心。。。。
wormbb 发表于 24-7-2013 11:20
不想欠債太多。。。 早啲破~ 唔想家人擔心。。。。

呢個都係一個對家人負責任既諗法......

呢樣好睇個人,係你自己先知,如果你睇到或感覺到,前景唔係咁樂觀,早破都唔係一件唔好既事,就算你揾番第二份工,又有可能到時唔係咁多入息,如果死頂,可能對你同家人既關係,都會有影響...........

早破遲破,自己決定,破唔破,唔緊要,得閒可以上嚟了解下d問題,或者上嚟吹吹水減下壓,大家都歡迎..

評分

wahtung + 20 + 20 + 20 + 5 說得對!

查看全部評分

被炒除人工外,會補償....其實你都可以支持多一陣,兩間公司都要除名.(最好搵會計)
你申破會比人查數及除名,早D畫清界線大家都好.

其實你現在出去搵工會有幾錢收入,係咪一定要破?
多榭大家關注!
已開始找工作但兄只得10-13k OFFER
今月開始還 MIN PAY.。
如果情況不妙下个月很大机会破~
但這个月用卡有問題馬?
其實好矛盾冇錢所以用卡之最後破~
如破之前用卡又有問題~