破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想問下如果破產後出糧問題

我問過同事通波仔既醫療費係可以同政府申請全免,甘我都定d

令外我追過你地POST文, 如果判俾外判, 佢要搾干我我話,係唔會忍到囉...

其實三姓幫我填果份開支,超過我月薪一倍架, 我都問過會唔會太誇張呀?,( 佢地係問過我之後再寫鬆d ) 佢話甘咪證明你真係入不敷支,甘咪還唔到錢囉....依家個腦真係諗唔到唔寫開支呀>,<而且我12月先抽到新公屋,係交平左租,但係乜都未定架,水電煤d單都未齊呀
或者甘講啦,我個仔今年4歲,4年來都係我父母幫我秋住佢,但係一早傾好左我囉到公屋就會接佢跟我,甘佢到時所有學費,車錢,一定唔同哂,佢一定係讀全日班,因為我要返工,就算唔得都要俾託管,依家讀邊間都未決定好,仲要搵學位,係咪坐保母車都未諗到....

甘我囉到破令,可唔可拖長到個細路下年開學先傾生活費架,.. 我老破都係唔想做唔負責任o既媽,成日個仔個學費都未必俾得起..要老豆係生果金補貼我..如果甘樣搾乾我,我真係唔知點算..真係好肴底..
mandalau 发表于 11-2-2012 22:33

令外我追過你地POST文, 如果判俾外判, 佢要搾干 ...

傾生活費好難講幾時會同你傾睇人而定.但你又唔洗擔心住唔一定比外勞跟架.

而家等個令出咗先再算,仔仔只要人工負擔內都照做.到時照報.

另一角度看如果你之前還錢多已至令自己冇錢用.而家唔洗還正常點都好過之前生活.

師兄話::::石頭如何揸出血

令外我追過你地POST文, 如果判俾外判, 佢要搾干 ...

你諗得太長遠啦... 宜家你都未知係主任跟定係外判跟... 或者你好好彩... 係主任跟呢...

就算真係外判跟... 如果你真係入不敷支... 佢都搾唔到你幾多... 放心啦... 我當年第一次見完外判夠嬲到死... 喊又喊過... 鬧又鬧過... 到宜家咪又過左2年... 我過到... 你都得的... 放心!

其實通波仔申請我想排期都要好耐,就我媽腦退化症都要等到今年六月先可以睇老人科(有些離題,見諒各位,因家人有病真係好大壓力)

我想樓主都無須要諗得太遠,現在只等待頒令,在這刻時間咪收集好啲單據來準備吓,況且樓主將來是主任或外判跟都係未知數,主任跟的固然好,但如外判跟如樓主你負擔大外判都好難你話的《搾干》不必要太擔心,而我都係外判跟的,都差不多過咗兩年,總結如何破產後的生活點都好過未破之前好得多,到現時我都未干仲有點濕潤放鬆啲啦,加油呀,呢度大把人支持你的
macauranger 发表于 13-2-2012 11:22
有感而發,破產期間屋企人千祈唔好有病,否則果種壓力真係唔易頂!如果自己病反而好,大條道理唔供幾個月, ...

有時命運係咁作弄人,都無辦法
多謝你地, 我申下姐

依家預計自己開支充滿疑惑...  真係有D心驚
mandalau 发表于 14-2-2012 17:18
多謝你地, 我申下姐

依家預計自己開支充滿疑惑...  真係有D心驚

日後先再算,現在無必要太担憂