破產聯盟

MPF作還債用途,收到破產受託人要求解釋!

小弟2011年12月以永久離開香港為理由,提取了10萬元的MPF作還債用途,2012年7月搞了破產,今天收到了受託會計公司寄來的信,要我詳細解釋事情經過和當中款項的去向,問題會很嚴重嗎?請師兄幫忙解答一下,今天我打算要回信了!謝謝!

如果你用來還債, 咁你咪將10萬元還左比邊間銀行或財仔, 寫翻出來, 照計你還錢之前D單都有記錄, 但事隔有一段時間, 真係唔知你寫唔寫得翻個數出來!

至於你以離港為理由, 提走10萬強金, 咁唔知你係唔係真離港了, 如果唔係, 當然虛假陳述我估外判不一定得閒理你, 佢地最想知你D錢用左去邊, 但虛假陳述以來提走強金, 始終都係問題嗨!

評分

參與人數 1城市人氣 +60 城市金錢 +100 城市魁力 +60 城市權力 +10 收起 理由
dopod123 + 60 + 100 + 60 + 10 說得對!

查看全部評分

謝謝意見,我大部分還給朋友,另外的還信用卡分期借貸,我是真的長期在國內工作
hosan 发表于 21-4-2013 21:55
謝謝意見,我大部分還給朋友,另外的還信用卡分期借貸,我是真的長期在國內工作 ...

還比朋友, 我就唔知外判信唔信你, 同點要你證明了

如果係還比銀行或財仔, 咁 cash in 在月結單是最好證明